Χατζηδάκης: Nαι στην επίταξη - οι αντιδράσεις (upd)

Η επιστράτευση και οι συνέπειες άρνησης ΕΔΩ

Στο μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης των εργαζομένων και της επίταξης των Μέσων Μεταφοράς, προχωρά η κυβέρνηση, όπως δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Μεταφορών μετά την τετράωρη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κατόπιν τούτου, σύμφωνα με πληροφορίες, 2.500 φύλλα επιστράτευσης θα επιδοθούν σε όλους τους εργαζόμενους στις Σταθερές Συγκοινωνίες.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι ενώ είχε καταστεί σαφές από την κυβέρνηση ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εξαίρεσης από το ενιαίο μισθολόγιο, οι συνδικαλιστές της ΣΤΑΣΥ αποφάσισαν να ακολουθήσουν το δρόμο της τυφλής σύγκρουσης, χρησιμοποιώντας αθέμιτες πρακτικές και μη σεβόμενοι της σαφέστατες αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης. Το αποτέλεσμα, είπε, είναι να ταλαιπωρείται η Αθήνα.

Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, η κυβέρνηση δεν μπορεί να αδιαφορεί και να παρακολουθεί μια προσχηματική προσπάθεια, μιας δήθεν καλής θέλησης. Δήλωσε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο από το να προχωρήσουμε στο μέτρο της επίταξης γνωστοποιώντας ότι η σχετική εισήγησή του έγινε δεκτή από τον Πρωθυπουργό. Τόνισε ότι ούτε η κυβέρνηση ούτε η κοινωνία μπορεί να είναι όμηροι συντεχνιακών αντιλήψεων.

Πρόσθεσε ότι η δικαιοσύνη παράλληλα θα ακολουθήσει το δικό της δρόμο, στις έρευνες ως προς τις πρακτικές που ακολουθήθηκαν.

Στο μεταξύ, κατατέθηκε για 4η ημέρα αίτηση στα Δικαστήρια προκειμένου να κριθεί παράνομη και η σημερινή απεργία στο Μετρό, (η 24ωρη απεργία 8η κατά σειρά).

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μεταφοράς

Σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες έως την επόμενη Τρίτη, 29 Ιανουαρίου, αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία της ΕΘΕΛ. Νωρίτερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος των τεχνικών της Εταιρείας, Αποστόλης Ραυτόπουλος, τόνισε πως η κυβέρνηση αποφάσισε «τυφλή μετωπική σύγκρουση», και οι εργαζόμενοι στα αστικά λεωφορεία δεν έχουν παρά να δώσουν «δυναμική απάντηση», συμπαραστεκόμενοι στους απεργούς του Μετρό.

Επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες από την Παρασκευή αποφάσισε ο Προαστιακός, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος των εργαζομένων Νίκος Δρίτσας.

«Ας έρθουν να μας πάρουν νεκρούς» δήλωσε στο ΣΚΑΪ 100,3 ο πρόεδρος των εργαζομένων, Αντώνης Σταματόπουλος εξαπολύοντας παράλληλα δριμύτατη επίθεση στους κ. Χατζηδάκη, Βενιζέλο και Κουβέλη.

Αντέχουμε, από εδώ και εμπρός θα είμαστε στο αμαξοστάσιο των Σεπολίων, αφού ο κ. Χατζηδάκης διάλεξε τον πιο δύσκολο δρόμο, δήλωσε στο ΣΚΑΪ 100,3 ο γραμματέας των εργαζομένων στο Μετρό Μάνθος Τσακός. Ανέφερε ότι τα συνδικάτα θα πράξουν τα δέοντα, γνωστοποιώντας ότι εγγράφως έχουν τοποθετηθεί για την περίπτωση της επίταξης. Κλείνοντας την εισήγησή του δήλωσε «καλό κουράγιο σε όλους».

Νωρίτερα οι εργαζόμενοι είχαν ζητήσει να αρχίσει διάλογος για τη συλλογική σύμβαση εργασίας έως τη λήξη της μετενέργειας και να υπογραφεί νέα προκειμένου να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους.

Οι συνδικαλιστές τονίζουν ότι δε θα παραλάβουν τα χαρτιά της επίταξης. Ωστόσο, αυτά θα τοιχοκολληθούν στο σπίτι τους από την Αστυνομία. 

Οι αντιδράσες για το μέτρο της επίταξης


«Καλούμε τους εργαζόμενους όλων των κλάδων, τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα, να κάνουν δική τους υπόθεση τον αγώνα των εργαζομένων στο Μετρό, στα μέσα συγκοινωνίας και παντού» δήλωσε η γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία επισκέφθηκε το αμαξοστάσιο του Μετρό στα Σεπόλια.

Τη στήριξη και κάλυψη των απεργιακών κινητοποιήσεων των υπαλλήλων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αποφάσισε η ΓΣΕΕ, σε έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης δήλωσε ότι η κυβέρνηση ντύθηκε στο χακί και έκανε λόγο για πραξικοπηματικά, κατά του συντάγματος και στρατιωτικού τύπου μέτρα, που έχουν σκοπό να καταργηθούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και να γίνουν μεγαλύτερες μειώσεις μισθών.
Συμπλήρωσε ότι οι «τερατώδεις μνημονιακές πολιτικές κατεδάφισης μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων οδηγούν την κυβέρνηση προκειμένου να κάμψει τις εργατικές και κοινωνικές αντιστάσεις σε ακραίες, αυταρχικές και αντιδημοκρατικές συμπεριφορές που θυμίζουν ανώμαλες πολιτικά περιόδους του παρελθόντος στη χώρα μας.Ο κοινός συντονισμένος αγώνας και η συγκρότηση ενιαίου κοινωνικού μετώπου των εργαζομένων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα μπορεί να γίνει το σινικό τείχος πάνω στο οποίο θα σπάσουν οι επιστρατεύσεις απεργών και κυρίως οι μνημονιακές πολιτικές και η κυβέρνηση που τις εφαρμόζει».

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μετέβησαν στο αμαξοστάσιο του Μετρό στα Σεπόλια. Ανάμεσά τους ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, ο Δημήτρης Στρατούλης και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος εξέφρασε την απερίφραστη καταδίκη του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε μία κυβέρνηση που επέβαλε το στρατιωτικό νόμο στους εργαζόμενους στα ΜΜΜ. Τόνισε ότι με την επιβολή του στρατιωτικού νόμου και τις απειλές δεν επιλύονται τα εργασιακά και τα κοινωνικά προβλήματα.

Κοινωνικά απαράδεκτη, χαρακτήρισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος την απεργία στα Μέσα Μεταφοράς μιλώντας σε στελέχη του κόμματος. Όπως είπε «το να φορτίζεις την ατμόσφαιρα και να επαυξάνεις την ταλαιπωρία της κοινωνίας είναι μια πρόκληση απαράδεκτη και αδιανόητη. Αυτή η αντίληψη του συνδικαλισμού δεν έχει καμιά σχέση με την αντίληψη της εποχής και της δικής μας για το τι σημαίνει κοινωνική ευθύνη»

Κύκλοι του ΠΑΣΟΚ σχολίασαν ότι ήταν η πιο ήπια απόφαση που μπορούσε να ληφθεί και ότι υπάρχουν και σωματεία στο Μετρό που θέλουν να δουλέψουν.

Ανακοίνωση ΔΗΜΑΡ: «Η επίταξη συνιστά ακραία επιλογή διαχείρισης της κρίσης και δεν βρίσκει σύμφωνη τη Δημοκρατική Αριστερά. Σε μια περίοδο που η κοινωνία πιέζεται αφόρητα, αυτό που χρειάζεται είναι η εξάντληση κάθε δυνατότητας για συνεννοήσεις. Οι αδιαλλαξίες από κάθε πλευρά δεν διευκόλυναν την ανεύρεση λύσεων».

«Η απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει την επίταξη των απεργών εργαζομένων στο Μετρό αποτελεί πράξη ωμού αυταρχισμού που στρέφεται ενάντια στα στοιχειώδη δικαιώματα όλων των εργαζομένων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ. Επίσης, καλεί τον λαό «να καταδικάσει την κυβέρνηση και να εκφράσει την αλληλεγγύη του στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στο Μετρό και τα άλλα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, που πρέπει να παραμείνουν όρθιοι και να μην υποκύψουν ώστε να αποτύχουν ο αυταρχισμός και η κυβερνητική αδιαλλαξία».

«Τα προβλήματα δεν λύνονται με την ποινικοποίηση των αγώνων» δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος και κάλεσε την κυβέρνηση να συναντηθεί με τη ΓΣΕΕ και τα συνδικάτα των μεταφορών για να βρεθεί λύση. Για καλλιέργεια κλίματος κοινωνικού αυτοματισμού κάνει λόγο η ΑΔΕΔΥ. Συμπαράσταση στους εργαζόμενους και από την ΠΟΕ -ΟΤΑ
Πηγή: skai.gr