Κλείσιμο

Άρση ασυλίας και παραπομπή στη Δικαιοσύνη για ακόμα 5 βουλευτές της ΧΑ

Υπέρ της άρσης ασυλίας πέντε ακόμη βουλευτών της Χρυσής Αυγής ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής παραπέμποντας τους στη Δικαιοσύνη, λίγη ώρα αφότου ο Ηλίας Κασιδιάρης δήλωσε πως διαθέτει υλικό από συνομιλία του με τον γγ της κυβέρνησης, Παναγιώτη Μπαλτάκο, κατά την οποία ο κ. Μπαλτάκος φέρεται να δηλώνει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία σε βάρος των βουλευτών της ΧΑ.

Ειδικότερα, για την περίπτωση του Μιχαήλ Αρβανίτη-Αβράμη, που κατηγορείται για συγκρότηση και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης 200 βουλευτές ψήφισαν «υπέρ» της άρσης ασυλίας του, 11 «κατά» και 16 «παρών».

Για τον Ηλία Κασιδιάρη, που κατηγορείται για παράβαση του νόμου περί όπλων, 200 βουλευτές ψήφισαν «υπέρ», 11 «κατά» και 16 «παρών».

Άρσης ασυλίας ψήφισαν οι βουλευτές και για την Ελένη Ζαρούλια, που κατηγορείται για συγκρότηση και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Συγκεκριμένα 200 βουλευτές υπερψήφισαν, 11 ψήφισαν «κατά» και 16 «παρών».

Για το Νικόλαο Κούζηλο, επίσης με την κατηγορία της συγκρότησης και σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, 199 βουλευτές ψήφισαν «υπέρ», 11 «κατά», 16 «παρών» ενώ βρέθηκε και 1 λευκό.

Τέλος, για τον Δημήτρη Κουκούτση, που επίσης κατηγορείται για συγκρότηση και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης 195 βουλευτές υπερψήφισαν, 12 καταψήφισαν και 20 δήλωσαν «παρών».

«Παρών» στις άρσεις ασυλίας των χρυσαυγιτών βουλευτών ψήφισε ο Βύρων Πολύδωρας, ο οποίος έβαλε κατά των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν στις διώξεις της Χρυσής Αυγής, υποστηρίζοντας ότι ήταν «τρύπιες σαν σουρωτήρι» και ότι οι διώξεις κινούνται στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας.

«Οι ιδέες δεν διώκονται παρά μόνο ως στοιχεία που συνθέτουν δόλο και προθέσεις σε πράξεις. Πράξεις δεν είναι δηλώσεις, ιερά εξέταση και το κυνήγι μαγισσών έχουν μείνει πίσω», συμπλήρωσε.

Ωστόσο, ο κ. Πολύδωρας παρατήρησε ότι «έσφαλε η Χρυσή Αυγή όταν ζήλεψε και χρησιμοποίησε το ύφος και στυλ οργανώσεων του περιθωρίου ή του υποκόσμου. Άλλο όμως αυτό και άλλο έγκλημα και εγκληματική οργάνωση. Δεν ξεχνώ τη δολοφονία Φύσα, το έγκλημα έπρεπε να εξιχνιαστεί ολόπλευρα και οι δράστες να τιμωρηθούν όχι όμως να χρησιμοποιηθεί για να συνθλιβεί ένα κόμμα.

Από τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας αίσθηση προκάλεσε η στάση του βουλευτή της ΝΔ και αντιπροέδρου της Βουλής Γιώργου Καλατζή να ψηφίσει «όχι» στην άρση ασυλίας του Δημήτρη Κουκούτση καθώς και το «παρών» του βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Κυριαζίδη και του ανεξάρτητου πλέον Νικήτα Κακλαμάνη.

Επίσης, «λευκό» έριξε στην κάλπη ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Κουτσογιαννακόπουλος για την υπόθεση του Νίκου Κούζηλου ενώ σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ ψήφισαν «παρών» επί της άρσης ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής κ.κ. Κασιδιάρη, Αρβανίτη, Κούζηλου, Κουκούτση και κ. Ζαρούλια.
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου