Κλείσιμο

Κουβέλης: Η ΔΗΜΑΡ δε θέλει εκλογές - Παραιτήσεις υπουργών – Κριτική από στελέχη

Υπέβαλε την παραίτησή του στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Αντώνης Μανιτάκης.

Λίγο αργότερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακίωτης, υπέβαλε και επισήμως την παραίτησή του στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Σε δηλώσεις του ο κ. Μανιτάκης τόνισε πως «η μεταρρύθμιση δεν έχει καμία σχέση με τις απολύσεις και δεν βλέπουμε καθόλου την ουσία της μεταρρύθμισης, που ήταν και είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές. Οι διαρθρωτικές αλλαγές έχουν γίνει και το αποδεικνύουν οι αναδιαρθρώσεις στην κεντρική διοίκηση».

Από την πλευρά της η παραιτηθείσα υφ. Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη, τόνισε «θέλω να κάνω ουσιαστική διαδικασία, να μεταφέρω τα σημαντικά προβλήματα τα οποία αναγνώρισα εδώ μέσα. Ποια είναι τα τρέχοντα σημαντικά προβλήματα. Ελπίζω ο επόμενος να αντιληφθεί ότι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και να μην βρεθεί στη θέση στην οποία βρέθηκα εγώ».

Εν τω μεταξύ, την ανάγκη να μην υπάρξει πρόωρη εκλογική αναμέτρηση διατύπωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης μετά την κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Κατά τη συνεδρίαση των κομματικών οργάνων της ΔΗΜΑΡ η εισήγηση του κ. Κουβέλη για αποχώρηση των υπουργών και των γενικών γραμματέων του κόμματος από το κυβερνητικό σχήμα έγινε δεκτή με συντριπτική πλειοψηφία.

«Σε αυτή την προσπάθεια η ΔΗΜΑΡ θα είναι ενεργή, αλλά και αντίθετη σε αυθαιρεσίες, αυταρχισμούς και πολιτικές που προωθούν κομματικές επιλογές» σημειώνει στη δήλωσή του ο κ. Κουβέλης, αφήνοντας αιχμές για τη στάση του πρωθυπουργού στο θέμα της ΕΡΤ.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, οι Βασίλης Οικονόμου και Γρηγόρης Ψαριανός καταψήφισαν την εισήγηση Κουβέλη, ενώ ο Σπύρος Λυκούδης -γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ- απείχε από την ψηφοφορία.

Σημειώνεται ότι το επόμενο Σαββατοκύριακο συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος για να αποκρυσταλλωθεί η τελική θέση της ΔΗΜΑΡ όσον αφορά τις σχέσεις της με την κυβέρνηση.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ κ. Οικονόμου δήλωσε ότι ο ίδιος διαφώνησε με την απόφαση, και το είπε και στα όργανα του κόμματος, εντούτοις διευκρίνισε ότι «αποφάσισε η πλειοψηφία και συντασσόμεθα.» Από την πλευρά του, ο κ. Ψαριανός διέψευσε τα σενάρια αποχώρησής του από το κόμμα κάνοντας λόγο για «μπούρδες».

Το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Μπίστης, σε ανάρτησή στο προφίλ του στο Facebook άφηνε νωρίτερα αιχμές για τη στάση Κουβέλη, δηλώνοντας ότι «λυπάμαι για την στάση της ΔΗΜΑΡ, που βολοδερνει και όποια και αν είναι η τελική της επιλογή (πχ ανοχή) έχασε το τραίνο και το φάντασμα της κατάληξης του Καρατζαφέρη πλανάται πάνω της».

Παράλληλα, αιχμηρή κριτική ασκούν με κοινή ανακοίνωσή τους τέσσερα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ που διαφώνησαν έντονα με την απόφαση απόσυρσης του κόμματος από την κυβέρνηση. Οι Γιάννης Αντωνίου, Γεράσιμος Γεωργάτος, Σταύρος Λιβαδάς και Δώρα Τσικαρδάνη μιλούν για άλμα στο κενό και πώς «η Δημοκρατική Αριστερά μεγεθύνοντας αδικαιολόγητα μια διαφωνία της ως προς το εργασιακό καθεστώς στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, αποφάσισε να εγκαταλείψει την κυβέρνηση».

Επισημαίνουν ότι «ενώ η κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα επιβάλλει ενεργότερη συμμετοχή και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, η ΔΗΜΑΡ εγκαταλείπει την εθνική προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση, αποδομεί την ιδέα της αριστεράς της ευθύνης, επιστρέφοντας ουσιαστικά στα ειωθότα του αριστερού αρνητισμού, ως μια ήπια εκδοχή ΣΥΡΙΖΑ».

Πηγή: skai.gr