Οι αντιδράσεις των κομμάτων στην πρόταση της ΟΛΜΕ (upd)

Ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ηρακλείου, κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, για τις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΟΛΜΕ, προέβη στην ακόλουθη σκληρή δήλωση:

«Οι αποφάσεις της ΟΛΜΕ βρίσκουν απέναντι την κοινωνία, δεν ταιριάζουν σε εκπαιδευτικούς και σίγουρα βρίσκουν αντίθετη την πλειονότητά τους. Αποτελούν αντιγραφή χρεοκοπημένων συνδικαλιστικών πρακτικών, που αγνοούν τον αγώνα και την αγωνία εκατοντάδων χιλιάδων μαθητών και των οικογενειών τους. Πρακτικές και παρωχημένες νοοτροπίες τύπου ΣΥΡΙΖΑ, που εκφράζουν ακόμα και στελέχη της ΔΑΚΕ, δεν έχουν θέση στη Νέα Δημοκρατία. Εξάλλου, η Φιλελεύθερη Ιδεολογία σημαίνει να υπηρετείς το δημόσιο συμφέρον και την κοινωνία και όχι να την εκβιάζεις».

«Αδιανόητη» χαρακτηρίζει την απόφαση το ΠΑΣΟΚ, καλώντας την ΟΛΜΕ να την ανακαλέσει «Οι διεκδικήσεις και τα αιτήματα των καθηγητών μπορούν και επιβάλλεται να τεθούν με άλλους τρόπους ή σε άλλο χρονικό διάστημα» προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Η διεκδίκηση αιτημάτων ουδεμία σχέση μπορεί να έχει με ακραίες και εκβιαστικές ενέργειες που βάζουν την κοινωνία απέναντι στο συνδικαλιστικό κίνημα και δεν συμβάλλουν στις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν για την ουσιαστική αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ, η οποία καλεί την ηγεσία της ΟΛΜΕ «να επανεξετάσει τη στάση της».

«Μόνο θλίψη προκαλεί ο εκβιασμός που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ στους χιλιάδες μαθητές των Πανελληνίων εξετάσεων και τις οικογένειές τους» αναφέρει το γραφείο Τύπου της ΝΔ σημειώνοντας ότι «Με αδίστακτο τρόπο, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποκινούν την ομηρία των μαθητών και δεν διστάζουν να εκστομίσουν φράσεις όπως “για μας πρώτα είναι ο εκπαιδευτικός και μετά ο μαθητής”». Για μας, αναφέρει το γραφείο Τύπου του κυβερνώντος κόμματος «προτεραιότητα είναι η ίδια η κοινωνία, το δημόσιο συμφέρον και η προστασία των μαθητών και των οικογενειών τους!»

Η κυβέρνηση είναι αυτή που εκβιάζει την εκπαιδευτική κοινότητα και την ελληνική κοινωνία ενόψει των πανελλαδικών εξετάσεων ανταπαντά σε ανακοίνωσή του για τις κινητοποιήσεις των καθηγητών το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και προσθέτει: Η κυβέρνηση είναι εκείνη που επιλέγει να χρησιμοποιήσει τους μαθητές και τις οικογένειές τους ως ομήρους για τα μνημονιακά της σχέδια. Τα αιτήματα των εκπαιδευτικών, υπογραμμίζει, «δεν είναι συντεχνιακά, αφορούν στην υπεράσπιση του δημόσιου αγαθού της εκπαίδευσης και ως τέτοια πρέπει να βρουν τη στήριξη της πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας». Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, καλεί την κυβέρνηση «να δεσμευτεί ότι δεν θα προχωρήσει σε καμία απόλυση εκπαιδευτικού και σε κανένα κλείσιμο εκπαιδευτικής μονάδας, να προχωρήσει στην απόσυρση όλων των μέτρων και σε διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα μετά τις εξετάσεις».
Πάντως, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης τάχθηκε έμμεσα κατά της απεργίας των εκπαιδευτικών, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να κινηθούν με τέτοιο τρόπο που να καταφέρουν να έχουν με το μέρος τους όλη τη κοινωνία.

Σε δήλωσή της, η τομεάρχης Παιδείας των ΑΝΕΛ, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης σημειώνει ότι «Με την επιμονή της και την αδιαλλαξία της, η τρικομματική Κυβέρνηση επιβάλλει δικτατορικά το «Διαίρει και Βασίλευε» στην κοινωνία, που αγωνιά για το μέλλον των παιδιών της. Όπως σημειώνει, (η κυβέρνηση) «Δημιουργεί έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ κοινωνικών ομάδων και εκμεταλλεύεται τα όνειρα και τις ελπίδες των νέων ανθρώπων, εμφανίζοντας κακούς και αντι-παιδαγωγούς τους εκπαιδευτικούς που μοχθούν καθημερινά για αυτά τα παιδιά, αλλά διεκδικούν παράλληλα και την αξιοπρέπειά τους ως λειτουργοί της Μέσης Εκπαίδευσης».

Βαθιά αντιδραστικό και αντιλαϊκό χαρακτηρίζει το ΚΚΕ το προσχέδιο νόμου για την «οργάνωση της δημόσιας διοίκησης», που έδωσε η κυβέρνηση στη δημοσιότητα.
Αναλυτικότερα, σε ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ αναφέρει ότι στρέφεται συνολικά εναντίον των λαϊκών αναγκών και των εργαζομένων στο δημόσιο, τονίζοντας: «Υπηρετεί τις γενικότερες στρατηγικές στοχεύσεις του κεφαλαίου για ένα κράτος πιο αυταρχικό, που θα υπηρετεί ακόμη περισσότερο τα συμφέροντα των μονοπωλίων, την ίδια στιγμή που οι λαϊκές οικογένειες θα έρθουν αντιμέτωπες με ένα νέο γύρο ιδιωτικοποιήσεων κοινωνικών υπηρεσιών και οι εργαζόμενοι στο δημόσιο με απολύσεις, κατάργηση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς, μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις».

Επίσης, επισημαίνει ότι με ένα απλό προεδρικό διάταγμα δίνεται η δυνατότητα να απολυθούν περισσότεροι από 60.000 εργαζόμενοι, ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, να αποχαρακτηρίζεται το καθεστώς των υπηρεσιών από νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, ενώ με μια απλή κοινή υπουργική απόφαση να καταργούνται θέσεις προσωπικού.

«Τόσο το προσχέδιο νόμου όσο και το ερωτηματολόγιο, που αποστέλλει το υπουργείο σε χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, προωθούν την κατάργηση της όποιας σταθερής εργασίας απέμεινε» υπογραμμίζει επιπλέον το ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι «με το προσχέδιο νόμου η κυβέρνηση όχι μόνο δεν προωθεί την κατάργηση του ν. 4093/2012 και τις διατάξεις περί αυτοδίκαιης αργίας, αλλά αντίθετα ισχυροποιεί τον κατασταλτικό μηχανισμό των πειθαρχικών συμβουλίων».

Παράλληλα, το ΚΚΕ καλεί σε κοινή δράση τους εργαζόμενους στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, αναφέρει πως τα συμφέροντα των εργαζομένων δεν ταυτίζονται με τη μία ή την άλλη μορφή που αποκτά το αστικό κράτος για να υπηρετούνται τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και σημειώνει: «Αυτό το δημόσιο ούτε επιδιορθώνεται, ούτε βελτιώνεται. Χρειάζεται να ανατραπεί μαζί με την οικονομία πάνω στην οποία στηρίζεται. Ο λαός έχει ανάγκη από ένα δημόσιο που θα υπηρετεί τις δικές του ανάγκες του και όχι τα συμφέροντα των μονοπωλίων».


Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, δήλωσε ότι «η εκ του πονηρού επιλογή του υπουργείου να εξαγγείλει την αύξηση των εβδομαδιαίων ωρών στο τέλος της σχολικής χρονιάς, δε μπορεί να απαντηθεί με την ομηρία δεκάδων χιλιάδων παιδιών την περίοδο των εξετάσεων. Μία απεργία τις μέρες αυτές, απομονώνει τους εκπαιδευτικούς, από τους φυσικούς συμμάχους τους, που δεν είναι άλλοι από τους γονείς και τους μαθητές».

Τέλος, ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ Κ. Αϊβαλιώτης δήλωσε: «Οι πολιτικοί "όλμοι" 30 ετών κατά της παιδείας κορυφώνονται σήμερα με την στάση της ΟΛΜΕ η οποία -αντί να λυτρώσει τους μαθητές- τους κρατά σε περαιτέρω αγωνία».
Πηγή: skai.gr