Βενιζέλος: Διεθνές, όχι διμερές το ζήτημα ονομασίας της πΓΔΜ

Την πάγια θέση της Ελλάδας πως το ζήτημα ονομασίας της πΓΔΜ δε συνιστά μία διμερή διαφορά μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, αλλά «ένα διεθνές εκκρεμές ζήτημα», επαναβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας την Τετάρτη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου συζητήθηκε η έκθεση ενταξιακής προόδου στην Ε.Ε. για τη γείτονα χώρα.

Απαντώντας στις τοποθετήσεις ορισμένων ευρωβουλευτών, οι οποίοι επέκριναν τη στάση της Αθήνας ως κώλυμα για την πρόοδο της ενταξιακής πορείας της πΓΔΜ, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε πως «δεν είναι το ζήτημα του ονόματος που λειτουργεί ως εμπόδιο στην επιτάχυνση της διαδικασίας», αλλά «η εκπλήρωση και ο σεβασμός των γενικών κριτηρίων που πρέπει να εκπληρώνουν […] όλα τα υποψήφια προς ένταξη κράτη.

»Πίσω από το όνομα υπάρχει ζήτημα σεβασμού του διεθνούς δικαίου […] Αν υποθέταμε ότι λύνεται αύριο με έναν μαγικό τρόπο το ζήτημα του ονόματος, δε θα σήμαινε ότι ξαφνικά έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα που αφορούν τα κριτήρια ένταξης», συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος.

Ο έλληνας ΥΠΕΞ επανέλαβε πως η Αθήνα αποδέχεται ένα όνομα «το οποίο είναι σύνθετο, με γεωγραφικό προσδιορισμό για τον όρο Μακεδονία», και θα επιτρέπει τη διάκριση από τις ελληνικές περιοχές που ονομάζονται Μακεδονία.

Αναφερόμενος δε στην ένσταση πως τα Σκόπια δεν μπορούν να αλλάξουν τη συνταγματική ονομασία «Μακεδονία», ο κ. Βενιζέλος σχολίασε πως αυτή η θέση «δεν είναι κατανοητή στην Ε.Ε.», όπου λαμβάνουν χώρα συχνές συνταγματικές αναθεωρήσεις στο πλαίσιο προσαρμογής στο ευρωπαϊκό δίκαιο.
Πηγή: Αλέξανδρος Μαράκης