Αντιδράσεις από την επιλογή Παπουτσή ως εκπροσώπου της Ελλάδας στην Παγκόσμια Τράπεζα

Έκπληξη και ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε η ανακοίνωση του ορισμού του Χρήστου Παπουτσή στη θέση του εκπροσώπου της Ελλάδος στην Παγκόσμια Τράπεζα. Το γεγονός προκάλεσε μούδιασμα στη ΝΔ, αλλά και αίσθηση ακόμη και στο ΠΑΣΟΚ... Στα δε μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκάλεσε πλημμύρα σχολίων για ολική επαναφορά παλαιοκομματικών νοοτροπιών, σε μία περίοδο μάλιστα που διακηρύσσεται η αξιοκρατία σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας ζωής.

Γκρίνια εκδηλώθηκε αμέσως στους κόλπους των γαλάζιων βουλευτών. «Γίνονται ορισμένες περίεργες επιλογές από την κυβέρνηση για διορισμούς σε διεθνείς οργανισμούς», ήταν το χαρακτηριστικά σχόλιο του Ανδρέα Ψυχάρη στο Twitter, λίγο μετά την ανακοίνωση για τα νέα καθήκοντα του κ. Παπουτσή, ενώ ο Δημήτρης Παπαδημούλης ήταν ακόμα πιο καυστικός:

«Ο Χ. Παπουτσής στην Παγκόσμια Τράπεζα "με εντολή Σαμαρά". Μετά τον Βενιζέλο, η ΝΔ τακτοποιεί και τους ανθρώπους του Γ. Παπανδρέου. Ντηλ εξουσίας...» ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Θαυμαστής του Ανδρέα Παπανδρέου, εξελίχθηκε σε μέγα πολέμιο της πολιτικής λιτότητας που επέβαλε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, όσο όμως ήταν γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Λίγες ημέρες πάντως πριν τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου του 2009, ο κ. Παπουτσής εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη του στον τότε πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Η σφοδρή κριτική
του Χρήστου Παπουτσή για την κατοπινή πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου σταμάτησε απότομα όταν τοποθετήθηκε υπουργός Προστασίας του Πολίτη το Σεπτέμβριο του 2010.

Στην τελευταία δημόσια τοποθέτησή του μέσω Τwitter στις 30 Ιουνίου, ο κ. Παπουτσής υπερασπίστηκε με σθένος τον πολιτικό του «πατέρα» Ανδρέα Παπανδρέου με αφορμή τις δηλώσεις Βορίδη για την πολιτική ηγεμονία της Αριστεράς που επέβαλε το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου.

Λίγο πριν τις εκλογές του περυσινού Μαίου, ο κ. Παπουτσής εξέφραζε την απορία του για την προθυμία στελεχών του ΠΑΣΟΚ να συνεργαστούν με τη Νέα Δημοκρατία και τον Αντώνη Σαμαρά, η κυβέρνηση του οποίου τον... τοποθέτησε στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Περίπου ένα μήνα αργότερα ο κ. Παπουτσής εξέφρασε και πάλι τις απόψεις του για το ενδεχόμενο συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ: «Όπου φυσάει ο άνεμος... Η νέα ιδεολογία που σε πάει παντού... και στην Κεντροδεξιά και στην Κεντροαριστερά...»

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα επιχειρήματα του Χρήστου Παπουτσή για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα: «Δεν υπάρχει διαπραγμάτευση όταν κανείς δεν λέει ένα όχι....»

Γεννημένος το 1953 στη Λάρισα, ο Χρήστος Παπουτσής εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ το 1974, αφού πρώτα είχε αναπτύξει αντιστασιακή δράση κατά τη διάρκεια της δικτατορίας με τη συμμετοχή του στα φοιτητικά κινήματα της εποχής.

Για πρώτη φορά ανέλαβε κυβερνητικό αξίωμα ως υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας τον Απρίλιο του 2000, λίγους μήνες πριν την ναυτική τραγωδία με τη βύθιση του επιβατηγού πλοίου Σάμινα.

Δύο χρόνια αργότερα διεκδίκησε δίχως επιτυχία την εκλογή του ως δήμαρχος Αθηναίων, ενώ με πλήρη αποτυχία είχε στεφθεί και η προσπάθειά του να διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ το Μάρτιο του 2012 όταν δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες υπογραφές για να είναι υποψήφιος...

Ο κ. Παπουτσής θα αναλάβει τα νέα του καθήκοντα στις 15 Σεπτεμβρίου.
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ