Καυγάς σε επιτροπή της Βουλής για τη λέξη «λαθρομετανάστες»

Φωτιές άναψε στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής η εκφορά από τα χείλη ενός συνοριοφύλακα της λέξης «λαθρομετανάστες».

Κατά την ακρόαση φορέων επί του νομοσχεδίου για την αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας η λέξη «λαθρομετανάστες» προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και διαπληκτισμούς μεταξύ κοινωνικών φορέων, βουλευτών της Χ.Α. και βουλευτών της αριστεράς. 

Η Αντιπρόεδρος της ΕΕΔΑ (Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου) Αγγελική Αργυροπούλου Χρυσοχοϊδου αντέδρασε λέγοντας: «Σεβαστείτε την ηλικία μου, το έργο μου, την εμπειρία 35 χρόνων να χρησιμοποιείτε εδώ μέσα την λέξη «λαθρομετανάστης». Μπορείτε να τους πείτε παράνομους μετανάστες, μετανάστες χωρίς χαρτιά, αλλά όχι λαθρομετανάστες».

«Ποια είσαι εσύ που θα μας πεις πως θα μιλάμε;» αντέδρασε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Μιχάλης Αρβανίτης προσθέτοντας ότι «λαθραίοι είναι και με λαθραίο τρόπο μπήκαν» και προκαλώντας με τη σειρά του την δυσφορία του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Σπύρου Λυκούδη που ζήτησε από το προεδρείο να ανακαλέσει στην τάξη τον κ. Αρβανίτη παρατηρώντας: «Δεν επιτρέπεται να παριστάνει τον συμβουλάτορα της ελληνικής γλώσσας».

«Άντε ρε, ποιος είσαι εσύ που θα μας δώσεις μαθήματα;», είπε ο Μιχάλης Αρβανίτης για να τον κατηγορήσει ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ για έκδηλο ρατσισμό ενώ στην παρεμβαίνοντας ο πρόεδρος της επιτροπής Κυριάκος Βιρβιδάκης με αφορμή την παρουσία συνδικαλιστών αστυνομικών στην αίθουσα «Να παρέμβει η Αστυνομία… των συνδικαλιστών» όπως είπε χαρακτηριστικά. Ενισχυτικά πάντως στις αντιδράσεις συνέβαλλε και η Βασιλική Κατριβάνου από τον ΣΥΡΙΖΑ που τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει αντίδραση όταν ακούγονται τέτοιες φράσεις και εκφράσεις.
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου