Πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ

Πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας τον κ. Στουρνάρα ως «κύριο εκτελεστή του συμβολαίου θανάτου της ελληνικής κοινωνίας και των ελλήνων πολιτών». Μιλώντας στην Βουλή κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε το άρθρο 142 του κανονισμού της Βουλής, ζητώντας να διακοπεί η διαδικασία συζήτησης του πολυνομοσχεδίου και να ξεκινήσει η σχετική συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας.

Απαντώντας ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για απελπισία που οδηγεί σε απονενοημένο διάβημα για να καθυστερήσει η ψήφιση του νομοσχεδίου και η εκταμίευση των δόσεων.

Ο κ. Σταμάτης είπε ότι η πρόταση δυσπιστίας θέτει το ερώτημα αν θα καθυστερήσει με οποίον τρόπο μπορεί την ψήφιση νόμου και εκταμίευση των αναγκαίων χρημάτων.

«Βάλλετε ευθέως εναντίον των εθνικών συμφερόντων, σας καθιστούμε υπεύθυνους απέναντι στον ελληνικό λαό. Αποδεχόμαστε την πρόκληση γιατί δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο, είπε ο κ. Σταμάτης» κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα ότι με λαϊκισμούς προσπαθεί από παντού να εξοικονομήσει ψήφους.

Τι προβλέπεται με την πρόταση μομφής

Σύμφωνα με όσα ορίζονται εφόσον κατατεθεί η πρόταση, η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός αν η κυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας, πράγμα που έγινε όταν ο υπουργός Επικρατείας ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση αποδέχεται άμεσα να ξεκινήσει η συζήτηση.

Σύμφωνα με το άρθρο 142 διακόπτεται η συζήτηση του νομοσχεδίου και λίγη ώρα μετά, σε μισή ώρα, ξεκινά η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που θα ολοκληρωθεί το αργότερο τα μεσάνυχτα της Τρίτης με ονομαστική φανερή ψηφοφορία.

Γιατί μπορεί να μην γίνει δεκτή η πρόταση

Ωστόσο, η αντιπρόεδρος της Βουλής Μαρία Κόλλια ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει συνεννόηση με το νομικό τμήμα της Βουλής προκειμένου να ξεκαθαρίσει αν η συζήτηση μπορεί να ξεκινήσει καθώς με το άρθρο 142 παράγραφος 6 πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να υποβληθεί πριν περάσει εξάμηνο από την απόρριψη προηγούμενης "όμοιας πρότασης". Τον περασμένο Νοέμβριο (8/11) από τον ΣΥΡΙΖΑ είχε κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης με φόντο τις εξελίξεις στην ΕΡΤ και είχε ως θέμα την οικονομική πολιτική. Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι δεν πρόκειται για όμοια πρόταση. 

«Έγκλημα σε βάρος του λαού και της πατρίδας μας» χαρακτήρισε νωρίτερα το πολυνομοσχέδιο ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «έγκλημα κοινωνικό, οικονομικό, εθνικό», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «έχει συμφωνήσει με την τρόικα να χαρίσει τις τράπεζες σε ξένα κερδοσκοπικά funds και να ξεπουλήσει τη χώρα σε ντόπιους ολιγάρχες με την υποστήριξη των ΜΜΕ της διαπλοκής. 

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι επιθυμεί να κηρύξει σε διωγμό παραδοσιακά επαγγέλματα, όπως του φαρμακοποιού, του οδηγού ταξί, του αρτοποιού, του βιβλιοπώλη και να καταστρέψει την εγχώρια κτηνοτροφία που θέλουν να εκμηδενιστεί. «Το νομοσχέδιο είναι διπλή εκκαθάριση. Σε τράπεζες και σε εργασιακό-ασφαλιστικό» τόνισε επίσης.

«Εξαπατήσατε τον ελληνικό λαό, προχωρείτε σε ένα έγκλημα, φανερώσατε το νομοσχέδιο 2 τα ξημερώματα, Παρασκευή προς Σάββατο. Η διαδικασία εξευτελίζει τον κοινοβουλευτισμό» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Με το νομοσχέδιο - σκούπα επιχειρείτε μια διπλή εκκαθάριση στις τράπεζες από τη μια, στο ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις απο την άλλη» πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κρατά κρυφές τις διατάξεις που προκαλούν τη διάλυση και την εκχώρηση δημόσιου πλωτού, προπαγανδίζοντας πλεόνασμα που θέλει να μοιράσει μια εβδομάδα πριν τις εκλογές του Μαΐου.

«Η κυβέρνηση επιχειρεί να γράψει μια από τις πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία της συντηρητικής παράταξης. Επιχειρείτε να ξεπουλήσετε οριστικά τη χώρα κομμάτι – κομμάτι στην ξένη διαπλοκή με τη στήριξη των δανειστών μπας και γλιτώσετε την συντριβή» δήλωσε.

«Τη στιγμή που μοιράζετε 450 εκατομμύρια, κλέβετε δεκάδες δισ. ευρώ από τον ελληνικό λαό» τόνισε.

Δήλωσε δε, κατηγορηματικά ότι «με σεβασμό στη δικαιοσύνη, στο σύνταγμα και τους νόμους ότι ως κυβέρνηση εθνική σωτηρίας οι υπεύθυνοι για το έγκλημα εις βάρος του δημόσιου και των ελλήνων πολιτών θα κάτσουν στο σκαμνί.»
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ