Κλείσιμο

Μητσοτάκης: Το μνημόνιο καθορίζει τις κεντρικές επιλογές μας - σωστό το οpengov του Παπανδρέου

Την ανάγκη η κυβέρνηση να μην δίνει την εντύπωση ότι υπάρχει κρεσέντο δράσης πριν την επίσκεψη της τρόικας και μετά να χαμηλώνουν οι ρυθμοί εξέφρασε μέσω του ΣΚΑΪ ο βουλευτής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. 

«Το μνημόνιο καθορίζει τις κεντρικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, αλλά αποτελεί και πολύ σημαντικό εργαλείο μεταρρυθμίσεων με προβλέψεις για μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να κάνουμε εδώ και καιρό. Δεν είναι εκ προοιμίου κακό το μνημόνιο» πρόσθεσε.

Για την απομάκρυνση του Ηλία Κικιλια από τον ΟΑΕΔ ο βουλευτής της ΝΔ τόνισε ότι «έχω ασκήσει σκληρή κριτική στον Παπανδρέου για βασικές επιλογές του στη διακυβέρνηση της χώρας, αλλά θεωρώ το opengov μια σωστή ιδέα που δεν εφαρμόστηκε τελικά. Δεν μού αρέσει στις θέσεις ευθύνης να ανακυκλώνονται συνέχεια οι ίδιοι άνθρωποι».

Πρόσθεσε ότι «χρειάζεται να φέρουμε νέα στελέχη από την αγορά για να μπολιάσουν τη δημόσια διοίκηση.»

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μηλιός σημείωσε ότι τα δυο βασικά ζητήματα του νομοσχεδίου είναι οι απολύσεις στο δημόσιο και η μείωση του βασικού μισθού με το δήθεν μέτρο για την αντιμετώπιση της ανεργίας. «Έχουμε πολύ χαμηλό κατώτατο μισθό που επηρεάζει ύφεση και τελικά την αύξηση του χρέους. το πολυνομοσχέδιο συντηρεί το φαύλο της υπανάπτυξης και της υπερχρέωσης (...) δεν μπορούμε να κάνουμε την Ελλάδα ατελείωτη Μανωλάδα με μικρούς μισθούς, μαύρη και ανασφάλιστη εργασία» σημείωσε. Όπως σημείωσε, στο πλαίσιο αυτό είναι απαραίτητη η κατάργηση του μνημονίου.

Εξάλλου, ο κ. Μηλιός χαρακτήρισε ως δευτερεύον θέμα την απομάκρυνση Κικίλια, παρατηρώντας ότι δεν επηρεάζει τους βασικούς άξονες της κυβερνητικής πολιτικής.

Με τη σειρά του, ο γραμματέας της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ Σπύρος Λυκούδης δήλωσε ότι η ΔΗΜΑΡ αδυνατεί να καταλάβει γιατί υπήρξε η αποπομπή Κικίλια και διαφώνησε σε αυτή, διευκρίνισε όμως ότι ο ίδιος ήξερε την κατάληξη του χάσματος με τον υπουργό Εργασίας και η απομάκρυνση δεν τον εξέπληξε. «Τη θεωρούμε όμως άκομψη» διευκρίνισε.

Για το κυβερνητικό έργο, ο κ. Λυκούδης ανέφερε ότι επιχειρείται προσπάθεια για τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα. «Είναι κρίμα ότι η υπόλοιπη Αριστερά δεν στέκεται αρωγός σε αυτή την προσπάθεια» σημείωσε.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ