«Μετέωρος» και μετά τη σύνοδο κορυφής ο Γιούνκερ

«Δεν αποκλείω τίποτε», «δεν θεωρώ δεδομένο τίποτε» και «μία κομματική συμφωνία δεν μπορεί να ακυρώσει μια συνθήκη». Είναι μερικές από τις απαντήσεις της καγκελαρίου Μέρκελ κατά τη χθεσινή συνέντευξή τύπου, με τις οποίες ουσιαστικά αρνείται να δεσμευθεί ότι θα επιμείνει στην εκλογή του υποψηφίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Κομισιόν.

Το ποιος θα είναι ο διάδοχος του Μπαρόζο έγινε μετά την χθεσινοβραδινή σύνοδο ακόμη πιο δύσκολο ερώτημα, εκτιμούν οι αναλυτές, προβλέποντας έναν αγώνα δρόμου για την επίτευξη μιας συμβιβαστικής λύσης. Και αυτό γιατί στον κύκλο των συντηρητικών ηγετών της Ευρώπης δυνάμωσε από χθες η αντίσταση στην υποψηφιότητα του λουξεμβούργιου πρώην πρωθυπουργού. Πέραν της Βρετανίας και της Ολλανδίας προστέθηκαν κι άλλοι στο κλαμπ των αντιπάλων του πρώην προέδρου του Eurogroup. Μεταξύ αυτών, οι πρωθυπουργοί της Ουγγαρίας και της Σουηδίας.

Το πικρό ποτήρι του Γιούνκερ

Αυτό που ωστόσο θεωρείται «πικρό ποτήρι» για τον Γιούνκερ είναι η στάση της καγκελαρίου Μέρκελ. «Θα πρέπει να συζητήσουμε» επιμένει η Μέρκελ, που γνωρίζει πολύ καλά το παιγνίδι. «Στήριξα τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και αυτό δεν το ξέχασα μετά τις ευρωεκλογές», επισήμανε η γερμανίδα καγκελάριος, για να δηλώσει λίγο αργότερα: «Την ατζέντα του ΕΛΚ μπορεί να την υλοποιήσει ο Γιούνκερ αλλά και πολλοί άλλοι». Τα λόγια της Μέρκελ δεν παραπέμπουν σε σθεναρή στήριξη του υποψηφίου της. Σημαίνει αυτό ότι η καγκελάριος και το περιβάλλον της δεν έχουν πεισθεί ότι ο λουξεμβούργιος Χριστιανοδημοκράτης είναι πραγματικά το κατάλληλο πρόσωπο για να ηγηθεί της Κομισιόν; Μήπως η Μέρκελ έχει πεισθεί ότι ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δεν έχει καμία πιθανότητα να εκλεγεί και απλώς δεν θέλει να ανήκει στο στρατόπεδο των «ηττημένων»;

«Είναι σημαντικό να μπορούν να συνεργασθούν και στο μέλλον καλά οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ» τόνισε η καγκελάριος, δίνοντας έμμεσα μια απάντηση στα ερωτήματα των δημοσιογράφων.

Η Μέρκελ θα αναλάβει πρωτοβουλίες

 Το Βερολίνο γνωρίζει ότι οι βρετανοί συντηρητικοί δεν πρόκειται να αποδεχθούν ποτέ μία «λύση Γιούνκερ» στο τιμόνι της Κομισιόν. Ο λουξεμβούργιος πολιτικός ενσαρκώνει την εμβάθυνση της ΕΕ. Ενσαρκώνει το σύνθημα «περισσότερη Ευρώπη», δηλαδή αυτό ακριβώς που θέλει να αποτρέψει με κάθε τρόπο ο Ντέιβιντ Κάμερον. Ο εκλογικός θρίαμβος των εθνικιστών του Φάρατζ την περασμένη Κυριακή κατέστησε μονόδρομο πλέον αυτή την πολιτική για τους Τόρις. Το Λονδίνο θα πουλήσει ακριβά την συναίνεσή του στην εκλογή προέδρου της Κομισιόν. Θα ζητήσει παραχωρήσεις στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής και περισσότερες εξαιρέσεις από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Θεωρείται βέβαιο ότι ο Κάμερον θα απαιτήσει αλλαγές στη διάρθρωση της ΕΕ, προτού δώσει τη συγκατάθεσή του για τον επόμενο πρόεδρο της Κομισιόν. Θα μπορούσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να ανταποκριθεί θετικά στις βρετανικές αξιώσεις; Η απάντηση, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, είναι αρνητική.

Είναι σαφές ότι η Μέρκελ, που θέλει πάση θυσία τους Βρετανούς στο ευρωπαϊκό πλοίο, αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες του βρετανού πρωθυπουργού Κάμερον μετά την συντριβή του κόμματός του στις ευρωεκλογές. Η καγκελάριος αναμένεται να εμπλακεί ενεργά στις διαπραγματεύσεις για την ανάδειξη της νέας ευρωπαϊκής ηγεσίας. Τις επόμενες ημέρες θα βολιδοσκοπήσει τους ομολόγους της σε μια προσπάθεια αναζήτησης συμβιβαστικής λύσης, εκτιμούν οι αναλυτές, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες του εγχειρήματος.

Πηγή: Deutsche Welle - Σταμάτης Ασημένιος