Κλείσιμο

Ντάισελμπλουμ: Αβέβαιη η κατάσταση - ακόμη περιμένουμε τις προτάσεις της Κύπρου

Αβέβαιες χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις με την Κύπρο ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, αποστέλλοντας παράλληλα σαφές μήνυμα προς τη Λευκωσία να αναλάβει τις ευθύνες της. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εξακολουθούν να περιμένουν να λάβουν εναλλακτικές προτάσεις από την Κύπρο για τη συμβολή της προς την κατεύθυνση μιας διεθνούς διάσωσης, δήλωσε την Παρασκευή σε ολλανδικό ραδιόφωνο.

«Η κατάσταση είναι αβέβαιη, περιμένουμε τις εναλλακτικές λύσεις που προτείνει η Κύπρος», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ, επιμένοντας ότι η Λευκωσία πρέπει να αναλάβει το μερίδιο των ευθυνών που της αναλογούν.

«Οι χώρες της ευρωζώνης βάζουν ένα υψηλό ποσό στο τραπέζι. Κύπρος πρέπει να καταθέσει το μερίδιό της» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ολλανδός αξιωματούχος, επαναλαμβάνοντας ότι στο Eurogroup ψάχνουν για μια «συλλογική» λύση.

«Είναι πιθανά όλα τα σενάρια και τα σενάρια στα οποία επικεντρωνόμαστε είναι να καταλήξουμε σε μια κοινή λύση με βάση την οποία η Κύπρος θα σωθεί, ο τραπεζικός της τομέας θα συνεχίσει να υπάρχει, μικρότερος αλλά υγιέστερος, και αυτό θα χρειαστεί πολλές διαπραγματεύσεις» για να επιτευχθεί, δήλωσε νωρίτερα ο Ντάισελμπλουμ.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ επισήμανε ότι οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών-μελών της ευρωζώνης παραμένουν προσηλωμένοι στην προσπάθεια να μείνει η Κύπρος στην ευρωζώνη.

«Καθαρά στο τραπέζι» των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται το ενδεχόμενο φορολόγησης των καταθέσεων, δήλωσε στο μεταξύ ο υπουργός Οικονομικών της Μεγαλονήσου, Μιχάλης Σαρρής.

Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ