Το ΠΑΣΟΚ μπλοκάρει τις ρυθμίσεις για τις λαϊκές

Μπλοκάρει το ΠΑΣΟΚ τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τις λαϊκές αγορές, που προβλέπει κλήρωση για τη διάθεση των θέσεων και διαχωρισμό μεταξύ παραγωγών και εμπόρων, λίγη ώρα αφότου ο Ευάγγελος Βενιζέλος άφησε να εννοηθεί πως τυχόν κακή επίδοση της Ελιάς στις Ευρωεκλογές θα μπορούσε να σημάνει έξοδο του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση.

Αλλάζοντας θέση, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής δήλωσε ότι το κόμμα του δεν δέχεται την κλήρωση, και ζητά να παραμείνει το καθεστώς των θέσεων όπως ίσχυε μέχρι σήμερα και η κλήρωση να ισχύει μόνο για τις αδιάθετες θέσεις των λαϊκών αγορών.

Εξέφρασε επίσης τη διαφωνία του και για το διαχωρισμό των θέσεων παραγωγών και εμπόρων.

Παράλληλα ο κ. Κασσής ζήτησε την αύξηση των ημερών που θα διαρκούν οι εμποροπανηγύρεις.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ανακοίνωσε αλλαγές, οι οποίες προέβλεπαν η κατανομή των θέσεων στις λαϊκές αγορές θα γίνεται με εφάπαξ κλήρωση «για διαφάνεια».

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, η πρώτη κλήρωση θα γίνει τον Ιανουάριο του 2015, ενώ στη συνέχεια θα ισχύσει το σύστημα της κυκλικότητας, δηλαδή κάθε χρόνο θα γίνεται μετάθεση κατά μια θέση.

Επίσης, σε ότι αφορά στις εμποροπανηγύρεις, επέρχεται αύξηση στη διάρκειά τους σε σχέση με τα αρχικώς προβλεπόμενα και από τρεις μέρες, οι εμποροπανηγύρεις θα διαρκούν πέντε μέρες, ενώ και δέκα για χριστουγεννιάτικες και πασχαλινές εμποροπανηγύρεις θα διαρκούν.

Τέλος, σε ,ότι αφορά στις ποινές, ελαστικοποιούνται και πλέον σε περίπτωση μη κατοχής αδείας, η ποινή θα ανέρχεται σε φυλάκιση έως 6 μηνών ενώ αρχικά προβλεπόταν ποινή φυλάκισης έως 1 έτος καθώς και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και απέλαση.
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου