Μέρκελ: Περιμένουμε τα στατιστικά για να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας-Σαμαράς: Δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα

Την ικανοποίηση της, και την υποστήριξη της, στο έργο της ελληνικής κυβέρνησης εξέφρασε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε κοινή συνέντευξή της με τον έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ενώ υπογράμμισε ότι ο κ. Σαμαράς τής είπε ότι η Ελλάδα θα αναλάβει τις ευθύνες της.

«Υποστηρίζουμε τις δύσκολες αποφάσεις της Ελλάδας και βλέπουμε τους πρώτους καρπούς της προσπαθειών σας (...) Ο κ. Σαμαράς μού παρουσίασε εντυπωσίασε αποτελέσματα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά το χρηματοδοτικό κενό της διετίας 2015 - 2016, η κ. Μέρκελ είπε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν αφού επιβεβαιωθούν τα στατιστικά στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Η καγκελάριος ανέφερε ότι η Ελλάδα διαπραγματεύεται με την τρόικα για την επόμενη δόση, διευκρινίζοντας ότι υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να τακτοποιηθούν. «Ο κ. Σαμαράς μου είπε ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί για να ανταποκριθεί σε αυτές τις δεσμεύσεις» επισήμανε, ενώ τόνισε τη σημασία της ελληνικής προεδρίας σε θέματα όπως η παράνομη μετανάστευση. «Θα κάνουμε τα πάντα για να είναι επιτυχής η ελληνική προεδρία στην ΕΕ» σημείωσε η κ. Μέρκελ.

«Γνωρίζω τις θυσίες που έχουν κάνει οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, έχω μιλήσει επανειλημμένα γι' αυτές. Αν θέλουν να δουν (σ.σ οι Έλληνες) καλύτερες μέρες πρέπει να έχουμε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Βλέπουμε το φως στο τέρμα του τούνελ» επισήμανε ερωτηθείσα, τονίζοντας ότι θα δοθούν κονδύλια για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και για θέματα Υγείας.

Πρόσθεσε ότι η εταιρική σχέση Ελλάδας - Γερμανίας έχει αποδώσει καρπούς σε επίπεδο δήμων και κοινοτήτων.

Η κ. Μέρκελ σημείωσε μεν ότι ο προϋπολογισμός του 2014 είναι ένα πρόβλημα, αλλά έχει μπει η Ελλάδα σε μια δυναμική διεργασία όπου υπάρχουν πλεονάσματα και «δεν μιλάμε για τα απόλυτα κενά».

Η καγκελάριος επισήμανε ότι η Γερμανία, πέραν της βοηθείας που προκύπτει από το πρόγραμμα, θα βοηθήσει και διμερώς την Ελλάδα, διευκρινίζοντας ότι θα διατεθούν από γερμανική τράπεζα 100 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Από την πλευρά του, ο Αντώνης Σαμαράς κατέστησε σαφές ότι «δεν είμαστε στο Βερολίνο για να διαπραγματευτούμε με την τρόικα», ενώ εμφανίστηκε βέβαιος για τελική συμφωνία με τους δανειστές.

«Έχουμε πετύχει πολλά όσον αφορά τον προϋπολογισμό. Η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα, κάτι που ήταν στόχος για του χρόνου, όχι για το τρέχον έτος. Έχουμε καλύψει ήδη απόσταση και θα καλύψουμε κι άλλη με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Οι καρποί από τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας είναι ήδη ορατοί» τόνισε.

Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, «διορθώνουμε διαρθρωτικές ανισορροπίες που υπήρχαν στην οικονομία με τεράστιες θυσίες και τεράστιο κόστος του λαού, αλλά πρέπει να γίνουν κι άλλα για τα οποία πρέπει να συνεχίσουμε.»

«Μπαίνουμε σε εποχή ανάκαμψης. Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ που όλοι το αντιλαμβάνονται. Οι ανάκαμψη δικαιώνει τις θυσίες του λαού» υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς, ενώ σημείωσε ότι τα δεκαετή ελληνικά ομόλογα βελτιώνονται συνεχώς. «Έχουμε επιστρέψει στα προ της κρίσης επίπεδα, πριν 15 μήνες είχαμε 25% επιτόκιο στο 10ετες ομόλογο, τώρα έχει φτάσει στο 8% και πέφτει» τόνισε.

Όπως επισήμανε ο κ. Σαμαράς «μπορούμε να τα καταφέρουμε και θέλουμε να τελειώσουμε το συντομότερο δυνατόν. Οι τιμές των ομόλογων επιβεβαιώνουν ότι είμαστε στο σωστό δρόμο.»
Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε δε την γερμανίδα καγκελάριο για την αλληλεγγύη που δείχνει για την Ελλάδα μαζί με τους εταίρους.

Όσον αφορά το πρόγραμμα ενίσχυσης των ΜμΕ που ανέφερε η καγκελάριος, θα φέρει την επωνυμία ελληνικό ταμείο ανάπτυξης, και θα περιλαμβάνει συνολικά 500 εκατ. ευρώ όπως εξήγησε ο κ. Σαμαράς.

Ο κ. Σαμαράς είπε ακόμη ότι “δεν θα χρειαστεί καινούργιο μνημόνιο ή νέα ποσά για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014, θα παραμείνουμε στο πλαίσιο των συμφωνιών που ήδη ισχύουν δήλωσε ο κ. Σαμαράς απαντώντας σε σχετική ερώτηση”.
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ