Σαμαράς: Ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για την ΑΟΖ (upd)

Την ανάγκη για διαμόρφωση κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής όσον αφορά την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) επισήμανε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε κοινές δηλώσεις του με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη.

«Είναι απαράγραπτο δικαίωμα της Κύπρου η εκμετάλλευση της ΑΟΖ. Υπάρχει ανάγκη κοινής πολιτικής στην ΑΟΖ γιατί τα ενεργειακά αποθέματα των κρατών μελων και ενεργειακά αποθέματα της ΕΕ» υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κύπρου συζητήθηκε η πρόοδος της Μεγαλονήσου στην εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου, καθώς μόλις τον προηγούμενο μήνα υπογράφηκαν οι σχετικές συμφωνίες με μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες.

«Ο ελληνισμός θα βγει τελικά ενισχυμένος με αυξημένο στρατηγικό και γεωπολιτικό ρόλο αν και δοκιμάζεται σκληρά» τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Από την πλευρά του, ο κ. Αναστασιάδης έκανε λόγο για γόνιμη, ουσιαστική συνάντηση που επαναβεβαιώνει την αποφασιστικότητα των δυο πλευρών για πιο στενή συνεργασία για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για την Ελλάδα και την Κύπρο, και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για τη διαχρονική συμπαράσταση της Ελλάδας.

Είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε όλα τα μέτρα που θα δώσουν ισχύ στο κυπριακό κράτος (...). Περάσαμε και δυσκολότερα αλλά σταθήκαμε όρθιοι. Η καταστροφή του ‘74 έδειξε ότι έχουμε ελληνικό πείσμα και αποφασιστικότητα» σημείωσε.

Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ