Κλείσιμο

Η επιστράτευση και οι συνέπειες άρνησής της

Με βάση το Νομοθετικό Διάταγμα 17/1974 «Περί Πολιτικής Σχεδιάσεως Εκτάκτου Ανάγκης» κηρύσσεται η πολιτική επιστράτευση. Στο επίμαχο διάταγμα, ορίζεται ως κατάσταση εκτάκτου ανάγκης «κάθε αιφνίδια κατάσταση προκαλούμενη είτε από φυσικά ή από άλλα γεγονότα ή από ανωμαλίες κάθε φύσης και η οποία έχει ως αποτέλεσμα την παρακώλυση και τη διατάραξη της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας.»

Η πολιτική επιστράτευση τίθεται σε ισχύ με απόφαση του εκάστοτε αρμοδίου υπουργού (του Κωστή Χατζηδάκη στην προκειμένη περίπτωση).

Σε όσους
εργαζομένοους καλούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους διανέμονται «φύλλα πορείας» ή «φύλλα ατομικής προσκλήσεως πολιτικής επιστράτευσης» και την ευθύνη για την παρακολούθηση της διαδικασίας έχουν οι κατά τόπους Αρχές (περιφέρειες).

Η άρνηση αποδοχής του «φύλλου πορείας» από τους παραλήπτες επισύρει ποινικές ευθύνες, αλλά και διοικητικές ποινές. Στην περίπτωση αυτή κινείται άμεσα η αυτόφωρη διαδικασία και με εισαγγελική παρέμβαση αυτός που αρνείται το φύλλο πορείας συλλαμβάνεται και δικάζεται στο Αυτόφωρο.

Σε περίπτωση που λείπει ο παραλήπτης του φύλλου πορείας, αυτό θα θυροκολληθεί στο σπίτι του η Αστυνομία καλείται να τον εντοπίσει άμεσα.

Το 2006
η ΠΝΟ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ναυτεργατών) κατέφυγε στο ΣτΕ αμφισβητώντας την ισχύ του ΝΔ 17/1974, καθώς αυτό είχε εκδοθεί με βάση το Σύνταγμα του 1952. Το ΣτΕ δεν αποφάσισε επί του θέματος, καθώς η τότε κυβέρνηση απέσυρε την απόφαση της επίταξης
Πηγή: skai.gr