Γεωργιάδης: Κατηγορώ ευθέως το ΣΥΡΙΖΑ για διαπλοκή στα φάρμακα

Νέα σφοδρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα των φαρμάκων και τη φερόμενη σχέση της Κουμουνδούρου με φαρμακοβιομηχανίες εξαπέλυσε μέσω της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

«Κατηγορώ ευθέως το ΣΥΡΙΖΑ για διαπλοκή [καθώς] δεν μπορώ να εξηγήσω αλλιώς γιατί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει γίνει εκπρόσωπος Τύπου των φαρμακοβιομηχάνων», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην «Αυγή της Κυριακής», με την υπογραφή ειδικού συνεργάτη, όπου γινόταν λόγος για άνοιγμα της ελληνικής αγοράς φαρμάκων σε αμφίβολης ποιότητας γενόσημα προς όφελος της ισραηλινής πολυεθνικής TEVA, κατόπιν συμφωνίας Γεωργιάδη-τρόικα.

Υπενθυμίζεται ότι, μιλώντας νωρίτερα στο Mega, ο κ. Γεωργιάδης κατήγγειλε πως το άρθρο διοχετεύτηκε στην «Αυγή» από το γραφείου του Αλέξη Τσίπρα. Προσέθεσε δε ότι δεν είναι τυχαίο ότι το Σάββατο μία οπαδική εφημερίδα είχε πρωτοσέλιδο άρθρο εναντίον του.

Ο υπουργός Υγείας ζήτησε τα στοιχεία του ειδικού συνεργάτη που υπογράφει ανώνυμα το άρθρο, προκειμένου, όπως δήλωσε, να κινηθεί δικαστικά εναντίον του, ενώ παράλληλα κατήγγειλε πως το άρθρο και η επιχειρηματολογία του θυμίζουν «λέξη προς λέξη δελτίο Τύπου φαρμακοβιομηχανίας».

Ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε ότι με τροπολογία που θα ψηφιστεί την Τετάρτη στη Βουλή μειώνονται οι τιμές συνολικά 12.000 φαρμάκων, on patent και των γενοσήμων, και υπογράμμισε πως εάν η αξιωματική αντιπολίτευση ψηφίσει «όχι» τότε θα τάσσεται κατά της μείωσης των τιμών των φαρμάκων.

Απαντώντας δε σε κατηγορίες ότι πολυεθνικές εταιρείες θα επωφεληθούν από τις κινήσεις της κυβέρνησης, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε πως από τις μειώσεις των τιμών 390 εκατομμύρια ευρώ θα εξοικονομηθούν από τα σκευάσματα πολυεθνικών, ενώ 80 εκατομμύρια θα εξοικονομηθούν από τα γενόσημα, χαρακτηρίζοντας ως «παντελώς ψευδές» το επιχείρημα ότι στηρίζουμε τις πολυεθνικές.

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας απάντησε πως το κόμμα εναντιώνεται στην τροπολογία του υπουργείου Υγείας καθώς αντιτίθεται στα σχέδια τις τρόικα και της κυβέρνησης.

Η απάντηση ΣΥΡΙΖΑ

Οι αήθεις επιθέσεις του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη στον ΣΥΡΙΖΑ δεν μας εκπλήσσουν. Είναι άλλος ένας αποτυχημένος επικοινωνιακός αντιπερισπασμός με στόχο να αντιμετωπίσει την κοινωνική κατακραυγή για τις άθλιες πολιτικές στο χώρο της υγείας, για το κλείσιμο υγειονομικών μονάδων και την αυξανόμενη επιβάρυνση των ασφαλισμένων, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας πως «αυτό που συνεχίζει να μας εκπλήσσει είναι η ευκολία με την οποία για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση βάζει πάνω από την υγεία των πολιτών τις δεσμεύσεις της στους πιστωτές και στις μεγάλες πολυεθνικές».

Όσον αφορά την τροπολογία Γεωργιάδη, από την Κουμουνδούρου επισημαίνουν ότι «δεν υπηρετεί την αναβάθμιση της περίθαλψης και της πρόσβασης όλων των πολιτών σε ποιοτικά φάρμακα, αλλά την απαίτηση της τρόικας για μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης καθώς και την άλωση της ελληνικής αγοράς από μεγάλες πολυεθνικές γενοσήμων, που θα ισοπεδώσουν την ελληνική φαρμακοβιομηχανία».

Στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται επίσης:

«Την ίδια στιγμή που ο ντίλερ των πολυεθνικών κ. Γεωργιάδης παριστάνει τον προστάτη των ασφαλισμένων, η κυβέρνηση απειλεί τη δημόσια υγεία, αλλά και τα δικαιώματα των πολιτών. Με τη νέα τιμολόγηση και την κατευθυνόμενη συνταγογράφηση θα πέσει ακόμα περισσότερο, κάτω από τα όρια φαρμακευτικής κάλυψης του πληθυσμού και πολύ κάτω του ευρωπαϊκού μ.ο, η κατά κεφαλή φαρμακευτική δαπάνη, ενώ προωθείται παράλληλα η ολιγοπωλιακή αναδιάρθρωση της αγοράς φαρμάκου και η επικράτηση μεγάλων πολυεθνικών γενοσήμων φτηνού κόστους μεν, αλλά αμφιβόλου ποιότητας.

»Η τραγική πραγματικότητα στο χώρο της δημόσιας υγείας δεν μπορεί να κρυφτεί κάτω από τη λάσπη του υπουργού Υγείας. Όταν το 28% των ασθενών αναγκάζεται να διακόψει τη φαρμακευτική αγωγή του λόγω οικονομικής αδυναμίας όταν η κυβέρνηση μεταφέρει το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης στους ασθενείς (που έχει αυξηθεί από το 12% στο 24%), όταν έχει επιβάλει 25 ευρώ χαράτσι για την εισαγωγή στα δημόσια νοσοκομεία, είναι εξοργιστικό να εγκαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν ψηφίζει μια τροπολογία, με την οποία ευνοούνται επί της ουσίας μόνο οι πολυεθνικές και όχι οι πολίτες.

»Το πάρτι της υπερκοστολόγησης των φαρμάκων για να κερδίζουν οι λίγοι εις βάρος των πολλών πρέπει να τελειώσει. Η μείωση της τιμής των φαρμάκων πρέπει να είναι στόχος ενταγμένος σε ένα συνολικό σχεδιασμό ποιοτικής πρόσβασης όλων των πολιτών στη δημόσια περίθαλψη. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο θεσμοθετώντας μια Επιτροπή Τιμών που θα λειτουργεί με διαφανείς διαδικασίες, σε συνδυασμό με την άσκηση επαρκούς δημόσιου ελέγχου σε όλη την αλυσίδα του φαρμάκου, μέσω της ενίσχυσης του ΕΟΦ και του ΙΦΕΤ, που θα εξασφαλίζει ότι το φθηνό, αλλά και συνάμα αξιόπιστο φάρμακο φτάνει τελικά στον ασθενή. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα προωθήσει τη στήριξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στο πλαίσιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και της αναβάθμισης της δημόσιας φαρμακευτικής πολιτικής.

»Η λογική που πρέπει να διέπει τη δημόσια φαρμακευτική πολιτική πρέπει να είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και όχι τα κέρδη των εταιριών».
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ