Κύπρος: Σε ανοιχτή γραμμή με τους δανειστές ο Αναστασιάδης

Σε ανοιχτή γραμμή τόσο με την τρόικα όσο και με την πολιτική ηγεσία της Ευρώπης για το κούρεμα των τραπεζών βρίσκεται ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Κύπρου και οι πολιτικοί αρχηγοί, μεταβαίνουν το Σάββατο στις Βρυξέλλες για συνάντηση με Ευρωπαίους αξιωματούχους, ενώ το πρωί η Βουλή θα ψηφίσει την συνεισφορά των καταθετών. Νέες πληροφορίες θέλουν 25% κούρεμα στην Τράπεζα Κύπρου, ή 11% κούρεμα σε όλες τις τράπεζες πάντα για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την Καθημερινή Κύπρου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ βλέπουν θετικά τις προτάσεις της κυβέρνησης για το κούρεμα των καταθέσεων, αντιδρά όμως το ΔΝΤ

Ανώτατος ευρωπαίος αξιωματούχος που μίλησε με την κυβέρνηση εξέφρασε την ευαρέσκεια του για τις προτάσεις, αλλά ζήτησε χρόνο μέχρι το Σάββατο για το τελικό «ΟΚ» της Τρόικας

Ως εκ τούτου η κυπριακή Βουλή θα προχωρήσει σε ψήφιση όλων των νομοσχεδίων πλην εκείνου για το κούρεμα, αναμένοντας την απάντηση της Τρόικας.

Έκτακτο Eurogroup με αντικείμενο την κατάσταση στην Κύπρο θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters.

Η διάσωση της Κύπρου περιέχει «οδυνηρές πτυχές, όμως η χώρα πρέπει να σωθεί», διεμήνυσε ο Νίκος Αναστασιάδης, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter.

Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ολοκληρώθηκε νωρίτερα την Παρασκευή υπό τον κ. Αναστασιάδη. Αμέσως μετά τη σύσκεψη, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεόφυτου, εμφανίσθηκε αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας με κούρεμα των καταθέσεων.

Ο κ. Νεοφύτου δήλωσε μάλιστα ότι μετά την εξαγορά των κυπριακών υποκαστημάτων στην Ελλάδα από την Τράπεζα Πειραιώς το χρηματοδοτικό κενό μειώνεται στα 3 δισ. ευρώ από 5,8 δισ. ευρώ αρχικά. «Θα έχουμε να βρούμε από αύριο μόνο τα μισά απ’ ό,τι ήταν αρχικά αναγκαίο» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στην υποβάθμιση του αξιόχρεου και των τριών μεγάλων τραπεζών της Κυπριακής δημοκρατίας —Τράπεζα Κύπρου, Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου, Ελληνική Τράπεζα— προέβη την Παρασκευή ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's.
Πηγή: Καθημερινή Κύπρου, Newsdesk ΣΚΑΪ