Τσίπρας: Μέρκελ, ο «υπνοβάτης της λιτότητας»

Κάλεσμα στην Άνγκελα Μέρκελ και τους θιασώτες της λιτότητας που «υπνοβατούν» εν μέσω της κρίσης να «ξυπνήσουν απευθύνει μέσω άρθρου του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, με τίτλο «Υπνοβάτης της λιτότητας», ο Αλέξης Τσίπρας.

Ορμώμενος από τις φερόμενες δηλώσεις της γερμανίδας καγκελαρίου κατά την Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 19 Δεκεμβρίου, όπου σύμφωνα με τη Le Monde η κ. Μέρκελ σχολίασε πως τυχόν έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ακολουθούταν από διάλυση της ευρωζώνης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πως έτσι επιβεβαιώνονται οι θέσεις που υιοθέτησε εξαρχής η Ευρωπαϊκή Αριστερά.

«Η Ευρωζώνη παραμένει πολύ σημαντική για να αφεθεί να καταρρεύσει. Και [...] όλοι οι κρίκοι της είναι εξ’ ίσου σημαντικοί για τη διατήρησή της. Εάν ένας, έστω ο πιο αδύνατος, σπάσει, η σημερινή Ευρωζώνη παύει να υπάρχει», τονίζει η κ. Τσίπρας.

Συμπληρώνει δε πως «εφόσον το ενιαίο νόμισμα δεν είναι υπό διαπραγμάτευση, τότε είναι οι οικονομικές πολιτικές των χωρών της νομισματικής ένωσης», προσθέτοντας πως «ούτε η λιτότητα, ούτε τα Μνημόνια είναι προϋπόθεση από τις ευρωπαϊκές Συνθήκες για την ένταξη ή την παραμονή στην ευρωζώνη».

Με αυτά τα δεδομένα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαμηνύει πως «τα ψέματα τελείωσαν και οι εκβιασμοί στέρεψαν» και υπογραμμίζει «»την ανάγκη για έναν «συνολικό αναπροσανατολισμό της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής στην Ευρώπη», προκειμένου να μην «αποχαιρετήσουμε την ευρωπαϊκή ιδέα» μέσα «στη σκόνη από τη κατάρρευση του ενιαίου νομίσματος.

«Είναι, λοιπόν, καιρός όσοι υπνοβατούν να ξυπνήσουν γιατί πολύ σύντομα θα συνειδητοποιήσουν ότι το όνειρό τους είναι τελικά εφιάλτης», καταλήγει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ