Συνεργασία με Γκρίλο για αντι-μερκελικό μέτωπο προωθεί ο Νότης Μαριάς

Συνεργασία με το ιταλικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο προωθεί ο ευρωβουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Νότης Μαριάς, με στόχο να υπάρξει ένα «αντι-Μερκελικό» μέτωπο των χωρών του Νότου, όπως δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Οι αντικειμενικές προϋποθέσεις υπάρχουν. Ήδη η συνεργασία μας με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων το δείχνει. Στόχος είναι να υπάρξει μια στενότερη συνεργασία και με Πορτογάλους ευρωβουλευτές, αλλά και άλλων χωρών του μνημονίου, δηλαδή από την Κύπρο, την Ιρλανδία ,αλλά και τους ευρωβουλευτές του κινήματος Πόδεμος των ισπανών ‘Αγανακτισμένων’. Θα ήταν ευχής έργο αν αυτό το ‘αντι-Μερκελικό’ μέτωπο του Νότου μπορούσε στην πορεία να αποκτήσει πιο μόνιμα πολιτικά και οργανωτικά χαρακτηριστικά ,ώστε να καταστεί σημαντική η επιρροή του στις αποφάσεις που λαμβάνονται σε επίπεδο Ε.Ε.», τονίζει ο κ. Μαριάς.

Στο πλαίσιο αυτό υπήρξε και η κοινή πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή των ΑΝΕΛ με τους 16 ευρωβουλευτές του Μπέπε Γκρίλο για την πλήρη αποζημίωση των αγροτών και των επιχειρήσεων της Ελλάδας και της Ιταλίας που έχουν πληγεί οικονομικά λόγω του ρωσικού εμπάργκο.

«Με την κοινή μας δήλωση», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μαριάς, «ζητάμε την πλήρη αποζημίωση των αγροτών και των συναφών επιχειρήσεων από το ρωσικό εμπάργκο. Η απόφαση της ΕΕ να δώσει σε πρώτη φάση 125 εκατ. Ευρώ για όλη την Ευρώπη είναι ψίχουλα, είναι εμπαιγμός των αγροτών μας και μια αποτυχία της ίδιας της ελληνικής κυβέρνησης στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης. Επισημαίνουμε με νόημα τις ευθύνες της ΕΕ γιατί τα ρωσικά αντίμετρα ήρθαν ως αποτέλεσμα των μέτρων που ελήφθησαν σε βάρος της Ρωσίας από την ΕΕ. Επιβεβαιώνουμε ότι θα πάρουμε κι άλλες πολιτικές πρωτοβουλίες προκειμένου να υπάρξει πραγματική αποζημίωση των αγροτών μας και όλων όσων έχουν πληγεί από το εμπάργκο».



Η συνέντευξη του ευρωβουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Νότη Μαριά, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

Ερ: Κύριε Μαριά, αναλάβατε μια πρωτοβουλία μαζί με τους 16 Ιταλούς Ευρωβουλευτές του Κινήματος των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο για να ζητήσετε την πλήρη αποζημίωση των αγροτών και των επιχειρήσεων της Ελλάδας και της Ιταλίας που έχουν πληγεί οικονομικά λόγω του ρωσικού εμπάργκο. Επιδιώκετε κάτι παραπάνω με αυτή την πρωτοβουλία;
Απ: Και κατά την προεκλογική περίοδο είχα πει ότι βασικός μας στόχος είναι να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα αντιμνημονιακό μέτωπο των χωρών του Νότου, το οποίο στο πλαίσιο της ΕΕ θα διεκδικήσει μια διαφορετική θέση για τον Ευρωπαϊκό Νότο στον ευρωπαϊκό καταμερισμό εργασίας. Να ενισχύσει δηλαδή τα δικαιώματα των πολιτών του Νότου. Στο πλαίσιο αυτό έχω ήδη ξεκινήσει επαφές με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο. Μάλιστα, υπήρξε συνεργασία και στο θέμα της απαγόρευσης της καταστροφής των χημικών της Συρίας εντός της Μεσογείου, ένα θέμα το οποίο μετά από πρωτοβουλία μου συζητήθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τότε οι ευρωβουλευτές του Κινήματος των Πέντε Αστέρων στήριξαν τις θέσεις μας.

Ερ: Οι Αμερικανοί ανακοίνωσαν πάντως ότι ολοκλήρωσαν τη διάλυση του συριακού χημικού οπλοστασίου στην Ανατ. Μεσόγειο. Έχετε κάποιες πληροφορίες;
Απ: Δεν γνωρίζουμε ποιο είναι το αποτέλεσμα, καθώς δεν επέτρεψαν οι Αμερικανοί να υπάρχουν παρατηρητές από την Ελλάδα αλλά και ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες, όπως είχαν ζητήσει όλοι οι φορείς της Κρήτης. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει μια ευρύτερη συνεργασία με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων με στόχο να δημιουργηθεί ένα ‘αντι-Μερκελικό’ μέτωπο των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου. Στο πλαίσιο αυτό ακολούθησε και η πρωτοβουλία για την πλήρη αποζημίωση των αγροτών και των επιχειρήσεων της Ελλάδας και της Ιταλίας που έχουν πληγεί οικονομικά λόγω του ρωσικού εμπάργκο. Με την κοινή μας δήλωση ζητούμε την πλήρη αποζημίωση των Ελλήνων και Ιταλών αγροτών και των συναφών επιχειρήσεων από το ρωσικό εμπάργκο. Δεύτερον, επισημαίνουμε με νόημα τις ευθύνες της ΕΕ γιατί τα ρωσικά αντίμετρα ήρθαν ως αποτέλεσμα των μέτρων που ελήφθησαν σε βάρος της Ρωσίας από την Ε.Ε. Τρίτον επιβεβαιώνουμε την πρόθεσή μας να πάρουμε κι άλλες πολιτικές πρωτοβουλίες προκειμένου να υπάρξει άμεσα πραγματική και πλήρης αποζημίωση των αγροτών μας και όλων όσων έχουν πληγεί από το ρωσικό εμπάργκο.

Ερ: Η κυβέρνηση υποστηρίζει πάντως ότι με τα χρήματα που θα δοθούν από την Ε.Ε. ως αποζημιώσεις θα αντιμετωπιστούν πολλά προβλήματα.
Απ: Εχω ήδη υποβάλει γραπτή ερώτηση στην Κομισιόν για το ζήτημα αυτό, βλέποντας ότι η κυβέρνηση αδρανούσε, και ζητούσα να μάθω ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η Επιτροπή για την πλήρη αποζημίωση των αγροτών μας και των συναφών επιχειρήσεων και δεύτερον ποια άλλα μέτρα οικονομικής στήριξης θα υπάρξουν στο μέλλον. Γιατί δεν είναι μόνο η θετική ζημία που έχουν υποστεί αλλά είναι και η απώλεια της αγοράς της Ρωσίας. Η απόφαση της ΕΕ να δώσει σε πρώτη φάση 125 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση για όλη την Ευρώπη είναι ψίχουλα, είναι εμπαιγμός των αγροτών μας, είναι μια αποτυχία της ίδιας της ελληνικής κυβέρνησης στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης.

Ερ: Η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, μιλώντας χθες στο ΑΠΕ ΜΠΕ αντέταξε πάντως ότι η Ελλάδα, στα χρόνια της συμμετοχής της στην Ε.Ε., έχει λάβει πάνω από 150 δισ. ευρώ για τα αγροτικά της προϊόντα, την ανάπτυξη της υπαίθρου και αποζημιώσεις για διάφορες αιτίες. Τόνισε μάλιστα ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να λαμβάνει περί τα 2,5 δισ. ευρώ ετησίως από την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Μήπως τελικά η Ε.Ε. μας έχει βοηθήσει σημαντικά;
Απ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μας χαρίζει τίποτα. Αυτά που μας δίνουν ως μεταφορές πόρων τα δικαιούμαστε με βάση τις ισχύουσες Συνθήκες της Ε.Ε. Είναι το αντίτιμο για τη συμμετοχή μας στο πλαίσιο της ΕΕ. Δεν είναι μόνο τα χρήματα που εισπράττει η Ελλάδα από κοινοτικούς πόρους, αλλά θα πρέπει να αναζητήσει κανείς και τους πόρους που χάνει η Ελλάδα συμμετέχοντας στην ΕΕ. Για παράδειγμα, δεν εισπράττουμε δασμούς από εισαγόμενα προϊόντα από τις χώρες της ΕΕ, δασμούς που θα είχαμε εισπράξει από το 1981 έως σήμερα. Δεύτερον θα πρέπει να υπολογιστούν τα ποσά που κερδίζουν οι χώρες του σκληρού πυρήνα της ΕΕ για κάθε ευρώ που δίνουν στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, από τα ποσά που δίνονται από το Ταμείο Συνοχής για επενδύσεις σε υποδομές, ένα τεράστιο μέρος επιστρέφει στις χώρες του σκληρού πυρήνα της ΕΕ για αγορά τεχνικού εξοπλισμού, τεχνογνωσίας κλπ. Αν υπήρχε μια μελέτη θα βλέπαμε ότι για κάθε ποσό που μας δίνει η ΕΕ ένα τεράστιο ποσοστό επιστρέφει στον ευρωπαϊκό σκληρό πυρήνα. Ακόμη και τα ποσά που έχουν δοθεί από την Ε.Ε. για εκπαίδευση και κατάρτιση, στην ουσία έχουν επιστραφεί πίσω, καθώς χιλιάδες Έλληνες επιστήμονες που έχουν σπουδάσει στην Ελλάδα με χρήματα των οικογενειών τους και του ελληνικού κράτους, εργάζονται σήμερα σε ευρωπαϊκές χώρες και παρέχουν τις γνώσεις τους και την εργασία τους στη Γερμανία, την Αγγλία κι αλλού. Πέραν τούτου, είναι και η σημαντική γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας, καθώς η συμμετοχή της στην ΕΕ δίνει στην Ένωση μια τεράστια προστιθέμενη αξία, κάτι που θα μπορούσε να αποτιμηθεί και σε χρήμα, όπως επίσης και η γεωγραφική θέση της χώρας μας και η συνεισφορά της σε θέματα ασφάλειας κλπ. Όλα αυτά αν τα αποτιμήσετε σε χρήμα θα δείτε ότι τελικά οι χώρες του σκληρού πυρήνα της ΕΕ αποκομίζουν τεράστια οικονομικά και πολιτικά οφέλη από τη συμμετοχή της πατρίδας μας στην ΕΕ.

Ερ: Κύριε Μαριά βάζετε ως στόχο τη δημιουργία ενός «αντι-Μερκελικού μετώπου» των χωρών του ευρωπαϊκού νότου. Βλέπετε να μπορεί να συγκροτηθεί ένα τέτοιο μέτωπο;
Απ: Οι αντικειμενικές προϋποθέσεις υπάρχουν. Ήδη η συνεργασία μας με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων το δείχνει. Υπάρχει επίσης ένας δίαυλος επικοινωνίας των Ιταλών συναδέλφων με Ισπανούς ευρωβουλευτές.

Ερ: Του κινήματος «Πόδεμος» των Ισπανών «Αγανακτισμένων»;
Απ: Ναι ,με το κίνημα αυτό, αλλά ο στόχος είναι να υπάρξει μια στενότερη συνεργασία και με Πορτογάλους ευρωβουλευτές ,αλλά και άλλων χωρών που χτυπήθηκαν από τα μνημόνια, δηλαδή από την Κύπρο. Θα ήταν ευχής έργο αν αυτό το ‘αντι-Μερκελικό’ μέτωπο των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου μπορούσε στην πορεία να αποκτήσει πιο μόνιμα πολιτικά και οργανωτικά χαρακτηριστικά ,ώστε να καταστήσει σημαντική την επιρροή του στις αποφάσεις που λαμβάνονται σε επίπεδο ΕΕ.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ