Αναφορά Δένδια στην εισαγγελέα Αρείου Πάγου για ΧΑ – χωρίς δηλώσεις η συνάντηση στο Μαξίμου

Δίχως δηλώσεις ολοκληρώθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Δένδια, και Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου, ενόψει της νομοθετικής παρέμβασης που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των πράξεων βίας της Χρυσής Αυγής.

Νωρίτερα, ο κ. Δένδιας απέστειλε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη αναφορά σχετικά με τις «αξιόποινες πράξεις μελών» της ΧΑ, στην οποία ζητά να ενταχθούν στο άρθρο 187 του ποινικού κώδικα, περί σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, επεισόδια στα οποία εμπλέκονται μέλη της Χρυσής Αυγής.

Υπογραμμίζει δε πως η αντιμετώπιση της δράσης της Χρυσής Αυγής «επιβάλει την ενεργοποίηση [...] όλων των αναγκαίων μέσων που προβλέπει το Σύνταγμα ο Ποινικός Κώδικας και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας».

Όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας η επιστολή προς την εισαγγελέα συνοδευόταν από τους φακέλους 13 περιστατικών στην Αττική και 19 στην υπόλοιπη Ελλάδα, τα οποία με την ένταξη στο συγκεκριμένο άρθρο μετατρέπονται αυτόματα σε κακουργήματα και αντιμετωπίζονται με πολύ αυστηρότερα κριτήρια.

Σε ορισμένες από τις περιπτώσεις αυτές, για τις οποίες έχουν σχηματιστεί δικογραφίες, εμπλέκονται και βουλευτές της Χρυσής Αυγής, και η διαδικασία γι αυτούς θα προχωρήσει όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα.

Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι με τον τρόπο αυτόν, δεν τίθεται εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή, γιατί δεν επιτρέπεται από το Σύνταγμα, αλλά πλέον «όλοι θα συρθούν στα δικαστήρια και θα ανακοπεί η δράση του συγκεκριμένου κόμματος».

Παράλληλα, ο κ. Δένδιας σημειώνει πως η δραστηριότητα της ΧΑ υπερβαίνει τα όρια των μεμονωμένων περιστατικών και, μεταξύ άλλων, «προσβάλλει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη και την εσωτερική ασφάλεια της χώρας».
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ