«Ελληνικό διήμερο» στο Βερολίνο - Eπενδύσεις και ανάπτυξη στο επίκεντρο

Το Βερολίνο επισκέπτονται για σειρά επισήμων επαφών ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ο Αντώνης Σαμαράς. Ο πρωθυπουργός θα έχει αύριο συνάντηση με την καγκελάριο Μέρκελ.
Επίσημη συνάντηση με τον γερμανό ομόλογό του Γιόαχιμ Γκάουκ έχει σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Οι δύο πρόεδροι θα ξεναγηθούν στην έκθεση «Ολυμπία: Μύθος, Λατρεία, Αγώνες», η οποία φιλοξενείται από τον περασμένο Αύγουστο στο «Martin-Gropius-Bau», ενώ μερικές ώρες αργότερα, ο κ. Παπούλιας θα μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο Belllevue, όπου ο γερμανός πρόεδρος θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του.

Θα συζητηθεί η πρόοδος στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων

Σειρά σημαντικών επαφών θα έχει στη γερμανική πρωτεύουσα και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος θα είναι ένας από τους κεντρικούς ομιλητές στο Οικονομικό Φόρουμ που διοργανώνει κάθε χρόνο η εφημερίδα Die Welt. Στην ίδια εκδήλωση θα μιλήσουν επίσης η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος καγκελάριος (SPD) Πέερ Στάινμπρουκ, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε. Θα μιλήσουν επίσης ο πρόεδρος της Bundesbank Γενς Βάιντμαν, ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όσμπορν και ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίνδος.

Αύριο το πρωί (στις 11.30) ο έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ. Στο επίκεντρο της συνομιλίας των δύο ηγετών θα τεθούν οι πρόοδοι στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζει η Ελλάδα. Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ έκανε λόγο για «ανεπίσημη ανταλλαγή απόψεων» και διευκρίνισε ότι μετά τη συνάντηση δεν θα υπάρξει ενημέρωση των δημοσιογράφων. Ο κ. Ζάιμπερτ επανέλαβε ότι Μέρκελ και Σαμαράς έχουν συχνή και εντατική επικοινωνία εδώ και μήνες.

Eπενδύσεις και ανάπτυξη στο επίκεντρο

Σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle, κεντρικό θέμα της επίσκεψης του Αντώνη Σαμαρά θα είναι οι αναπτυξιακές προσπάθειες της Ελλάδας «με ιδιαίτερη έμφαση στην προσέλκυση γερμανικών επενδύσεων». Η ελληνική αντιπροσωπεία, στην οποία μετέχουν επίσης ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Νότης Μηταράκης, θα αναδείξει την πρόοδο που σημειώνεται στο πεδίο της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και τα συγκριτικά επενδυτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας.
Πριν από την συνάντηση με την καγκελάριο Μέρκελ, ο Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί και με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ. Υπενθυμίζεται ότι ο φιλελεύθερος γερμανός πολιτικός, σε άρθρο του στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt είχε εξάρει το ρόλο του έλληνα πρωθυπουργού στην αντιμετώπιση της κρίσης και την αποκατάσταση της ελληνικής αξιοπιστίας.

Πηγή: Σταμάτης Ασημένιος