Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία μετά την εμπλοκή με τα ψηφοδέλτια – Μετωπική ανάμεσα σε Τσίπρα και Βενιζέλο

Λίγο μετά τη μία τα ξημερώματα ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία στη Βουλή για σύσταση προανακριτικής που θα διερευνήσει τυχόν πολιτικές ευθύνες στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.. Σε εξέλιξη η διαδικασία καταμέτρησης.

Υπήρχαν τέσσερις κάλπες και τέσσερα ψηφοδέλτια, ένα για κάθε πρόσωπο, στο καθένα από τα οποία συμπεριλαμβάνονται οι προτάσεις των κομμάτων, στα οποία οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν με "ναι", "όχι" ή "παρών".

 Θα προκριθεί η πρόταση που θα συγκεντρώσει τουλάχιστον 151 ψήφους.

Από τους 125 βουλευτές της ΝΔ οι 86 ψήφισαν σε τέσσερις κάλπες και οι 38 σε μία, όπως ήταν η κυβερνητική πρόταση.

Η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ψήφισε στην πρώτη κάλπη, την κυβερνητική πρόταση για παραπομπή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, υπακούoντας στην κομματική γραμμή. Σε τέσσερις κάλπες ψήφισε η Θεοδώρα Τζάκρη.

Σε τέσσερις κάλπες ψήφισαν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ.

Και στις τέσσερις κάλπες ψήφισε η αντιπολίτευση.

Νωρίτερα, διεκόπη για περίπου μία ώρα η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής προκειμένου να συναντηθούν οι εκπρόσωποι των κομμάτων, ώστε να λυθεί η εμπλοκή με το θέμα των ψηφοδελτίων που προέκυψε λίγο πριν την ψηφοφορία των κομμάτων για προκαταρκτική στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

«Τα ψηφοδέλτια είναι λάθος» δήλωσε ο Δημήτρης Παπαδημούλης από το ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε να τυπωθούν νέα στα οποία να αναγράφονται τα προτεινόμενα αδικήματα.  Με την πρόταση συντάχθηκε αργότερα και ο Σπύρος Χαλβατζής από το ΚΚΕ.

Τελικά, η πλειοψηφία συντάχθηκε με την αρχική πρόταση.

Στο μεταξύ, στη Βουλή απέστειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης τη συμπληρωματική αναφορά, 120 περίπου σελίδων, του Οικονομικού εισαγγελέα σχετικά με την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Πρόταση για αναβολή της ψηφοφορίας για αύριο το πρωί κατέθεσαν ο Πάνος Καμμένος και η Αλέκα Παπαρήγα προκειμένου να μελετήσουν τα νέα στοιχεία που προέκυψαν.

Η συζήτηση στη Βουλή νωρίτερα, κινήθηκε σε υψηλούς τόνους, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Αλέξη Τσίπρα να ανταποδίδουν ο ένας στον άλλον σφοδρά πυρά.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως βρίσκεται σε αδιέξοδο, χωρίς να ενδιαφέρεται για την αλήθεια ή τον καταλογισμό της ευθύνης, αλλά για την πολιτική αξιοποίηση της όλης υπόθεσης.

«Οι δυνάμεις της οπισθοδρόμησης», «οι δυνάμεις που επενδύουν στο αδιέξοδο», βρίσκονται σε κατάσταση «πολύ υψηλής νευρικότητας», σχολίασε με νόημα ο κ. Βενιζέλος, κάνοντας λόγο για την υιοθέτηση μίας «στρατηγικής εφόδου», η οποία αποσκοπεί στην «αποσταθεροποίηση της χώρας», αλλά κατάληξε σε «αποτυχία» στις εκλογές του 2012 και υπό το βάρος της συμφωνίας του Eurogroup για το χρηματοδότηση της Ελλάδας τον Δεκέμβριο.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι ο κ. Βενιζέλος αντί να δώσει κρίσιμες απαντήσεις επέλεξε να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα δήλωσε ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για δήθεν φλερτ με τη βία «για να κρύψει έρωτες που κατεληξαν σε γάμους με τη διαπλοκή», ενώ αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ είπε «τρία χρόνια τώρα, που όλοι οι υπόλοιποι έχουν γονατίσει, κάποιοι έβγαιναν με περίσσιο θράσος και έλεγαν ‘Μαζί τα φάγαμε’».

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε σχετικά «ρίχνετε στα σκυλιά τον πιο αδύναμο κρίκο για να κλείσει άρον - άρον η υπόθεση και να μην αποκαλυφτούν οι σκελετοί της διασύνδεσης της υπόθεσης με μεγάλα σκάνδαλα»
Πηγή: skai.gr