Σαμαράς: Η Ελλάδα δεν έχει ιδεολογική κρίση αλλά κρίση ανεργίας

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ιδεολογική κρίση αλλά κρίση ανεργίας τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο Ελσίνκι στο οικονομικό φόρουμ που διοργανώνει το Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με θέμα «Από τη μεταρρύθμιση στην Ανάπτυξη - Οδικός Χάρτης για την Ευρώπη».

Αναφερόμενος στη Χρυσή Αυγή είπε ότι έχουμε ένα νεοναζιστικό κόμμα που φθάνει δημοσκοπικά στο 12%, ωστόσο οι άνθρωποι που το ψήφισαν δεν το έκαναν από ιδεολογία, απλά ψήφισαν ενάντια στην κρίση.

Ο εξτρεμισμός, είπε, θα αντιμετωπισθεί με την καταπολέμηση της ανεργίας και τον περιορισμό των λαθρομεταναστών.

Επισήμανε ότι το «success story της Ελλάδας είναι και success story της Ευρώπης» και υπογράμμισε τη σημασία να τεθεί στο πλαίσιο της ενεργειακής πολιτικής της Ευρώπης η αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων που βρίσκονται στα θαλάσσια οικόπεδα και να διευθετηθούν με βάση το δίκαιο της θάλασσας οι όποιες πολιτικές αμφισβητήσεις μπορεί να υπάρχουν.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει κοινή ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης και να τεθεί υπό ευρωπαϊκή ομπρέλα η αξιοποίηση των κοιτασμάτων που υπάρχουν στην χώρα μας.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι τα τελευταία τρία χρόνια η Ελλάδα βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα της πολύπλευρης οικονομικής κρίσης. Τα καλά νέα είπε ο πρωθυπουργός είναι ότι επιτυγχάνουμε πρόοδο, σταθεροποιούμε την χώρα, αποφύγαμε την έξοδο που θα ήταν καταστροφή για την Ελλάδα και θα ήταν κακό και για την ΕΕ, πετύχαμε την μεγαλύτερη ρύθμιση χρέους που έχει γίνει, ενώ πετυχαίνουμε όλους τους στόχους που έχουν τεθεί για την Ελλάδα.

Ωστόσο, συνέχισε, υπάρχει μεγάλο κοινωνικό κόστος, καθώς η χώρα έχει μείωση του ΑΕΠ για έκτη χρονιά, που αθροιστικά θα ξεπεράσει το 25%, η ανεργία είναι στο 27% και στους νέους πάνω από 60%.

Είπε ακόμη ότι η Ελλάδα πληρώνει το κόστος από τα μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα με αποτέλεσμα να έχουμε περί τους δύο εκατομμύρια λαθρομετανάστες στην χώρα.

Ο κ. Σαμαράς μίλησε για το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, η οποία δεν έχει πιάσει τους στόχους, που είχε θέσει το 2000 παρότι ορισμένες χώρες του Βορρά έχουν ενισχύσει την θέση τους στον διεθνή ανταγωνισμό ενώ αντίθετα οι χώρες του Νότου έχουν υποχωρήσει.

Θέλοντας να διευρύνει την ατζέντα της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, ο κ. Σαμαράς μίλησε για το ενεργειακό έλλειμμα και τη δυνατότητα που έχει η Ελλάδα να συμβάλλει στην ενεργειακή της επάρκεια. Η Ελλάδα έχει ευλογηθεί με τρεις τρόπους καθώς έχει μεγάλη ηλιοφάνεια και δυνατότητα αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας, βρίσκεται στον δρόμο των αγωγών για την Ευρώπη και τρίτον έχει ενεργειακά αποθέματα στην επικράτειά της.

Ο κ. Σαμαράς επισήμανε πάντως την σημασία να τεθεί στο πλαίσιο της ενεργειακής πολιτικής της Ευρώπης η αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων που βρίσκονται στα θαλάσσια οικόπεδα και να διευθετηθούν με βάση το δίκαιο της θάλασσας οι όποιες πολιτικές αμφισβητήσεις μπορεί να υπάρχουν.

Πρόσκληση Σαμαρά στον Κατάινεν 

Πρόσκληση να επισκεφθεί την Ελλάδα απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στον ομόλογό του της Φινλανδίας Γιούρκι Κατάινεν.

Ο κ. Κατάινεν αποδέχθηκε την πρόσκληση και θα επισκεφθεί την Ελλάδα μαζί με ομάδα επιχειρηματιών που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η ακριβής ημερομηνία θα καθοριστεί σύντομα δια της διπλωματικής οδού.
Πηγή: Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ