Μπαράζ αντιδράσεων για τη λίστα Λαγκάρντ – Σύσταση προανακριτικής επιτροπής

Υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ τάσσονται και τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης, μετά το πόρισμα των οικονομικών εισαγγελέων, που φέρουν τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου να εμπλέκεται στην αλλοίωση της αυθεντικής λίστας, έχοντας αφαιρέσει τα ονόματα τεσσάρων συγγενικών του προσώπων.

Η λίστα και το πόρισμα βρίσκονται ήδη στη Βουλή, ενώ ο σχετικός φάκελος δόθηκε προς ενημέρωση στα κόμματα.

Για το θέμα δήλωσε σχετικά την Παρασκευή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου ότι «η κυβέρνηση συμφωνεί με την πρόταση του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτη Κουβέλη για τη διενέργεια προανακριτικής εξέτασης στη Βουλή για τον πρώην Υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου».

Στο μεταξύ, επίθεση στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της σχετικά με την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με ανακοίνωσή του έκανε λόγο για «εμπαιγμό», καθώς ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα των τελευταίων ετών επιχειρείται να περιοριστεί στο πρόσωπο του κ. Παπακωνσταντίνου.

Όπως υποστηρίζει η Κουμουνδούρου, «η προκαταρκτική για το πρόσωπο του κ. Παπακωνσταντίνου είναι το λιγότερο στην παρούσα φάση και δεν ικανοποιεί τη λαϊκή απαίτηση για κάθαρση και απόδοση ευθυνών».

Με νέα δήλωσή του, ο κ. Κεδίκογλου απαντά στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ και αναφέρει ότι «Η κυβέρνηση κινείται με σοβαρότητα και συνέπεια βάσει συγκεκριμένων στοιχείων και τηρώντας πιστά τις θεσμικές διαδικασίες. Δεν παίζει με τους νόμους και τους θεσμούς και δεν καταφεύγει σε επικοινωνιακά τεχνάσματα τύπου ΣΥΡΙΖΑ περί δήθεν ''εκατοντάδων ονομάτων που είχαν διαγραφεί από τη λίστα Λαγκάρντ''».

"Τεράστιο ζήτημα ευθύνης του κ. Παπακωνσταντίνου"


Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος προχώρησε στη διαγραφή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου από το κόμμα. Σε ανακοίνωση του το ΠΑΣΟΚ τονίζει μεταξύ άλλων ότι είναι προφανές το τεράστιο ζήτημα ευθύνης του κ. Παπακωνσταντίνου καθώς προκύπτουν σαφείς ενδείξεις για αλλοίωση της λίστας.

Απαντώντας, ο πρώην υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι «η Δικαιοσύνη πρέπει να διερευνήσει άμεσα ποιος είχε το κίνητρο να κάνει μια τόσο χοντροκομμένη αλλοίωση, με στόχο την ενοχοποίησή του».

Πολιτικές αντιδράσεις

Δεν υπάρχει κανένα θέμα παραγραφής των αδικημάτων που φέρεται να διέπραξε ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισαν μέσω του ΣΚΑΪ, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης και ο βουλευτής ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος.

«Θα έπρεπε να έχει συλληφθεί ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου» δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος. Επίσης, οι ΑΝΕΛ ζήτησαν την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, καθώς όπως τονίζουν ο υπουργός διατηρεί ακόμα στη θέση της στο ΤΑΙΠΕΔ  την εμπλεκόμενη στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ Ελένη Παπακωνσταντινου.

«Ο Παπακωνσταντίνου καίγεται από το σύστημα για να διασωθεί ο Βενιζέλος και κατ' επέκταση ο Σαμαράς», αναφέρει σημερινή ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής. Προσθέτει ότι αν η Ελλάδα ήταν σοβαρό κράτος ο κ. Παπακωνσταντίνου θα έπρεπε να βρισκόταν στον Κορυδαλλό.

Πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης ζητεί σε σημερινή ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ.

«Καμία παραγραφή, να υπάρξει τιμωρία μέσα και έξω από τη Βουλή» δήλωσε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Όπως είπε η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ «βγάζει ακόμα για μια φορά στην επιφάνεια την σαπίλα του πολιτικού συστήματος αλλά και την συνειδητή προσπάθεια να παραμένει σε ισχύ ο νόμος περί ευθύνης υπουργών».

Το βασικό είναι να κατορθώσει η Ελλάδα να πάρει λεφτά από τέτοιου είδους λίστες, όπως έκαναν και άλλες χώρες, δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής για συμβάσεις του δημοσίου, Βασίλης Φλωρίδης.

Πηγή: skai.gr