ΝΔ: Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την επιβολή νέου ειδικού φόρου στους Χριστιανούς - Απάντηση Κουράκη

Την αντίδραση της ΝΔ προκάλεσαν οι δηλώσεις του βουλευτή Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσου Κουράκη, ο οποίος στο συνέδριο με θέμα «Εκκλησία και Αριστερά», πρότεινε για τη μισθοδοσία των κληρικών να επιβληθεί φόρος μόνον στους πολίτες που θα δηλώνουν Χριστιανοί Ορθόδοξοι.

Το γραφείο Τύπου της ΝΔ έκανε λόγο για «χαοτικές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ» που «χτύπησαν ξανά» και επισημαίνει ότι «οι δηλώσεις του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τάσου Κουράκη για την φορολόγηση όσων δηλώνουν Χριστιανοί Ορθόδοξοι, προκαλούν έκπληξη, προβληματισμό και δικαιολογημένο αναβρασμό».

Η ΝΔ αναφέρει τέσσερις λόγους για τους οποίους προκαλούν έκπληξη οι δηλώσεις του κ. Κουράκη.

Όπως λέει πρώτον ο ΣΥΡΙΖΑ, στην πιο δύσκολη συγκυρία για τον Ελληνικό λαό, ζητά την επιβολή νέου ειδικού φόρου, δεύτερον, ζητά την φορολόγηση των Ελλήνων ανάλογα με την πίστη τους, θέση που θυμίζει τα πιο σκληρά χρόνια των απολυταρχικών, σταλινικών καθεστώτων, τρίτον κινείται εκτός των ορίων του Συντάγματος, αφού διαχωρίζει τους Έλληνες ανάλογα με την πίστη τους και τέταρτον, ανατρέπει την απόλυτη θέση του κόμματός του κατά της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες.

Η ΝΔ καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να διευκρινίσει το ύψος του ειδικού φόρου και τον τρόπο καταβολής του και τονίζει ότι αναμένει «άμεσα από τον κ. Τσίπρα να ξεκαθαρίσει το βασικότερο: Σε περίπτωση που οι χριστιανοί δεν πληρώσουν τον “ειδικό φόρο ΣΥΡΙΖΑ”, τι ποινή θα τους επιβάλει ο ίδιος; Επιτίμιο, αφορισμό ή κατάσχεση περιουσίας;».

Απάντηση Τάσου Κουράκη


«Η ΝΔ έχοντας εξαθλιώσει τον ελληνικό λαό με συνεχή και άδικη φορολογία και μείωση των εισοδημάτων, αναζητά τώρα συνενόχους στην πολιτική της αυτό και προς το σκοπό αυτό ανακάλυψε δήθεν πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ μέσω της επιπλέον φορολογίας των Ορθοδόξων Χριστιανών» σημειώνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας στη ΝΔ και παραθέτει σχετικό απόσπασμα της ομιλίας του αναφορικά με το ενδεχόμενο αλλαγής στη μισθοδοσία του κλήρου.

Ο κ. Κουράκης είχε πει τα εξής: «Προτείνουμε να καταργηθεί η μισθοδοσία των ιερέων από το κράτος. Είναι προφανές ότι, όταν ζητούμε τον διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας, δεν νοείται μισθοδοσία ιερέων οποιασδήποτε θρησκείας ή δόγματος από την Πολιτεία. Θα έλεγα ότι εάν αυτό είναι δύσκολο να γίνει, θα μπορούσαμε να συζητήσουμε μια εναλλακτική πρόταση. Η εναλλακτική πρόταση είναι να επιβληθεί ειδικός φόρος σε όσους πολίτες δηλώνουν κατά την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης ότι είναι χριστιανοί ορθόδοξοι και ο οποίος θα αποδίδεται στην εκκλησία.
»Σε αυτή την περίπτωση οι πολίτες θα πρέπει να είναι απολύτως ενημερωμένοι ότι η δήλωσή τους ότι είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι συνεπάγεται την επιβολή αυτού του φόρου. Πρέπει να σας πω ότι αυτή η λύση δεν είναι καινοφανής, δεν την ανακάλυψε ο ΣΥΡΙΖΑ. Πάρα πολλές αστικές δημοκρατίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μισθοδοτούν τους κληρικούς».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει στην ανακοίνωσή του
ότι «είναι αστείο να δηλώνει η ΝΔ σε δελτίο Τύπου ότι η ανωτέρω θέση συνιστά επιπλέον φορολόγηση των Χριστιανών Ορθοδόξων και ότι τάχα αυτή η φορολόγηση συνιστά διωγμό των πιστών». Όπως αναφέρει, μιλά για χρήματα που ούτως ή άλλως συνεισφέρουν οι πολίτες μέσω της φορολογίας, απλώς αλλάζει ο τρόπος είσπραξής τους, αναλόγως των θρησκευτικών πεποιθήσεις των πολιτών.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως, όπως ανέφερε και στη δευτερολογία του, σε κάθε περίπτωση «η όποια λύση για τη μισθοδοσία του κλήρου θα είναι προϊόν εξαντλητικού διαλόγου με την διοίκηση της εκκλησίας και με το σύνολο της κοινωνίας».

Καταλήγοντας στη δήλωσή του ο κ. Κουράκης σημειώνει ότι «οι κατά κανόνα φτωχές οικογένειες των ιερωμένων της Ελλάδας, που μαζί με τον υπόλοιπο λαό βιώνουν τη φτώχεια και την εξαθλίωση εξαιτίας των περικοπών της συγκυβέρνησης, δεν κινδυνεύουν από το ΣΥΡΙΖΑ αλλά από τις μνημονιακές πολιτικές που προωθεί και εφαρμόζει η Ν.Δ. με τους κομματικούς συνεταίρους της».

Οι δηλώσεις του κ. Κουράκη
προκάλεσαν την αντίδραση και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, οι οποίοι τόνισαν ότι «την ώρα που ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προσφέρεται να μοιράσει τη γη της Εκκλησίας σε ανέργους για να την καλλιεργήσουν, οι κατά τόπους ενορίες στηρίζουν τους απόρους με συσσίτια αγάπης και ο απλός ιερέας βρίσκεται στο πλευρό του δοκιμαζόμενου οικογενειάρχη, έρχεται ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κουράκης να προτείνει φορολόγηση της ελληνορθόδοξης πίστης μας. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καταδικάζουμε αυτή την αλλόκοτη στάση που δηλοί ασέβεια και παντελή έλλειψη κατανόησης του άρρηκτου δεσμού Ελληνισμού και Ορθοδοξίας και στηρίζουμε την Εκκλησία μας τόσο ισχυρά, όσο και εκείνη στηρίζει σήμερα την Κοινωνία μας».
Πηγή: skai.gr