Κλείσιμο

Μέρκελ: Έχω δηλώσει επανειλημμένως ότι δεν βλέπω κούρεμα χρέους για την Ελλάδα

"Έχω δηλώσει επανειλημμένως ότι δεν βλέπω κούρεμα χρέους για την Ελλάδα. Όλη αυτή η συζήτηση για το θέμα αυτό με ανησυχεί", διαμήνυσε η γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο.

"Θα πρέπει να σκεφτείτε τις συνέπειες μιας δεύτερης απομείωσης χρέους" δήλωσε η Μέρκελ. "Ίσως κάποιος άλλος να θελήσει κούρεμα χρέους τότε. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε τόσο μαζική ανασφάλεια των επενδυτών στη ζώνη του ευρώ ώστε όλα όσα κάναμε τα τελευταία χρόνια να τεθούν υπό αμφισβήτηση. Υπήρχε λόγος που επιλέξαμε μια εθελοντική συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές όταν κάναμε την ελάφρυνση του χρέους. Θα πρέπει να κοιτάξετε πολύ πέρα από την Ελλάδα για να αντιληφθείτε τι σημαίνει αυτό" πρόσθεσε η γερμανίδα καγκελάριος.

Η κα. Μέρκελ είπε ακόμα πως «εάν όλα συνεχίσουν έτσι, η Ελλάδα στο τέλος του έτους θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα» και εμφανίστηκε ικανοποιημένη από την πρόοδο που σημειώνουν οι χώρες της Ευρωζώνης που περνούν κρίση.

«Σε όλες τις υπό κρίση χώρες αυξάνεται η ανταγωνιστικότητα, μειώνεται το κόστος μονάδας παραγωγής, ενώ έχουν υποχωρήσει σημαντικά τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων», τόνισε και επανέλαβε ότι η ίδια στις προσπάθειές της καθοδηγείται από την επίγνωση ότι η Γερμανία δεν μπορεί μακροπρόθεσμα να ευημερεί, εάν δεν ευημερεί ολόκληρη η Ευρώπη.

Αναφερόμενη στο ελληνικό αίτημα των πολεμικών αποζημιώσεων, είπε ότι «η δική μας ερμηνεία του νόμου είναι διαφορετική», διευκρινίζοντας ότι «αυτό δεν αλλάζει, παρά τις πρόσφατες αξιώσεις».

Σημειώνεται
ότι ερωτηθείς από τη Σία Κοσιώνη για ενδεχόμενο νέο κούρεμα, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε από την πλευρά του ότι θα ήταν "λάθος τώρα που πρέπει να συγκεντρωθούμε στην υλοποίηση των υπαρχουσών δεσμεύσεων, να μιλάμε για το τι θα γίνει στο τέλος του του προγράμματος". 


Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ