Παπανδρέου: Άμεση ανάγκη δημοψηφισματικών διαδικασιών – τιμωρητική και δογματική η ΕΕ

Τον φοβικό τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε η συντηρητική Ευρώπη την οικονομική κρίση, ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας, επισήμανε ο Γιώργος Παπανδρέου στις παρεμβάσεις του στο 15ο Συμπόσιο της Σύμης, που φέτος πραγματοποιήθηκε στις Σπέτσες, με τίτλο: "Re-Imagining Democracy".

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε «την πλήρη έλλειψη τόλμης από την πλευρά της ΕΕ, να αντικρίσει κατάματα και να αντιμετωπίσει τις δομικές της αδυναμίες αντί να αρκεστεί στην τιμωρητική αντιμετώπιση και τη δογματική λιτότητα».

Παράλληλα, ανέδειξε την άμεση ανάγκη της αυξημένης δυνατότητας παρέμβασης των πολιτών μέσω δημοψηφισματικών διαδικασιών, συμμετοχικότητας και διαβουλευτικής δημοκρατίας. 

Για πρώτη φορά στις εργασίες του Συμποσίου, συμμετείχε και ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέϊ, πρώην επικεφαλής της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα πυρηνικά όπλα.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε:

«Οι συμμετέχοντες αναγνωρίζοντας πως η Δημοκρατία, με τον ‘τοπικό’ σημερινό της χαρακτήρα, βάλλεται από τις παρενέργειες της παγκοσμιοποίησης που μας θέτουν συλλογικά στη περιδίνηση μιας ξέφρενης πορείας προς τον πάτο, καθώς, αμφισβητούνται βασικά ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα, όπως και οι πρόνοιες του κοινωνικού συμβολαίου του προηγούμενου αιώνα, από την ανεξέλεγκτη και επιθετική στάση των αγορών αλλά και από τον χωρίς κανόνες ανταγωνισμό που προωθείται από τις αναδυόμενες αγορές, ανέδειξαν την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών και δράσεων από τις προοδευτικές δυνάμεις και σε τοπικό και σε περιφερειακό και σε παγκόσμιο επίπεδο.

»Κοινός τόπος: η Δημοκρατία πρέπει να είναι σε θέση να προασπίσει τους θεσμούς της.

»Στο πλαίσιο αυτό, οι συμμετέχοντες προέκριναν την ανάγκη ενεργότερης και ευρύτερης συμμετοχής των πολιτών στις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων. Η μαζικότητα της συμμετοχής ενισχύει τη διαφάνεια και τη λογοδοσία της εξουσίας, ενώ αποτρέπει την υπερσυγκέντρωση ισχύος στα χέρια λίγων, κατάσταση που αποτελεί και χαρακτηριστικό γνώρισμα της εποχής μας.»


Στο πλαίσιο του Συμποσίου της Σύμης πραγματοποιήθηκε, στις 17 και 18 Ιουλίου, για πρώτη φορά πιλοτικά το "Young Leaders Project", με τη συμμετοχή περισσότερων από 50 προοδευτικών νέων επιστημόνων και επαγγελματιών. Πρόκειται για σειρά διαδραστικών εργαστηρίων, που οργάνωσαν αναγνωρισμένοι ακαδημαϊκοί και προσωπικότητες που προσέρχονται από διαφορετικούς χώρους, με ενδεικτικές θεματικές, όπως η άσκηση αξιακών πολιτικών, η σχεδίαση και οικοδόμηση βιώσιμων δημοκρατικών θεσμών, η δημιουργία και κινητοποίηση κινημάτων βάσης, η επίδραση του διαδικτύου και της πολιτικής τεχνολογίας στην σύγχρονη διακυβέρνηση. Η συμμετοχή όλων υπήρξε ενεργή και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας κατατέθηκαν και συζητήθηκαν πολλές καινοτόμες και ενδιαφέρουσες ιδέες, οι οποίες και θα αποτελέσουν αντικείμενο συνεχούς επεξεργασίας και εξέλιξης από τους συμμετέχοντες.

Το φετινό 15ο Συμπόσιο της Σύμης έκλεισε με συζήτηση του Γιώργου Παπανδρέου με το σύνολο των συμμετεχόντων στα εργαστήρια, για την ανάγκη προώθησης μιας προοδευτικής ατζέντας στην Ευρώπη και την Ελλάδα και τον αναβαθμισμένο συμμετοχικό ρόλο που πρέπει να έχουν οι νεότερες γενιές στην προσπάθεια της αναγκαίας αλλαγής προτύπου άσκησης δημόσιας πολιτικής.
Πηγή: skai.gr