Κλείσιμο

Εβδομάδα ενδοκυβερνητικών τριβών με αιχμή τα ΑΕΙ και ουσία τη διαθεσιμότητα

Ημέρες αναταραχής αναμένεται να είναι οι επόμενες στο χώρο των πανεπιστημίων, λόγω του ζητήματος της διαθεσιμότητας διοικητικών υπαλλήλων, το οποίο έχει αποκτήσει έντονα πολιτική διάσταση καθώς αποτελεί την αιχμή ενδοκυβερνητικών τριβών.

Άλυτη παραμένει η διαφωνία μεταξύ του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου όσον αφορά τον αριθμό ανάμεσα στους 1.136 διαθέσιμους που θα παραμείνουν στο Δημόσιο. Ο κ. Μητσοτάκης ζητά επανακήρυξη περίπου 500 θέσεων, βάση των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας, ενώ ο κ. Λοβέρδος επιθυμεί την παραμονή περίπου 800 υπαλλήλων, υιοθετώντας την θέση του προκατόχου του, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου.

Εν τω μεταξύ, οι διοικητικοί υπάλληλοι σε ΕΜΠ και Πανεπιστήμιο Αθηνών συνεδριάζουν τη Δευτέρα για να αποφασίσουν νέες κινητοποιήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, κ. Λοβέρδος συναντάται αύριο Δευτέρα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, καθώς το ΠΑΣΟΚ ζητά πλέον ανεπίσημα συνολική επανεξέταση των διαθεσιμοτήτων και επαναδιαπραγμάτευση των απολύσεων που θα προκύψουν μέσω της διαθεσιμότητας.

«Πρέπει να γίνει μία συνολική αποτίμηση όλης αυτής της πολιτικής, πρέπει να εξεταστεί αν οι 15.000 απολύσεις έως το τέλος του 2014 μπορούν να γίνουν λιγότερες υπό το φως των νέων δεδομένων», δήλωσε στο MEGA ο γραμματέας επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Καρύδης.

Σύμφωνα με τον κ. Καρυδη, και άλλα πράγματα που δεν απέδωσαν επανεξετάζονται, όπως για παράδειγμα το θέμα του Ειδικού Φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Αναφερόμενος στην κόντρα Μητσοτακη - Λοβερδου, ο κ. Καρυδης, είπε ότι τόσο με τους διοικητικούς των Πανεπιστημίων, όσο και με τους δημοτικούς αστυνομικούς, «υπήρξε μία αξιολόγηση, φτιάχτηκαν οργανογράμματα και ο κ. Μητσοτάκης δεν τα τηρεί».

Πάντως, κύκλοι του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν ότι «το μέτρο των διαθεσιμοτήτων και των απολύσεων δεν είναι δημοσιονομικό, καθώς οι απολυόμενοι αντικαθίστανται με σχέση ένας προς ένα, αλλά αμιγώς διαρθρωτικό, άρα προϋποθέτει σοβαρή αξιολόγηση δομών και προσώπων».
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ