Σαμαράς: Η Ελλάδα πέτυχε τη μεγαλύτερη αύξηση των πόρων

Οι αντιδράσεις των κομμάτων ΕΔΩ

Η Ελλάδα πέτυχε την αύξηση των διαθέσιμων πόρων σε σύγκριση με την αρχική πρόταση τονισε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη τύπου, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.

Όπως είπε «η Ελλάδα παίρνει πάνω από 14,5 δισ ευρώ μόνο από το καινούργιο ΕΣΠΑ». Το ποσό αυτό είναι περίπου μισό δισ. επιπλέον από το ποσόν που αρχικά είχε συζητηθεί.

Όπως είπε παράλληλα ο πρωθυπουργός, άλλα 1,8 δισ θα δοθούν για έργα αγροτικής ανάπτυξης, συν - όπως εκτίμησε - άλλα δύο δισ. από την αναθεώρηση των ποσοστών με τα οποία συμβάλει η Ελλάδα στον κοινοτικό προϋπολογισμό,  λόγω της μεγάλης μείωσης του ΑΕΠ.

Αυτά τα δύο δισ. αναμένεται να δοθούν στη χώρα, μετά το τέλος του 2016.

Συμπλήρωσε πως η Ελλάδα πέτυχε τη μεγαλύτερη αύξηση από όλες τις χώρες. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία και επεσήμανε ότι «διαπραγματευτικά κάναμε το καλύτερο».

Δήλωσε ακόμη ότι «με την επιμονή μας προβλέφθηκε και δίνεται κονδύλι για την ανεργία των νέων, συνολικά στην Ευρώπη», μέρος του οποίου θα διοχετευθεί και στην Ελλάδα.

Ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι «κάναμε τις συμμαχίες μας και δώσαμε έγκαιρα τις μάχες μας».

Ο πρωθυπουργός τόνισε τέλος ότι «αναμένουμε να αυξηθεί η ταχύτητα της απορρόφησης των πόρων» και ευχήθηκε «το 2013 που είναι το δύσκολο έτος να βοηθηθεί με αυτή την απόφαση που ψυχολογικά μας ενισχύει όλους». Κλείνοντας την ομιλία του εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις».
Πηγή: skai.gr