Κλείσιμο

Σε τροχιά ανασχηματισμού και αναζήτησης ισορροπιών για τη νέα προγραμματική συμφωνία

Σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας βρίσκονται Αντώνης Σαμαράς-Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ την ίδια ώρα σε συνεχείς διαβουλεύσεις βρίσκονται τα επιτελεία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για τον καθαρισμό των τελευταίων λεπτομερειών της νέας προγραμματικής συμφωνίας και το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Η συνάντησή τους αναμένεται να γίνει σήμερα.
 Σε κάθε περίπτωση θα επιβεβαιώσουν ότι προτεραιότητες της κυβέρνησης παραμένουν η σταθεροποίηση της οικονομίας και η αποφασιστική προώθηση των μεταρρυθμίσεων σύμφωνα πάντα και με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα έναντι των Ευρωπαίων εταίρων και των δανειστών.

Οι δύο αρχηγοί θα στείλουν το μήνυμα εντός και εκτός χώρας ότι η κυβέρνηση που συγκροτούν θα έχει ορίζοντα το τέλος της τετραετίας, αφού άλλωστε διαθέτουν την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Εκτός από τον ανασχηματισμό οι δύο αρχηγοί συζητούν τον καλύτερο συντονισμό της κυβέρνησης, αλλά και τη βελτίωση της νομοθετικής λειτουργίας, ώστε να περιοριστούν τα φαινόμενα ασυνεννοησίας

 Θεωρείται βέβαιο ότι το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάζει πιο συχνά, ενώ συζητείται και η συγκρότηση κυβερνητικής επιτροπής που θα συνέρχεται σε τακτική βάση.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο αρχηγοί συζητούν και το θέμα της ΕΡΤ, την επίσπευση της έναρξης λειτουργίας του μεταβατικού σχήματος, σύμφωνα και με την προσωρινή απόφαση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά και την ίδρυση του νέου φορέα, η αρμοδιότητα για τον οποίο θα δοθεί σε υφυπουργό κοινής αποδοχής.

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη είναι σύσκεψη στελεχών του ΠΑΣΟΚ, υπό τον κ. Βενιζέλο, για διαβουλεύσεις σχετικά με την έγκριση της νέας προγραμματικής συμφωνίας.

Πάντως, ο χρόνος είναι περιορισμένος και η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να ορκιστεί μέχρι την Τετάρτη, καθώς την Πέμπτη το πρωί ο πρωθυπουργός αναχωρεί για τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών και θα πρέπει να έχουν κλείσει οι εκκρεμότητες και να έχουν καθησυχαστεί οι Ευρωπαίοι εταίροι ότι η ισορροπία αποκαταστάθηκε. Την Παρασκευή αρχίζει και το τριήμερο συνέδριο της ΝΔ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανακοινώσεις για τον ανασχηματισμό ενδέχεται να γίνουν ακόμα και απόψε και αύριο η ορκωμοσία των νέων μελών του υπουργικού συμβουλίου.

Ο κ. Βενιζέλος πιθανότατα θα καταλάβει θέση αντιπροέδρου της κυβέρνησης, ενώ απομακρύνεται η πιθανότητα για ανάληψη και του υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, για τη νέα κυβέρνηση θα ισχύσει η αναλογία 2 προς 1, δηλαδή δύο στελέχη της Ν.Δ. για κάθε ένα του ΠΑΣΟΚ, με τον συνολικό αριθμό του υπουργικού συμβουλίου να ανέρχεται σε 40 με 45 μέλη.

Οι προτεραιότητες

Το νέο σχήμα θα πρέπει να κινηθεί με ταχείς ρυθμούς, καθώς επίκειται η νέα διαπραγμάτευση με την τρόικα, η οποία μάλιστα θα συνεχίσει να πιέζει για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, κυρίως στον δημόσιο τομέα, ανεξαρτήτως της πολιτικής αστάθειας που προκάλεσαν οι απολύσεις. Είναι ενδεικτικό ότι ζητεί να αποτελέσει η διαθεσιμότητα 12.500 υπαλλήλων εντός του Ιουλίου προαπαιτούμενο για την καταβολή της επόμενης δόσης.

Εν τω μεταξύ, το νομοσχέδιο για τη νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση, η κατάθεση του οποίου στη Βουλή αναμένεται το αμέσως προσεχές διάστημα, θεωρείται πως θα είναι το πρώτο «κρας τεστ» για την κυβέρνηση στις νέες συνθήκες.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, εκεί φαίνεται πως θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό το εύρος της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας επί της οποίας θα αναζητηθεί στήριξη για τις επόμενες, μείζονος σημασίας, μεταρρυθμιστικές επιλογές.

Αναφορικά με τη νέα προγραμματική συμφωνία, το πλέον πιθανό είναι ότι θα περιλαμβάνει τον «κοινό τόπο» των δύο πλευρών, οι οποίες παράλληλα θα επιδιώκουν να προβάλλουν τη δική τους ατζέντα. «Αν το ΠΑΣΟΚ θέλει να φωνάξει λίγο παραπάνω για την ανεργία δεν έχουμε πρόβλημα, αν και δεν είναι εκείνοι που έχουν το μονοπώλιο της ευαισθησίας» σχολιάζει στέλεχος του Μαξίμου που συμμετέχει στις συζητήσεις.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ διευκολύνει τη συνεννόηση, υπενθυμίζοντας την κάθετη στάση του κόμματος της Αριστεράς στο ζήτημα της ιθαγένειας, για το οποίο, όπως λένε, υπάρχουν συμπτώσεις με το ΠΑΣΟΚ. Οι ίδιοι, πάντως, αναγνωρίζουν ότι σειρά ζητημάτων (αντιρατσιστικό αλλά και θέματα οικονομικά, όπως η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές) απαιτούν λεπτές ισορροπίες αλλά και προοιωνίζονται συγκρούσεις: «Πορευόμαστε με καλή διάθεση και ειλικρίνεια προθέσεων, ωστόσο όσοι επιδιώξουν να επικυριαρχήσουν θα κάνουν λάθος» προειδοποιούν χαρακτηριστικά.

Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του επιδιώκει να δώσει έμφαση στα κοινωνικά ζητήματα (σ.σ. πολύ πρόσφατη είναι η σύρραξη με τον Γ. Βρούτση για τα προγράμματα απασχόλησης) αλλά και να έχει πιο ενεργό συμμετοχή τόσο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα όσο και στην καθημερινή κυβερνητική λειτουργία, μήπως και καρπωθεί κάτι από τις όποιες κυβερνητικές επιτυχίες. Διότι, μέχρι σήμερα, όπως επαναλαμβάνει ο κ. Βενιζέλος, επιβαρύνεται με δυσανάλογα μεγάλη φθορά.
Πηγή: Με πληροφορίες από την εφημερίδα Καθημερινή, ΑΜΠΕ