Μητσοτάκης: Η εφαρμογή των νόμων δεν είναι εθελοντική - να μη φάμε τα μούτρα μας με αναδιαπραγμάτευση

Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση –εντός κυβέρνησης και στην τοπική αυτοδιοίκηση- ότι η αξιολόγηση θα εφαρμοστεί απέστειλε μέσω του ΣΚΑΪ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας ότι «η χώρα θα πρέπει να είναι συνεπής στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει».

«Οι απολύσεις του 20134 και του 2014 είναι ανειλημμένη δέσμευση. Η ιστορία λέει ότι όσες φορές προσπαθήσαμε να αναδιαπραγματευτούμε και επιχειρήσαμε να θέσουμε τέτοια θέματα στην τρόικα σπάσαμε τα μούτρα μας (...) Πήραμε δώρο το ΕΕΤΗΔΕ όταν επιχειρήσαμε στο παρελθόν να ανατρέψουμε δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει» ανέφερε με νόημα.

Η κυβέρνηση είναι ενιαία, και πρέπει ο κάθε υπουργός να ξεφεύγει από τον παράδεισο του δικού του υπουργείου και να βλέπει το μεγάλο στόχο είπε ακόμη, απαντώντας εμμέσως στις αιτιάσεις που θέτει ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος για αξιολόγηση και απολύσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ υπουργών και όταν αυτές υπάρχουν λύνονται σε ανώτατο επίπεδο. «Και επιστολές στέλνω και το τριψήφιο χρησιμοποιώ» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον υπουργό, «όταν έχουμε μπροστά μας πολλά μέτωπα θα πρέπει να έχουμε αίσθηση το ποσά μέτωπα μπορούμε να ανοίξουμε. Η χώρα, πρόσθεσε, πρέπει να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της για να μπορέσουμε να πετύχουμε τον κεντρικό στόχο που είναι η ρύθμιση του χρέους και η μείωση των φορών.

«Η εφαρμογή των νομών δεν είναι εθελοντική, πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι η αξιολόγηση θα προχωρήσει και η σχετική διάταξη έχει ψηφιστεί με νόμο από τη Βουλή» διεμήνυσε δε ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης, προειδοποιώντας με οικονομικές συνέπειες τους δήμους που αρνούνται καταγραφή νομικών προσώπων, αλλά και με διοικητικές συνέπειες όσους διευθυντές αρνηθούν αξιολόγηση του προσωπικού τους. 

«Η κυβέρνηση είναι ενιαία όλοι οι υπουργοί έχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Κανείς δεν μπορεί να ακυρώσει επί της αρχής την ανάγκη να υπάρχει αξιολόγηση για όλους και για όλα τα νομικά πρόσωπα» υπογράμμισε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε και πάλι ότι δεν σημαίνει πως θα πάνε αυτομάτως στη διαθεσιμότητα όσοι υπάλληλοι δεν θα έχουν καλή αξιολόγηση και θα ανήκουν στο 15%. «Η αξιολόγηση δεν θα έχει επιπτώσεις σε διαθεσιμότητα, απολύσεις μείωση μισθών. Για πολλά χρόνια κάθε έννοια αξιολόγησης στο δημόσιο είχε καταστρατηγηθεί. Σε κάθε ομάδα εργαζομένων κάποιοι αποδίδουν καλύτερα κάποιοι χειρότερα. Η συγκριτική αξιολόγηση είναι εργαλείο (...) δεν υπήρχε κουλτούρα αξιολόγησης στο δημόσιο. Θα αξιολογείται ο υπάλληλος βάσει συγκεκριμένων στόχων που θα είχαν συμφωνηθεί μεταξύ υπαλλήλου – προϊσταμένου» παρατήρησε.

Επισήμανε ότι στοχοθεσία υπάρχει από το 2004 στο δημόσιο και ουδέποτε εμφανίστηκε, ενώ εξήγησε ότι μεγαλύτερο κομμάτι των που μπήκαν σε διαθεσιμότητα πέρασαν από ενδελεχή αξιολόγηση. «Υπό την ασφυκτική πίεση αναγκαστήκαμε να καταφύγουμε και σε κάποιες οριζόντιες παρεμβάσεις, που είχα αναγκαστεί να δεχθώ και έδωσα πολύ μεγάλο αγώνα να μην εφαρμοστούν και στο μέλλον» τόνισε ακόμη ενώ παραδέχθηκε ότι «δεν έχουμε ακόμη δημόσιο που προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες στον πολίτη και τον επιχειρηματία, έχουμε ένα φθηνότερο δημόσιο.»

Για τις απολύσεις είπε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι δεν θα υπάρξει άλλος ποσοτικός στόχος απολύσεων πέραν των 6.500 που πρέπει να γίνουν έως το τέλος του χρόνου. Αν όμως προκύπτουν από την αξιολόγηση των Νομικών Προσώπων του ευρύτερου Δημόσιου και τον εξορθολογισμό της λειτουργία τους αυτό είναι άλλο θέμα. «Δεν μπορείς να λες, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι υπήρξε συνένωση τριών φορέων αλλά παρέμειναν τρία λογιστήρια» παρατήρησε.
  
Στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τη λήξη του ωραρίου έχει κηρύξει για σήμερα Τρίτη η ΑΔΕΔΥ, ενώ την ίδια ώρα διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Εφετείο, όπου και εκδικάζεται η έφεσή της κατά της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για την απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στο Δημόσιο ενάντια στην αξιολόγηση.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ απέρριψε τη Δευτέρα την αίτηση τη ΑΔΕΔΥ που ζητούσε να ανασταλούν ως αντισυνταγματικές οι εγκύκλιοι του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την αξιολόγηση των ουσιαστικών προσόντων των δημοσίων υπαλλήλων και των υπαλλήλων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ).
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ