Πρόταση απεμπλοκής από Σαμαρά σε εταίρους - Αναλυτικά τα σημεία

Πρόταση απεμπλοκής, εννέα σημείων, έδωσε ο πρωθυπουργός στους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, κατά τη σύσκεψη για την ΕΡΤ.

Μεταξύ των σημείων, είναι, η σύσταση μια διοικούσας επιτροπής η οποία θα προσλάβει δημοσιογράφους και τεχνικούς για την προσωρινή λειτουργία της ΕΡΤ και τη συγκρότηση ενός νέου προγράμματος.

Η διάρκεια της επιτροπής θα είναι μέχρι να συγκροτηθούν τα αρμόδια όργανα και να κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο.

Παράλληλα θα αρχίσει η συζήτηση για τη νέα ΕΡΤ και θα ορισθεί υφυπουργός με μοναδική αρμοδιότητα την ανασυγκρότηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Επίσης, θα αναζητηθεί διεθνής σύμβουλος - όπως το BBC - για την αναδιοργάνωσή της.

Στην πρόταση αναφέρεται ότι μετά το συνέδριο της ΝΔ θα επικαιροποιηθεί η συμφωνία των τριών κομμάτων, ενώ θα γίνει ο ανασχηματισμός.

Αναλυτικά τα εννέα σημεία της πρότασης του κ. Σαμαρά:


1. αναβάπτιση της συνεργασίας των τριών κομμάτων προκειμένου να συνεχισθεί απρόσκοπτα η πορεία της κυβέρνησης και να μην διακινδυνευθούν το χρηματοδοτικό πρόγραμμα, η τουριστική σεζόν, η προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων αλλά και η προσπάθεια διαλεύκανσης υποθέσεων όπως η λίστα Λαγκαρντ.
2. Άμεση συγκρότηση κοινά αποδεκτής Διοικούσας Επιτροπής που θα αναλάβει την οργάνωση και εκπομπή τηλεοπτικού σήματος έως ότου συγκροτηθεί ο νέος ραδιοτηλεοπτικός φορέας
3. Άμεση ψήφιση του νομοσχεδίου για τη ΝΕΡΙΤ ΑΕ από τη Βουλή
4. Ταχεία προώθηση των διαδικασιών πρόσληψης προσωπικού σε τομείς ιδιαίτερου κοινωνικού ενδιαφέροντος (νοσοκομεία, κοινωνικές δομές, ΚΕΠ) σε αντικατάσταση των απολυθέντων από την ΕΡΤ
5. συμφωνία με το BBC ή άλλο ευρωπαϊκό δημόσιο φορέα ραδιοτηλεόρασης για τη διαμόρφωση του στρατηγικού πλάνου της νέας ελληνικής τηλεόρασης και της επίτευξης λειτουργικότητας, το συντομότερο δυνατόν
6. ορισμός, από σήμερα, υφυπουργού με αποκλειστική αρμοδιότητα τη ΝΕΡΙΤ, επιλογής των κ.κ. Βενιζέλου και Κουβέλη. Παραμονή του Σίμου Κεδίκογλου στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου και του αρμόδιου υφυπουργού για τα ΜΜΕ
7. Ανασχηματισμός του υπουργικού συμβουλίου, μετά το Συνέδριο της Ν.Δ. (28-30 Ιουνίου)
8. Επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων
9. Υιοθέτηση διαδικασιών για τον καλύτερο συντονισμό των 3 κομμάτων και την ορθή εκτέλεση των συμφωνηθέντων

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου η συνάντηση μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Πέραν του θέματος της ΕΡΤ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αναμένεται να θέσουν ζήτημα κυβερνητικής συνοχής, καθώς όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν πως υπάρχει αρκετά μεγάλη δυσαρέσκεια στους κόλπους των δύο μικρότερων κυβερνητικών εταίρων με τους χειρισμούς του πρωθυπουργού στο ζήτημα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Υπενθυμίζεται άλλωστε πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Φώτης Κουβέλης έχουν ζητήσει την κατάργηση της σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και την επαναλειτουργία της ΕΡΤ.

Παρά ταύτα, αμφότερες η Ιπποκράτους και η Αγίου Κωνσταντίνου έχουν αποσαφηνίσει πως δεν επιθυμούν ενδεχόμενη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, επιρρίπτοντας ωστόσο την ευθύνη για τυχόν εκλογές στην Νέα Δημοκρατία.
Πηγή: Γιάννης Ντσούνος