Κύπρος: Υπερψηφίστηκαν Ταμείο Αλληλεγγύης και περιορισμός ροής κεφαλαίων

Το κυπριακό κοινοβούλιο υπερψήφισε πριν από λίγη ώρα νομοσχέδια που προβλέπουν την ίδρυση ενός Επενδυτικού Ταμείου Αλληλεγγύης αλλά και την επιβολή περιορισμών στη ροή των κεφαλαίων σε περίπτωση ανάγκης.

Το Επενδυτικό Ταμείο Αλληλεγγύης αναμένεται να λειτουργήσει ως ένα όχημα για την συγκέντρωση κρατικών περιουσιακών στοιχείων, τα οποία με τη σειρά τους θα χρησιμοποιηθούν ως εχέγγυα για την ενδεχόμενη έκδοση ομολόγων.

Νέες πληροφορίες θέλουν 25% κούρεμα στην Τράπεζα Κύπρου, ή 11% κούρεμα σε όλες τις τράπεζες πάντα για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ. Το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί το Σάββατο στη Βουλή, υπό την προϋπόθεση ότι θα εγκριθεί από την η τρόικα, η οποία φέρεται να αντιμετωπίζει την πρόταση «με ενδιαφέρον».

Σύμφωνα με πληροφορίες των πρακτορείων Reuters και ΑΜΠΕ, τα οποία επικαλούνται κυβερνητικές πηγές, ο πρόεδρος της Μεγαλονήσου, Νίκος Αναστασιάδης, θα μεταβεί το Σάββατο στις Βρυξέλλες. Δεν αποκλείεται να τον συνοδεύσουν και οι πολιτικοί αρχηγοί των κυπριακών κομμάτων.

Εν τω μεταξύ, την Κυριακή θα συνεδριάσει εκ νέου στις Βρυξέλλες το Eurogroup, προκειμένου να εξετάσει το ζήτημα της Κύπρου, σύμφωνα με πηγές του Reuters.

Υπενθυμίζεται πως οι διαβουλεύσεις για την οριστικοποίηση του σχεδίου διάσωσης της Λευκωσίας λαμβάνουν χώρα υπό την προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι έπειτα από την Δευτέρα θα διακόψει την παροχή έκτακτης χρηματοδότησης στις κυπριακές τράπεζες, σε περίπτωση που έως τότε δεν έχει βρεθεί μία λύση που θα διασφαλίζει την κεφαλαιακή τους βιωσιμότητα.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ