Βενιζέλος για Κάννες: Το δημοψήφισμα με ερώτημα «ναι ή όχι στο ευρώ» δεν το ήθελε κανείς

Το δημοψήφισμα με ερώτημα «ναι ή όχι στο ευρώ» δεν το ήθελε κανείς, δεν το άντεχε η χώρα, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος επανερχόμενος στο δημοσίευμα των Financial Times για το παρασκήνιο των Καννών το 2011.

«(Το δημοψήφισμα) δεν το ήθελε κανένα πολιτικό κόμμα στην Ελλάδα. Δεν το άντεχε η χώρα. Γιατί καθ’ οδόν προς ένα δημοψήφισμα ‘μέσα ή έξω από το ευρώ’, θα είχαν διαλυθεί οι Τράπεζες, θα είχαν χαθεί οι καταθέσεις, θα είχε καταστραφεί η ελληνική οικονομία. Άρα δεν υπήρχε άλλη λύση από αυτήν που τελικά εφαρμόστηκε» επισήμανε.

«Φαίνεται ότι στον τόπο μας έχει χαθεί τελείως και η κοινή λογική και η στοιχειώδης μνήμη. Στις Κάννες, την πρωτοβουλία των κινήσεων την είχαν οι αρχηγοί των κυβερνήσεων των δυο μεγάλων κρατών: Ο κ. Σαρκοζί και η κα Μέρκελ. Η συνάντηση είχε διακυβερνητικό χαρακτήρα. Οι παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου παρίσταντο και παρακολουθούσαν μια συζήτηση μεταξύ κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωζώνης» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.

Για την παρέμβαση του κ. Μπαρόζο, όπως παρουσιάζεται στο δημοσίευμα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι «η περιβόητη παρέμβαση Μπαρόζο μπορεί να είναι στη σκέψη μόνο όποιων δεν έχουν καμία εικόνα και καμία ιδέα για το πώς λειτουργεί η πραγματικότητα στην Ευρώπη και στη διεθνή πολιτική».

«Οι συζητήσεις με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ γα τη συνεργασία είχαν ξεκινήσει από τον Ιούνιο του 2011. Και ο κ. Παπανδρέου με τον κ. Σαμαρά, την επομένη των Καννών, συμφώνησαν σε κυβερνητική συνεργασία με τη συμμετοχή του κ. Καρατζαφέρη. Και η επιλογή του Πρωθυπουργού έγινε όπως έπρεπε να γίνει από τον αρχηγό της πλειοψηφίας, που ήταν ο κ. Παπανδρέου. Η πρώτη επιλογή και η δεύτερη δεν πέτυχαν, δηλαδή ο κ. Κακλαμάνης και ο κ. Πετσάλνικος, και επελέγη ο κ. Παπαδήμος τον οποίο επέλεξε ο κ. Παπανδρέου. Και δεν τον ζήτησε κανείς από την Ευρωπαϊκή Ένωση» υπογράμμισε.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Βενιζέλος, «δεν ήμουν συνομιλητής του κ. Μπαρόζο, ομόλογός μου ήταν ο κ. Ρεν. Ο κ. Μπαρόζο ήταν ομόλογος του κ. Παπανδρέου. Αλλά είμαι βέβαιος ότι δεν έχει πει τίποτα ούτε στον κ. Παπανδρέου, διότι τον κ. Παπαδήμο τον πρότειναν πάρα πολλοί παράγοντες στην Ελλάδα. Αρκεί ναι διαβάσετε τις εφημερίδες εκείνων των ημερών».
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ