ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Public Issue: Ανάκαμψη ΣΥΡΙΖΑ – Έλλειμμα εμπιστοσύνης προς τα κόμματα

Πολιτικό αγώνα «στήθος με στήθος» εξακολουθούν να δίνουν Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, όπως καταδεικνύει το Βαρόμετρο Μαΐου της Public Issue για τον ΣΚΑΪ και την «Καθημερινή». Νίκη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην εκλογική επιρροή, που παράλληλα μειώνει τις – μεγάλες – διαφορές στην καταλληλότητα για πρωθυπουργία και διακυβέρνηση. Παρά ταύτα, η ΝΔ επικρατεί στην παράσταση νίκης.

Βαρόμετρο ΣΚΑΪ - Public Issue

 
Αναλυτικά η έρευνα ΕΔΩ

Πολιτικό αγώνα «στήθος με στήθος» εξακολουθούν να δίνουν Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, όπως καταδεικνύει το Βαρόμετρο Μαΐου της Public Issue για τον ΣΚΑΪ και την «Καθημερινή», με την Κουμουνδούρου να ανακτά τα πρωτεία στο «μέτωπο» της εκλογικής επιρροής, παραμένοντας ωστόσο δεύτερη στην παράσταση νίκης.

Την ίδια στιγμή, η έρευνα της Public Issue αντανακλά την ευρεία απαισιοδοξία των ελλήνων πολιτών όσον αφορά τις δυνατότητες, τη στελέχωση αλλά και την ανεξαρτησία του συνόλου των πολιτικών παρατάξεων από οικονομικά συμφέροντα, ενώπιον της κρίσης.

Νίκη ΣΥΡΙΖΑ σε εκλογική επιρροή, αντίθετα αποτελέσματα στην παράσταση νίκης

Συγκεκριμένα, στην «μάχη» της εκλογικής επιρροής, ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στην πρώτη θέση με ποσοστό της τάξης του 28%, ενισχυμένος κατά 0,5 μονάδες σε σχέση με το Βαρόμετρο Απριλίου, όπου είχε καταταχθεί δεύτερος.

Στον αντίποδα, η Νέα Δημοκρατία καταπέφτει στο 27,5%, υποχωρώντας κατά μία ποσοστιαία μονάδα, και συνεπώς χάνει τα πρωτεία που είχε κερδίσει τον προηγούμενο μήνα. Πλην του Απριλίου, η μοναδική φορά που η ΝΔ είχε καταλάβει την πρώτη θέση εντός του 2013 ήταν ο Ιανουάριος. Πρέπει να σημειωθεί ότι η διαφορά μεταξύ των δύο παρατάξεων δεν έχει ποτέ υπερβεί τη μία μονάδα κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Στην τρίτη θέση παραμένει η Χρυσή Αυγή, κερδίζοντας 0,5 μονάδες, και «σκαρφαλώνοντας» στο 11,5%. Όλα τα υπόλοιπα κόμματα παραμένουν σε μονοψήφια επίπεδα επιρροής, με το ΠΑΣΟΚ να υποχωρεί κατά 1,5 μονάδες, στο 6,5%, ισοδυναμώντας με το ΚΚΕ, που βελτιώνει τη θέση του κατά μία μονάδα.

Στο 6% (-0,5) βρίσκονται οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ενώ τελευταία κοινοβουλευτική δύναμη κατατάσσεται η ΔΗΜΑΡ, με επιρροή της τάξης του 5,5% (-1), συμπληρώνοντας τον «πίνακα» των απωλειών για τις τρεις συμπολιτευόμενες παρατάξεις.

Διαφορετική εικόνα δίνει ωστόσο η παράσταση νίκης, με τη Νέα Δημοκρατία να επικρατεί για δεύτερο διαδοχικό μήνα (και τρίτο συνολικά το 2013), διευρύνοντας μάλιστα το προβάδισμά της σε βάρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις τέσσερις εκατοστιαίες μονάδες, σε 45% έναντι 41%, από 45% έναντι 43% που ήταν τον μήνα Απρίλιο.


Σταθερά καταλληλότεροι Σαμαράς και τρικομματική, πλησιάζουν Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ

Ο αγώνας μεταξύ της Συγγρού και της Κουμουνδούρου μαίνεται και στο πεδίο της καταλληλότητας για την πρωθυπουργία, με τον Αντώνη Σαμαρά να διατηρεί αισθητή διαφορά 10 μονάδων σε βάρος του Αλέξη Τσίπρα (40% έναντι 30%), με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ωστόσο να απολαμβάνει άνοδο τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων συγκριτικά με το Βαρόμετρο Απριλίου, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός υφίσταται απώλεια μίας μονάδας.

Παραπλήσια εικόνα εμφανίζεται και στο «μέτωπο» της καταλληλότητας για τη διακυβέρνηση της χώρας, με το 35% των πολιτών να προκρίνει ως βέλτιστη λύση μία τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, ενώ το ενδεχόμενο κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται ως η καταλληλότερη επιλογή από το 24%.


Παρά ταύτα, και σε αυτήν την περίπτωση η αξιωματική αντιπολίτευση βελτιώνει τη θέση της σε σχέση με τον Απρίλιο, αυξάνοντας την επιρροή της κατά τρεις μονάδες, τη στιγμή που η επιλογή της τρικομματικής ανεβαίνει κατά μονάχα 1 μονάδα.

Παράλληλα, το 28% των ερωτηθέντων κρίνει πως κανένας εκ των δύο πολιτικών αρχηγών δεν είναι ο καταλληλότερος για τον πρωθυπουργικό θώκο, ενώ η επιλογή «καμία από τις δύο» παρατάξεις δεν είναι καταλληλότερη ως κυβέρνηση «πρωτεύει», συγκεντρώνοντας την προτίμηση του 38%.

Μάλλον δεν χρειάζονται πρόωρες εκλογές...

Παρά τους αγώνες μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, η καθαρή πλειοψηφία των πολιτών (60%) δηλώνει πως «μάλλον δεν χρειάζεται» η διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, ενώ υπέρ της προσφυγής στις κάλπες τάσσεται το 37%.

Παράλληλα, συρρικνώνεται η «ψαλίδα» μεταξύ των ψηφοφόρων που πιστεύουν ότι η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την τετραετή θητεία της, και αυτών που πιστεύουν πως θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Ειδικότερα, πίστη στη δυνατότητα της κυβέρνησης να φέρει σε πέρας την τετραετία εκφράζει το 45%, τη στιγμή που το 47% εξακολουθεί να πιστεύει πως η χώρα θα οδηγηθεί στις κάλπες πριν το 2016.

Σημειώνεται πως τον Νοέμβριο του 2012 το χάσμα μεταξύ των δύο απόψεων ανερχόταν στις 58 μονάδες, με το 76% να δηλώνει πως η κυβέρνηση δεν θα ολοκληρώσει την τετραετία.

...αλλά τα κόμματα είναι οι «αδύναμοι κρίκοι»

Η άποψη ότι μάλλον δεν χρειάζονται πρόωρες εκλογές δε συνιστά ωστόσο «ψήφο εμπιστοσύνης» στο κομματικό σύστημα από την πλευρά των πολιτών, με την έρευνα της Public Issue να καταδεικνύει ευρύτατη έλλειψη πίστης όσον αφορά τη δυνατότητα των πολιτικών παρατάξεων να αντιμετωπίσουν την κρίση.

Αναλυτικά, το 49% πιστεύει πως κανένα από τα κόμματα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση, με τη Νέα Δημοκρατία να βρίσκεται στην καλύτερη θέση, απολαμβάνοντας ωστόσο την εμπιστοσύνη μόλις του 25%. Δεύτερος κατατάσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 12%, ενώ όλες οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις είναι κάτω από το 3%!

Παρόμοια εικόνα πηγάζει από το ερώτημα «ποιο κόμμα μπορεί να διαπραγματευτεί το χρέος χώρας;», με τη ΝΔ να υποστηρίζεται από το 26% ακολουθούμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ (19%). Τη άποψη ότι «κανένα» κόμμα δεν μπορεί να διαχειριστεί το πρόβλημα εκφράζει το 35%.

Το 46% πιστεύει πως κανένα από τα κόμματα δεν έχει ικανό αρχηγό, ενώ το 41% είναι της άποψης ότι καμία παράταξη δεν έχει τα καλύτερα στελέχη.

Τέλος, ενδιαφέρον προκαλεί ότι το 29% πιστεύει πως όλα τα κόμματα είναι εξαρτημένα από οικονομικά συμφέροντα, ενώ όσον αφορά μεμονωμένα κόμματα η «μερίδα του λέοντος» συγκεντρώνεται από τη ΝΔ (28%) και το ΠΑΣΟΚ (22%). Στον αντίποδα, μονάχα το 3% εκτιμά πως η Κουμουνδούρου είναι δέσμια οικονομικών συμφερόντων.

Αυξάνονται όμως οι θετικές γνώμες για κόμματα και αρχηγούς!

Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως η έλλειψη εμπιστοσύνης προς το κομματικό σύστημα δεν καθρεπτίζεται στην δημοφιλία των πολιτικών δυνάμεων και των αρχηγών, καθώς όλα τα κόμματα πλην του ΠΑΣΟΚ (-1) και της Νέας Δημοκρατίας (στάσιμη) καταγράφουν άνοδο 2 έως 8 μονάδων σε σχέση με τον Απρίλιο.

Πρώτος σε θετικές εντυπώσεις κατατάσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εκτινάσσεται στο 44% καταγράφοντας κέρδος 8 μονάδων σε σύγκριση με το Βαρόμετρο Απριλίου. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η ΔΗΜΑΡ με 38% (+2), ακολουθούμενη από το 36% των ΑΝΕΛ.

Στην τέταρτη θέση έρχεται η στατική ΝΔ με 33%, ενώ πέμπτο βρίσκεται το ΚΚΕ, με άνοδο 8 μονάδων, «αναρριχόμενο» στο 31%. Ουραγοί είναι το ΠΑΣΟΚ και η Χρυσή Αυγή (+2), αμφότεροι με 17%.


Ίδια εικόνα καταγράφεται και στη λαοφιλία των πολιτικών αρχηγών, καθώς πέντε επικεφαλής κομμάτων βελτιώνουν τη θέση τους, με τον Αντώνη Σαμαρά να μένει σταθερός στο 39%, υποχωρώντας από την δεύτερη στην τρίτη θέση, και τον Ευάγγελο Βενιζέλο μα υφίσταται ζημία 1 εκατοστιαίας μονάδας και να καταπέφτει στο 23%.

Την πρώτη θέση καταλαμβάνουν Αλέξης Τσίπρας (+8) και Φώτης Κουβέλης (+1) με ποσοστό 44%.

Πτώση για το ευρώ, αλλά άνοδος για την... Ευρωπαϊκή Ένωση

Τέλος, ενδιαφέρον προκαλεί η «διχασμένη» γνώμη των πολιτών αναφορικά με το κοινό νόμισμα και την ενωμένη Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, η «θετική» άποψη των ερωτηθέντων για το ευρώ συνεχίζει την πτώση της από το υψηλό του Φεβρουαρίου (70%), ευρισκόμενη πλέον στο 53%, ενόσω η σταθερά αυξανόμενη «αρνητική» στάση διαμορφώνεται στο 43%.

Η εικόνα αυτή δεν μεταφέρεται ωστόσο στην γνώμη των πολιτών για την Ε.Ε., όπου η σταθερά επικρατούσα «αρνητική» γνώμη κατακρημνίζεται κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Απρίλιο, καταπέφτοντας στο 55%. Την ίδια ακριβώς αύξηση απήλαυσε η «θετική» άποψη, «σκαρφαλώνοντας» στο 42%.

 
Η Βουλή εκλέγει Πρόεδρο Βουλής τον Κώστα Τασούλα με ευρύτατη πλειοψηφία
Αναμένεται να λάβει ρεκόρ 285 ψηφων, με τη στήριξη σύσσωμης της αντιπολίτευσης πλην του ΚΚΕ που θα εκφραστεί...
18.07.2019, 09:57
Γεωργιάδης: Επιτυχία των επιχειρήσεων για να πάει όλη η κοινωνία μπροστά
«Θέλουμε την επιτυχία των επιχειρήσεων για να μην αφήσουμε κανέναν πίσω. Όλη η κοινωνία θα πάει μπροστά αν...
18.07.2019, 02:04
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: H Ελλάδα πυλώνας σταθερότητας σε Αν. Μεσόγειο-Βαλκάνια
Ως επιβεβαίωση της σημασίας των ελληνοαμερικανικών σχέσεων χαρακτηρίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την συνάντηση...
18.07.2019, 01:46
Προσωρινή αναστολή του νέου Ποινικού Κώδικα εξετάζει η κυβέρνηση
Η ΝΔ έχει δεσμευτεί για αναθεώρηση διατάξεων του Κώδικα, αλλά πλέον, σύμφωνα με πληροφορίες της...
17.07.2019, 21:49
Μητσοτάκης: Σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα οι ένοπλες δυνάμεις (ΦΩΤΟ)
Σημείωσε ότι η επίσκεψή του στο υπουργείο Άμυνας έχει και ουσιαστικό και συμβολικό χαρακτήρα και ευχαρίστησε...
17.07.2019, 19:58
Το δεύτερο κύμα 24 γραμματέων στα υπουργεία - ποιοι είναι
Ολοκληρώθηκαν οι διορισμοί των συνολικά 52 γενικών και ειδικών γραμματέων υπουργείων.
17.07.2019, 17:18
Σε πολύ καλό κλίμα η συνάντηση Μητσοτάκη - Καραμανλή
Kατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι τρέχουσες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις
17.07.2019, 14:11
Τσίπρας σε Ρέγκλινγκ: Θα στηρίξω «σοβαρή» μείωση στόχων για τα πρωτογενή
Ο κ. Ρέγκλινγκ ευχαρίστησε επίσης τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνεργασία,
17.07.2019, 13:58
Μαυρωτάς στον ΣΚΑΪ : Παραιτήθηκα από αντιπρόεδρος Ποταμιού, παραμένω μέλος
Είπε επίσης ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης ήταν επιφυλακτικός -όταν τον ενημέρωσε- που αποδέχθηκε την θέση του...
17.07.2019, 13:40
Πολάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα δράσει παντού, και στη Βουλή και στους δρόμους
«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα δράσει ως μαχητική αντιπολίτευση, απέναντι σε κάθε φιλελεύθερο μέτρο. Παντού, και στη Βουλή και...
17.07.2019, 12:58

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.