Βενιζέλος: Ριζοσπαστική εφαρμογή των θεσμών οι χειρισμοί για τη ΧΑ

«Ριζοσπαστική εφαρμογή των θεσμών στο όνομα της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου» χαρακτηρίζει σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, τους χειρισμούς που γίνονται σε σχέση με τη Χρυσή Αυγή, χαιρετίζοντας την ενεργοποίηση των αντανακλαστικών του κράτους και της δικαιοσύνης.

Παραδέχεται ότι η αντίδραση των δημοκρατικών και δικαιοκρατικών θεσμών ήταν καθυστερημένη, αλλά όπως σημειώνει, «είναι άλλο η κριτική για την καθυστερημένη αντίδραση την οποία δικαιούμαστε και δικαιούμαι και προσωπικά να διατυπώσω και άλλο το να είμαστε έκπληκτοι, αμήχανοι ή και "ένοχοι" επειδή η Δημοκρατία αυτοπροστατεύεται και αμύνεται. Αλλιώς είμαστε καταδικασμένοι να παρακολουθούμε τη δολοφονία της Δημοκρατίας επειδή σεβόμαστε τη νομιμότητα της αδράνειας ή την αδράνεια της νομιμότητας και φωνάζουμε, όπως οι Βουρβώνοι, "η Δημοκρατία μας σκοτώνει"».

Σε ερώτηση της εφημερίδας αν τον ξάφνιασε ή τον ενόχλησε ο χειρισμός στην υπόθεση της ΧΑ, απαντά: «Είναι η πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση που έχουμε σύλληψη βουλευτών για αυτόφωρο κακούργημα με μία διαδικασία η οποία είναι αμιγώς δικαστική, χωρίς να παρεμβάλλεται καθόλου η Βουλή. Αλλά αυτό είναι κάτι που προβλέπεται ρητά από το Σύνταγμα. Πρόκειται λοιπόν για την πρώτη εφαρμογή μας παλιάς κλασικής διάταξης της ελληνικής συνταγματικής τάξης. Γιατί να με ξαφνιάσει αυτό και να το συζητώ και να μην με έχει ξαφνιάσει ο εκφασισμός, το γεγονός ότι εκπροσωπείται στη Βουλή ένα αντικοινοβουλευτικό, ανοιχτά αντιδημοκρατικό κόμμα. Αυτό είναι που θα έπρεπε να μας ξαφνιάσει και όχι η ενεργοποίηση του Συντάγματος και της Δικαιοσύνης αλλά το γεγονός ότι αυτή πράγματι καθυστέρησε να συμβεί.Η πολιτική δολοφονία ενός 'Ελληνα πολίτη είναι γεγονός σοκαριστικό, Αλλά, εξίσου, σοκαριστικό είναι να έχεις δολοφονίες αλλοδαπών, πράξεις βίας, απειλές, σωματικές βλάβες. Να έχεις έναν μακρύ κατάλογο σοβαρών αδικημάτων του κοινού ποινικού δικαίου».

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος τονίζει ότι δεν πιστεύει στη θεωρία των δύο άκρων διότι, όπως λέει, «θεωρώ ότι η βία δεν μπορεί να διαχωριστεί σε επί μέρους άκρα. Δεν τεμαχίζεται. Υπάρχει ένα ενιαίο πρόβλημα βίας, μία ενιαία στάση καθολικής απόρριψης της βίας. Όπως έχει προσφυώς λεχθεί, η βία δεν είναι δύο άκρα, είναι ένα άκρο», ενώ σε ερώτηση «για ιστορικές ρίζες της ακροδεξιάς στην Ελλάδα», σημειώνει πω «η ακροδεξία έχει ιστορικές ρίζες σε όλη την Ευρώπη... Η ΕΕ έχει βρεθεί αντιμέτωπη με τέτοια προβλήματα εδώ και δεκαετίες».

Ερωτηθείς για το εάν ο κ. Σαμαράς το εννοεί όταν λέει ότι θα ξεριζώσει τη Χρυσή Αυγή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει «πως η κυβέρνηση και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία έχουν κάνει μία επιλογή, έστω και με καθυστέρηση, η οποία είναι βαθιά ριζοσπαστική. Αυτό που γίνεται τώρα σε σχέση με τη Χρυσή Αυγή είναι μία- με την καλύτερη δυνατή έννοια του όρου- ριζοσπαστική εφαρμογή των θεσμών στο όνομα της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου».

Αναφερόμενος στην Κεντροαριστερά, ο κ. Βενιζέλος υπογραμμίζει πως «όλη η Ευρώπη έχει κάνει και συντηρητική στροφή γιατί σε περιόδους κρίσης ο κάθε πολίτης επιλέγει λύσεις όσο γίνεται πιο απλές και πιο φυσικές στη ροπή τους. Η Κεντροαριστερά, η σοσιαλδημοκρατία, η κοινωνική αλληλεγγύη, τα κοινωνικά δικαιώματα είναι επεξεργασίες σε πολύ μεγάλο βαθμό πολιτιστικού χαρακτήρα. Απαιτούν υπερβάσεις. Τώρα είναι η μεγάλη στιγμή για την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία να παρουσιάσει μια νέα ολοκληρωμένη πρόταση, για την οποία όμως χρειαζόμαστε και εθνικές κυβερνήσεις, γιατί χωρίς εθνικές κυβερνήσεις δεν μπορείς να συγκροτήσεις νέο ευρωπαϊκό συσχετισμό δυνάμεων. Γι’ αυτό λέω ότι οι ευρωεκλογές, όπως ακριβώς και οι δημοτικές εκλογές, σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών, είναι δύο εξαιρετικά πρόσφορα εργαλεία για τη συγκρότηση της Κεντροαριστεράς, η οποία στην πραγματικότητα είναι μια μορφή έκφρασης της δημοκρατικής παράταξης».

Τέλος, σε ερώτηση για το αν θα υπάρξει νέο μνημόνιο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επισημαίνει ότι «πρέπει να διασφαλιστεί ότι η χώρα θα πάει συντεταγμένα στην περίοδο μετά την κρίση και άρα μετά το μνημόνιο» και κατέστησε σαφές: «Εμείς θέλουμε να ακυρώσουμε την ύπαρξη του μνημονίου. Και όταν λέμε όχι σε νέα δημοσιονομικά μέτρα, όχι νέοι περιορισμοί σε μισθούς και συντάξεις, ναι στα διαρθρωτικά μέτρα, ναι σε άλλο κράτος το οποίο είναι αναπτυξιακό και φιλικό προς τον πολίτη το εννοούμε. Αυτό θα κάνουμε... ».
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ