Κλείσιμο

Σόιμπλε: Πρώτα η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων μετά η συζήτηση για νέα βοήθεια

Το ελληνικό πρόγραμμα λήγει στα τέλη του 2014 και τότε - εφόσον η Ελλάδα έχει πρωτογενές πλεόνασμα και έχει εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις - θα συζητηθεί νέα βοήθεια, τόνισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, μετά τη συνάντηση του στο υπουργείο οικονομικών με τους κ. Στουρνάρα και Χατζηδάκη.

Ο κ. Σόμπλε τόνισε ότι μπορεί να εξετασθεί το θέμα του κατοχικού αναγκαστικού δανείου, επισήμανε ωστόσο ότι το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων έχει κλείσει καθώς η Ελλάδα έχει ήδη υπογράψει τόσο τη συνθήκη του Λονδίνου όσο και τη συνθήκη όταν έπεσε το τείχος του Βερολίνου.

Ο γερμανός υπουργός αρνήθηκε ότι έγινε οποιαδήποτε συζήτηση για νέα μέτρα, αναγνώρισε ότι υπάρχουν προβλήματα με το ΔΝΤ που πρέπει να επιλυθούν, ενώ εξέφρασε το σεβασμό του για τις μεγάλες προσπάθειες και την πρόοδο που εχει κάνει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Μετά τη συνέντευξη Τύπου ο κ. Σόιμπλε αποχώρησε από τη χώρα μας.

Μιλώντας νωρίτερα στο ελληνογερμανικό επιμελητήριο, ο κ. Σόιμπε επιχείρησε να βάλει φρένο στα περί κουρέματος του ελληνικού χρέους.

Την ανάγκη να συνδυαστεί η δημοσιονομική προσαρμογή με την οικονομική ανάπτυξη τονίζει σε δήλωση του με αφορμή την επίσκεψη του γερμανού ομολόγου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Γιάννης Στουρνάρας.

Προσθέτει ότι αν αυτό δεν επιτευχθεί τότε κινδυνεύουμε να περιθωριοποιήσουμε μεγάλες κοινωνικές ομάδες και να οδηγήσουμε όλη την προσπάθεια που έχουμε καταβάλει μέχρι σήμερα σε αποτυχία.

Εν τω μεταξύ, μνημόνιο για το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο υπέγραψαν ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης και ο πρόεδρος της KfW Ulrich Schroeder.

Σκοπός του Ταμείου, που επιδιώκεται να συσταθεί ως το τέλος του 2013, είναι η χρηματοδότηση περιφερειακών έργων υποδομής και επιχειρήσεων, κυρίως μικρομεσαίων, η συμβολή στην αντιμετώπιση του χρηματοδοτικού κενού που αντιμετωπίζει η χώρα και η προώθηση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της καινοτομίας.
Πηγή: skai.gr