Νέα σύσκεψη για ΕΡΤ και λειτουργία της τρικομματικής

Δεν κατέληξαν σε συμφωνία οι κυβερνητικοί εταίροι και η συζήτηση για το θέμα της ΕΡΤ θα συνεχιστεί την Πέμπτη στις 20.30. Όπως διαφαίνεται από τις δηλώσεις των κυρίων Βενιζέλο και Κουβέλη, η ΕΡΤ αποτελεί παρελθόν, ενώ αναμένεται ότι ο νόμος για τη νέα τηλεόραση θα ψηφιστεί άμεσα από τη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη χθεσινή σύσκεψη υπήρξε πρόοδος, αλλά παρέμεναν σημαντικές εκκρεμότητες τόσο αναφορικά με το μέλλον της δημόσιας τηλεόρασης όσο και με την αναθεώρηση της προγραμματικής συμφωνίας και το μοντέλο λειτουργίας της κυβέρνησης.

Πριν από τη νέα σύσκεψη των κυρίων Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη θα συνεδριάσουν η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ με τη συμμετοχή των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου, καθώς και η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ με τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Στις δηλώσεις του ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι η «δύσκολη συζήτηση θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί αύριο το βράδυ στις 20.30. Θέλω να διαβεβαιώσω κάθε Έλληνα ότι η στάση μας διαπνέεται από ισχυρό αίσθημα εθνικής ευθύνης».

Από την πλευρά του, ο Φώτης Κουβέλης τόνισε ότι «καταβάλλω κάθε προσπάθεια προκειμένου να υπάρξει λύση, ώστε να επαναλειτουργήσει με όλες τις συχνότητες η δημόσια ραδιοτηλεόραση με κανονικό πρόγραμμα. Το αντικείμενο ήταν αυτό, αλλά και τα ζητήματα της λειτουργίας της τρικομματικής κυβέρνησης, που στηρίζεται από τρία κόμματα και πρέπει να εξασφαλίζει τον κοινό τόπο, την κοινή θέση και την κοινή απόφαση. Προέχει το συμφέρον του λαού.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε ότι «υπήρξε σύνθετη πολύωρη συζήτηση που θα ολοκληρωθεί αύριο. Κύριο θέμα συζήτησης ήταν το πώς θα λειτουργεί η δημόσια ραδιοτηλεόραση με σεβασμό στην απόφαση του ΣτΕ. Συζητήθηκαν και άλλα θέματα. Αύριο ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στη διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Βιέννη και μόλις επιστρέψει θα γίνει η συνάντηση».

Εκτός συμβάσεων οι επίορκοι

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Καθημερινής, η λύση που αρχικά βρισκόταν στο τραπέζι ήταν να καταρτισθούν δίμηνες ή τρίμηνες συμβάσεις με το προσωπικό που είναι απολύτως απαραίτητο για την εκπομπή τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού προγράμματος σύμφωνα με όσα επιβάλλει η απόφαση του ΣτΕ και μέχρι να διαμορφωθεί ο νέος φορέας που έχει ήδη εξαγγείλει η κυβέρνηση. Με άλλα λόγια από την λύση αυτή εξαιρούνται όχι μόνον τα μουσικά σύνολα και το προσωπικό του περιοδικού «Ραδιοτηλεόραση», αλλά και όσες υπηρεσίες δεν κρίνονται απολύτως απαραίτητες για την εκπομπή προγράμματος (επικοινωνίας, διαφημιστικού κλπ). Βάσει επίσης της ίδιας πρότασης, από τις συμβάσεις θα εξαιρεθούν όσοι υπάλληλοι είναι επίορκοι, όσοι διαθέτουν δεύτερη εργασία, αλλά και εκείνοι που προσελήφθησαν μετά τις τελευταίες εκλογές.

Πρόταση για την υπογραφή συμβάσεων μικρής διάρκειας

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από την Τετάρτη τα επιτελεία των τριών κομμάτων επεξεργάζονταν ατύπως και μια παρεμφερή πρόταση για την υπογραφή συμβάσεων μικρής διάρκειας (δύο μηνών) με το σύνολο, όμως, των απολυμένων υπαλλήλων της ΕΡΤ. Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, οι συμβάσεις θα υπογραφούν με τον νέο ενδιάμεσο φορέα (πιθανώς μια γενική διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών ή, καλύτερα, της Γ.Γ. Τύπου και ΜΜΕ), για ορισμένο χρόνο ενώ, παράλληλα, θα «τρέχουν» οι διαδικασίες συγκρότησης της νέας εταιρείας, ΝΕΡΙΤ Α.Ε. Η πρόταση αυτή φέρεται να ετέθη υπ’ όψιν και της τρόικας (αφού άπτεται του στόχου των απολύσεων), ενώ εκτιμάται ότι μπορεί να ικανοποιήσει την εντολή του ΣτΕ για εκπομπή σήματος και να μεταφέρει την ένταση από την κυβέρνηση στην... Αγία Παρασκευή.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Επίθεση κατά των τριών πολιτικών αρχηγών εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας σε σχετική ανακοίνωση ότι «αν και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί εξακολουθούν να παίζουν καθυστέρηση, ένα είναι σίγουρο: Όσο διατηρείται το μαύρο στις οθόνες και η ΕΡΤ δεν επαναλειτουργεί με το προσωπικό και τις διαδικασίες που εξέπεμπε μέχρι να τη φιμώσουν, η κυβέρνηση Σαμαρά συνεχίζει να παρανομεί».

«Οι δε κυβερνητικοί εταίροι του κ. Σαμαρά δεν μπορούν άλλο να κρύβονται», προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας ότι «δεν είπαν κουβέντα για την παράνομη και αντισυνταγματική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, γεγονός που προϊδεάζει πως τελικώς θα συναινέσουν στην πραξικοπηματική απόφαση του πρωθυπουργού».

«Κανείς δεν μπορεί να συνεχίσει να παίζει με τη δημοκρατία. Ο λαός είναι αυτός που θα πει την τελευταία λέξη», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Δώστε τον λόγο στον λαό: Κάντε τώρα εκλογές!» αναφέρει η Χρυσή Αυγή και σημειώνει ότι η συγκυβέρνηση απέτυχε και χρεοκόπησε.

Πηγή: Καθημερινή, Newsdesk ΣΚΑΪ