Βαρύ κλίμα στην ΚΕ της ΔΗΜΑΡ – Λυκούδης: Είναι αστεία πολιτική να γίνουμε συμπλήρωμα

Σε βαρύ κλίμα, με ανταλλαγές κατηγοριών και αιχμές, συνεχίζεται η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς. 

Την πρόταση του για πρωτοβουλίες της ΔΗΜΑΡ σχετικά με την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς με την συγκρότησης κοινής Επιτροπής με την Ελιά και το Ποτάμι που θα αναλάβει να διαχειριστεί το εγχείρημα, κατέθεσε ο Σπύρος Λυκούδης.

"Πρόκειται για πρόκληση εθνικής ευθύνης να συμβάλλουμε στην μεγάλη Κεντροαριστερά. Θα δυσκολευτούμε. Από το καλοκαίρι του 2011 η ΚΕ προσδιόρισε αυτή τη στρατηγική. Σ’ αυτή επιμένω. Μια τέτοια κεντροαριστερά δεν μπορεί να είναι συμπλήρωμα κανενός. Μόνο αυτοπροσδιοριζόμενη. Δεν είναι κακή, είναι αστεία και λάθος πολιτική να θέλουμε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ πριν διαμορφώσουμε ισχυρό Κεντροαριστερό πόλο’ υπογράμμισε ο κ. Λυκούδης. ‘Δεν συγκροτείς δημοκρατική παράταξη χωρίς να φιλοδοξείς να είναι η ίδια πρωταγωνιστής", πρόσθεσε το ηγετικό στέλεχος της ΔΗΜΑΡ.

Σχετικά με το οδυνηρό εκλογικό αποτέλεσμα ο κ. Λυκούδης είπε ότι πρόκειται περί συντριβής και ήττα σχεδόν ισοπεδωτική που προκαλεί αίσθημα πίκρας και ταπείνωσης. "Χίλιες φορές να είχαμε διαψευστεί όσοι λέγαμε ότι ήταν λάθος η γραμμή μας και να πήγαινε καλά το κόμμα". Επέμεινε ότι αιτίες βασικές της ήττας ήταν η είσοδος και η έξοδος από την κυβέρνηση και ο χειρισμός της υπόθεσης της Κεντροαριστεράς. Ο κ. Λυκούδης δεν αποδέχθηκε ότι η πτώση της ΔΗΜΑΡ είχε αρχίσει όσο ήταν στη κυβέρνηση και απέδωσε την κατάρρευση στα όσα επακολούθησαν και ο τρόπος που χειρίστηκε η ηγεσία αυτή την απόφαση. "Υπάρχουν υπεύθυνοι και υποχρεούνται να αναλάβουν την ευθύνη τους όπως αυτοί νομίζουν. Δεν πιστεύω όμως στις ανθρωποθυσίες", επεσήμανε ο κ. Λυκούδης.

Έντονη κριτική στα στελέχη
της ηγετικής ομάδας ασκήθηκε από βουλευτές του κόμματος. Ο Γιάννης Πανούσης ζήτησε λογοδοσία απ όσους έλαβαν και χειρίστηκαν τις αποφάσεις μιλώντας για ανάληψη συγκεκριμένων ευθυνών και αναρωτήθηκε αν η ΔΗΜΑΡ θα γίνει από κόμμα του Κουβέλη, κόμμα συλλογικών διαδικασιών. "Κανείς δεν φταίει για την ήττα. Αν διαχέεται η ευθύνη δεν φταίει κανένας" σημείωσε ο κ. Πανούσης.

Από την πλευρά του, ο Θωμάς Ψύρρας ανέφερε ότι είναι "σόλοικο" να αναλαμβάνει ο πρόεδρος την ευθύνη να παραιτείται κι άλλοι όχι. Τάχθηκε υπέρ του διαλόγου χωρίς εκ των προτέρων δεσμεύσεις με όσους ενδιαφέρονται για την διατύπωση μια προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης. Ο δε Γιώργος Κυρίτσης μίλησε για κλειστή ομάδα και παρεούλες που έπαιρναν τις αποφάσεις ενώ ζήτησε διάλογο με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ. "Οι λάτρεις της Κομανέτσι προσπαθούν τώρα να εφαρμόσουν τις βλακείες που λέγαμε" ανέφερε με νόημα κατηγορώντας ορισμένα στελέχη της ηγετικής ομάδας για πιρουέτες.

Κύκλοι της μειοψηφίας έκαναν λόγο για έλλειμμα αυτοκριτικής για τις πολιτικές που οδήγησαν το κόμμα στο 1,2%. Είμαι υπεύθυνος, αλλά η πολιτική μας ήταν σωστή τι σημαίνει αυτό;’ διερώτονταν για τον Φώτη Κουβέλη.

Τη διαμόρφωση ενός νέου μπλοκ εξουσίας, με κατοχυρωμένη την αυτόνομη παρουσία της ΔΗΜΑΡ, για τη συγκρότηση της Κεντροαριστεράς με την συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, αφού ξεκαθαρίσει την ευρωπαϊκή του πορεία, πρότεινε νωρίτερα ο Φώτης Κουβέλης.
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ, ΑΜΠΕ