Κλείσιμο

Δεν πάει Βουλή την Παρασκευή ο ΣΥΡΙΖΑ - Επικοινωνία Καμμένου, Κουβέλη, Τσίπρα

Την απόφασή του να μην παραστεί στην αυριανή διαδικασία συζήτησης στο Α’ θερινό τμήμα για το δημοψήφισμα για τη μικρή ΔΕΗ γνωστοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ, θέλοντας να μη νομιμοποιήσει τη σχετική διαδικασία. Σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου κάνει λόγο για κυβερνητική απόφαση που «είναι απολύτως αντισυνταγματική (...) και κινείται στην κατεύθυνση μιας βαθιάς αντιδημοκρατικής εκτροπής.»

Σημειώνεται ότι το Α΄ θερινό τμήμα της βουλής καλείται να αποφασίσει την Παρασκευή σε ειδική συνεδρίαση, αν οι προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη μικρή ΔΕΗ είναι ομοειδείς, αν μπορούν να αθροιστούν οι υπογραφές που φέρουν καθώς και αν το ερώτημα που θέτουν σχετικά με την πώληση του 30% της ΔΕΗ, έχει κοινωνικό ή δημοσιονομικό χαρακτήρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, «η κοινοβουλευτική ομάδα από κοινού με την πολιτική γραμματεία του κόμματος ενέκρινε την πρόταση του προεδρείου της ΚΟ για την μη νομιμοποίηση της αυριανής διαδικασίας συζήτησης στο θερινό τμήμα με θέμα την έγκριση ή όχι ως ¨παραδεκτής¨ της πρότασης που κατά το Σύνταγμα υπεβλήθη για δημοψήφισμα σχετικά με το ψηφισθέν νομοσχέδιο για την ΜΙΚΡΗ ΔΕΗ από περισσότερους των αναγκαίων των 120 βουλευτών. Η κυβερνητική απόφαση είναι απολύτως αντισυνταγματική παραβιάζει κατάφορα τον κανονισμό της βουλής και κινείται στην κατεύθυνση μιας βαθιάς αντιδημοκρατικής εκτροπής.»

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Φώτη Κουβέλη είχε νωρίτερα ο Πάνος Καμμένος για να καθορίσουν ενιαία στάση όσον αφορά το δημοψήφισμα.

Σημειώνεται ότι η στάση των Ανεξάρτητων Ελλήνων στην αυριανή συνεδρίαση της Βουλής σχετικά με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος θα καθοριστεί σε λίγες ώρες, κατά την συνεδρίαση των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος που μετέχουν στο Α' θερινό Τμήμα.

Αργότερα ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ αναμένεται να επικοινωνήσει και με τον γγ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα για το ίδιο θέμα.

Σχολιάζοντας την απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για αντιδημοκρατική εκτροπή της κυβέρνησης που με την πρακτική της κάνει κουρελόχαρτο το Σύνταγμα και διάτρητο τον Κανονισμό της Βουλής. Επιμένει επίσης στη θέση του ότι οι υπογραφές των βουλευτών συναθροίζονται και κατά συνέπεια η πρέπει να συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής καθώς το θερινό τμήμα δεν νομιμοποιείται να λαμβάνει αποφάσεις για δικαιώματα της μειοψηφίας που ορίζονται από το Σύνταγμα.

Τη στάση τους για τη συμμετοχή του ή όχι στην αυριανή συνεδρίαση θα την αποφασίσουν τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ καθώς σε λίγο θα συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα με τη γραμματεία του κόμματος. Πάντως η εισήγηση θα είναι ν μη συμμετέχει η αξιωματική αντιπολίτευση στην επίμαχη συνεδρίαση για να μη τη νομιμοποιήσει.

Όσον αφορά τη συνεδρίαση των ΑΝΕΛ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ ο Πάνος Καμμένος θα προτείνει την παρουσία του κόμματος στη Βουλή σε επίπεδο κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, οι οποίοι θα εξηγήσουν τις θέσεις τους αναφορικά με την «αντισυνταγματικότητα» της κυβερνητικής επιλογής για τη ΔΕΗ, και στη συνέχεια, οι βουλευτών των ΑΝΕΛ να αποχωρήσουν από την αίθουσα.

Η δεύτερη πρόταση που θα εξεταστεί θα είναι η πλήρης απουσία του κόμματος από τη Βουλή και η αποχή από την ψηφοφορία.

Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο «υπάρχει θέμα σοβαρό, αφού έχουμε παραβίαση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής», ενώ όπως είπε ο ίδιος σε στενό συνεργάτη του, με τον κ. Κουβέλη συζήτησαν και «για την επίθεση που δέχονται τα κόμματά τους, με τις "αποστασίες" των βουλευτών».

«Προσχηματική, με προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα» χαρακτηρίζει την αυριανή συζήτηση το ΚΚΕ, και δηλώνει ότι δεν θα πάρει μέρος.

Σε γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τονίζει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί να συνυπολογιστούν και δια αυτού του τρόπου να νομιμοποιηθούν οι υπογραφές των βουλευτών της ΧΑ για το σχηματισμό του αναγκαίου αριθμού των 120 βουλευτών.

Σε ανακοίνωσή του, το ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι μετά τη δήλωση Κουβέλη, αποκαλύπτονται οι κρυφοί συνέταιροι. Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να επιτυγχάνει να συγκροτήσει "παλλαϊκό μέτωπο» με τη Χρυσή Αυγή, επισημαίνει σκωπτικά το ΠΑΣΟΚ.

Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ, ΑΜΠΕ