Κλείσιμο

Κύπρος: Αναβλήθηκε η συζήτηση για την απομάκρυνση Δημητριάδη

Δε θα γίνει τελικά η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής σχετικά με ψήφισμα του Σώματος το οποίο να καλεί τον πρόερο της Δημοκρατίας να κινήσει διαδικασία απομάκρυνσης του Πανίκου Δημητριάδη από την Κεντρική Τράπεζα.

Η απόφαση λήφθηκε με πλειοψηφία 49 βουλευτών έναντι 2 υπέρ. Το ζήτημα μετά την εξέλιξη αυτή θα παραπεμφθεί στην αρμόδια επιτροπή της βουλής για συζήτηση.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ζήτησε την αναβολή της συζήτησης για το ψήφισμα και ανέφερε πως το θέμα πρέπει να παραπεμφθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης τοποθετήθηκε λέγοντας πως το ψήφισμα ταυτίζεται με το λαϊκό αίσθημα και πρέπει να περάσει.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, συμφώνησε ότι ο διοικητής έχει ευθύνες ακόμη και για τον ELA της Λαϊκής αλλά και για πολλά άλλα. Ωστόσο επεσήμανε προκύπτουν συνταγματικά θέματα για αυτό πρέπει το θέμα να εξεταστεί πριν ληφθεί η οποιαδήποτε απόφαση από τη Βουλή για να μην μείνει εκτεθειμένο το σώμα. Διερωτηθηκε τι μπορεί να σημαίνει η λήψη λανθασμένης απόφασης από τη Βουλή, σημειώνοντας πως πρέπει πριν να εξεταστούν από τα κόμματα οι επιπτώσεις ενός τέτοιου ψηφίσματος.

Ο Δημήτρης Συλλούρης ανέφερε πως εάν απορριφθεί το σχέδιο για το εν λόγω ψήφισμα τότε θα σημαίνει αυτόματα ψήφος εμπιστοσύνης στον διοικητή και δεν είναι αυτό το μήνυμα που θέλει να στείλει η Βουλή. Για αυτό πρέπει να τύχει ενδελεχούς μελέτης.

Ο Γιώργος Βαρνάβας ανέφερε στην Ολομέλεια πως ο Διοικητής της Κεντρικής διέπραξε μεγάλα λάθη, αλλά τόνισε κι αυτός πως δεν πρέπει να γίνουν βεβιασμένες ενέργειες γιατί εάν καταψηφιστεί το ψήφισμα το μήνυμα θα είναι ακριβώς το αντίθετο από εκείνο που θέλει να δώσει η Βουλή. Επίσης ανέφερε πως η Βουλή δεν πρέπει να στείλει το μήνυμα πως την απόλυτη ευθύνη για την κατάσταση της οικονομίας φέρει μόνο ο Διοικητής. Δεν είναι μόνο αυτός που φταίει είπε, υπάρχουν κι άλλοι οι πραγματικοί ένοχοι που πρέπει να τιμωρηθούν.

Νωρίτερα, αποφασίστηκε κατά τη σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων, το Σχέδιο Απόφασης στο οποίο παρατίθενται οι ακόλουθοι πέντε λόγοι για τους οποίους ζητείται η απομάκρυνση του διοικητή:

- Επειδή η Κύπρος βρίσκεται κάτω από εξαιρετικές πολιτικές και οικονομικές συνθήκες λόγω των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων για συνoμολόγηση του δανειακού μνημονίου με την Τρόικα

- Επειδή η Βουλή διαπιστώνει ότι ο Διοικητής της ΚΤ με την ελλιπή διαχείριση των θεμάτων που άπτονται της αρμοδιότητάς του, έχει επιφέρει ανεπανόρθωτα πλήγματα στην οικονομία

- Επειδή ο Διοικητής της ΚΤ έχει απωλέσει την εμπιστοσύνη του κυπριακού λαού και των πολιτικών κομμάτων

- Επειδή, σύμφωνα με το άρθρο 118 του Συντάγματος, ο Διοικητής και ο Υποδιοικητής της Εκδοτικής Τράπεζας της Δημοκρατίας παύονται από το κατά την παράγραφο 8 του άρθρου 153 συνιστώμενο συμβούλιο, υπό όρους και προϋποθέσεις που καθορίζονται σε νόμο που διέπει τη λειτουργία της εκδοτικής τράπεζας της Δημοκρατίας

- Επειδή, σύμφωνα με το άρθρο 18 του περί της ΚΤ νόμου ο Διοικητής και ο Υποδιοικητής της Εκδοτικής Τράπεζας της Δημοκρατίας απομακρύνονται από τη θέση τους, μόνο εάν κατά την κρίση του συμβουλίου, το οποίο συνιστάται σύμφωνα με την όγδοη παράγραφο του άρθρου 153 του Συντάγματος , δεν πληρούν πλέον τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την εκτέλεση των καθηκόντων τους ή έχουν υποπέσει σε βαρύ παράπτωμα.
Πηγή: Πηγή: Καθημερινή Κύπρου, ΑΜΠΕ