Ναπολιτάνο: Μόνο ενωμένη η Ευρώπη θα ξεπεράσει την κρίση

Την ανάγκη για ενότητα των Ευρωπαϊκών κρατών ώστε να ξεπεραστεί η κρίση χρέους επισήμανε ο πρόεδρος της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του. «Η Ευρώπη μπορεί να ξεπεράσει την κρίση, να σημειώσει οικονομική ανάπτυξη και να βγει από την ύφεση μόνο αν είναι ενωμένη» υπογράμμισε.

Σημείωσε επίσης ότι η Ιταλία δεν μπορεί να είναι παθητικός θεατής στην επίλυση των προβλημάτων της Ευρώπης, καθώς είναι από τα ιδρυτικά μέλη της Ενωμένης Ευρώπης.

Ο ιταλός πρόεδρος αναφέρθηκε στις επίπονες θυσίες των ιταλών πολιτών. «Οι επιλογές της κυβέρνησης επέβαλαν μεν θυσίες, αλλά όλη αυτή η προσπάθεια είναι αναγκαία», σημείωσε, προσθέτοντας εφέτος οι πολίτες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μια δύσκολη οικονομική συγκυρία. Πρόσθεσε ωστόσο ότι οι θυσίες των Ιταλών αποδίδουν καρπούς, και ότι η διεθνής εμπιστοσύνη στο πρόσωπο της Ιταλίας έχει σαφώς βελτιωθεί, με μείωση των σπρέντ στους νέους ομολογιακούς τίτλους της χώρας.

Αναφορικά με τις περικοπές στις δαπάνες, ο Ναπολιτάνο επεσήμανε ότι θα πρέπει να επιδειχθεί περισσότερη κοινωνική ευαισθησία και μέριμνα για όσους βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση, ενώ παραδέχθηκε ότι «οι νέοι έχουν δικαίωμα να αγανακτούν».

Όσον αφορά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 24ης Φεβρουαρίου ο ιταλός πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι η επίλυση των προβλημάτων της χώρας είναι θέμα των κομμάτων, από τα οποία ζήτησε «αίσθηση του μέτρου» κατά την προεκλογική περίοδο.

Τέλος, τάχθηκε ευθέως υπέρ της νομιμοποίησης των παιδιών μεταναστών που γεννήθηκαν στην Ιταλία.
Πηγή: skai.gr