Κλείσιμο

Ζίζεκ: «Ξεκάθαρα σαρκαστικό» το σχόλιό μου για γκούλαγκ

Ως «ξεκάθαρα σαρκαστικό» χαρακτηρίζει ο σλοβένος φιλόσοφος Σλαβόι Ζίζεκ το σχόλιό του ότι όσοι δεν υποστηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα θα πρέπει να πάρουν «εισιτήριο πρώτης θέσης χωρίς επιστροφή για τα γκούλαγκ».

Η εν λόγω δήλωση του κ. Ζίζεκ ειπώθηκε κατά τη διάρκεια κοινής εμφάνισής του με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στο Ζάγκρεμπ, στα μέσα Μαΐου. 

«Παραδέχομαι το σφάλμα μου, αλλά το σχόλιο μου ήταν ξεκάθαρα σαρκαστικό. Τι θα μπορούσαν να πιστέψουν όσοι με άκουσαν; Ότι πραγματικά συμβούλευα το ΣΥΡΙΖΑ να φτιάξει γκούλαγκ;», διερωτάται χαρακτηριστικά ο κ. Ζίζεκ, μιλώντας στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία».

Αναφερόμενος δε στην κριτική που του ασκήθηκε από τη Νέα Δημοκρατία με αφορμή το επίμαχο σχόλιό του, ο σλοβένος φιλόσοφος κάνει λόγο για «ταύτιση της νεοπουριτανικής Αριστεράς με την παλιά συντηρητική Δεξιά» με αμοιβαία απώλεια της αίσθησης του χιούμορ.

Παράλληλα, σημειώνει πως η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη δημιουργήσει «μικρά γκουλάγκ για μετανάστες», κατηγορώντας μάλιστα την ΝΔ πως ανήκει στα άκρα της πολιτικής ζωής, και προσθέτοντας πως ο νέος σταλινισμός είναι ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός.


Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ