Νέες διαπραγματεύσεις με την τρόικα εντός της ημέρας - σύγκλιση των δυο πλευρών

Ένα βήμα πριν από τη συμφωνία με την τρόικα βρίσκεται η κυβέρνηση, με τις διαπραγματεύσεις να έχουν πάρει μια μικρή παράταση και να αναμένεται να ολοκληρωθούν αργά απόψε. 

Η απόσταση των δύο πλευρών παραμένει σε ό,τι αφορά τις ομαδικές απολύσεις, τις απολύσεις στο Δημόσιο το 2015, την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ,αλλά και τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος.

Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι η ελληνική πλευρά επιζητεί να υπάρξει κατάληξη των διαπραγματεύσεων το αργότερο απόψε. 

«Είμαστε πολύ κοντά σε όλα, δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι τελειώνουμε, αλλά δεν το αποκλείω» είπε το στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, εκτιμώντας ότι εάν δεν κλείσει σήμερα η διαπραγμάτευση, θα κλείσει τις επόμενες ημέρες.

Ανάλογες δηλώσεις έκανε και άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. «Εάν δεν υπήρχε βούληση και από τις δύο πλευρές για να γεφυρωθούν οι διαφορές, ούτε θα καθόμασταν έως τώρα, ούτε θα κάναμε νέα συνάντηση σήμερα», επισήμανε και χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ως την «κρίσιμη» για να υπάρξει συμφωνία.

Σύσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον αναπληρωτή υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα, θα πραγματοποιηθεί σε λίγη ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο τις διαπραγματεύσεις.

«Έχει σημειωθεί πρόοδος. Είμαστε πολύ κοντά στο να μπορέσουμε να κλείσουμε», δήλωσε από την πλευρά του στον ΑΝΤ1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου

Τα βασικά ανοικτά ζητήματα αφορούν τέσσερα υπουργεία:

- Ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, μετά τη συνάντηση με την τρόικα την Κυριακή το βράδυ, σημείωσε ότι η οποία συζήτηση για τα εργασιακά πλέον ολοκληρώθηκε. Οι δύο πλευρές είναι πολύ κοντά σε συμφωνία στο θέμα των ασφαλιστικών εισφορών για εφάπαξ μείωση τους το καλοκαίρι.

Για το θέμα των τριετιών επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ απο την Παρασκευή, για διατήρηση του θεσμού και μείωσης του κόστους των τριετιών μόνο για τους μακροχρόνια ανέργους, ώστε να δοθούν κίνητρα επαναπρόσληψης τους.

Για το θέμα των ομαδικών απολύσεων σημείωσε ότι δεν υπάρχει σύγκλιση, η τρόικα έχει άλλη προσέγγιση και η ελληνική πλευρά τα επιχεριηαμτα της και συνεχίζει με τη δική της θέση.

- Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η τρόικα εμμένει για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων το 2015, με την κυβέρνηση να μην το δέχεται.

- Στο υπουργείο Ανάπτυξης, η τρόικα ζητεί την εφαρμογή κατά 100% των προτάσεων της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, ωστόσο δεν υπάρχει συμφωνία στα ζητήματα του γάλακτος, των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, των φαρμακείων, αλλά και των παρεμβάσεων στις μεταφορές (π.χ. ΚΤΕΛ, τουριστικά λεωφορεία).

- Για τα ζητήματα του ΥΠΟΙΚ ανοικτό παραμένει ακόμη το θέμα της διανομής του κοινωνικού μερίσματος. Όπως δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, οι εκπρόσωποι της τρόικας δεν περίμεναν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 θα ήταν τόσο υψηλό και τώρα έχουν πρόβλημα να εξηγήσουν στους προϊσταμένους τους τις λανθασμένες προβλέψεις που είχαν κάνει τον περασμένο Σεπτέμβριο.«Καταθέσαμε ένα πολύ έξυπνα διατυπωμένο σχέδιο, δεν θα πάμε σε μονομερή προώθηση», είχε αναφέρει το ίδιο στέλεχος νωρίς το απόγευμα της Κυριακής.
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ, ΑΜΠΕ