Ζακ Ντελόρ: Δε φταίει η Γερμανία για την Ελλάδα

Εύσημα στην ευρωπαϊκή πολιτική που ακολουθεί σήμερα η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ απονέμει ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Ντελόρ, σημειώνοντας πως είναι λανθασμένοι όσοι Έλληνες ή Ισπανοί επιρρίπτουν ευθύνες στο Βερολίνο για την κατάσταση που βιώνουν.

Σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα Handelsblatt, o Ζακ Ντελόρ υποστηρίζει ότι η Άνγκελα Μέρκελ προωθεί την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση περισσότερο από ότι άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ. «Η Μέρκελ έχει αποδείξει ότι θέλει να ενισχύσει θεσμικά την Οικονομική και Νομισματική Ένωση», υπογραμμίζει ο γάλλος πρώην επικεφαλής της Κομισιόν, προσθέτοντας: «Οι κυβερνήσεις μας οφείλουν να αναπτύξουν περισσότερα εποικοδομητικά οράματα. Προς το παρόν εμφανίζονται αδύναμοι για κάτι τέτοιο, με εξαίρεση την κυρία Μέρκελ».

Ωστόσο, ο Ζακ Ντελόρ δεν παρέλειψε να ασκήσει δριμεία κριτική στη γερμανίδα καγκελάριο για τη στάση της στα πρώτα τρία χρόνια της κρίσης: «Στα πρώτα τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης η στάση της ήταν τόσο παθητική και διστακτική που δεν το άντεξε ούτε ο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος μόνο μεγάλος ευρωπαίος δεν είναι», λέει ο Ζακ Ντελόρ και προσθέτει: «Τώρα προωθεί την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση περισσότερο από ότι άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ. Αυτό η Γαλλία δεν το έχει καταλάβει».

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να απαλλάξει κανέναν από τις υποχρεώσεις του»

Σε παρατήρηση της εφημερίδας ότι ο ρόλος της Μέρκελ δεν αναγνωρίζεται θετικά σε Ελλάδα και Ισπανία και ότι στις χώρες αυτές η καγκελάριος απεικονίζεται με ναζιστική στολή, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απαντά:

«Η δημαγωγία ενισχύεται. Αλλά εάν κάποιοι Έλληνες ή Ισπανοί επιρρίπτουν την ευθύνη για την κατάστασή τους στους Γερμανούς, απατώνται. Οι δικές τους κυβερνήσεις οδήγησαν τις χώρες τους στο αδιέξοδο και τώρα καλούνται οι απλοί πολίτες να τις βγάλουν από εκεί. Αυτό δεν επιτρέπεται να το ξεχνούμε. Η Ευρώπη δεν μπορεί να απαλλάξει κανέναν από τις υποχρεώσεις του. Το σύνθημα είναι: βοήθησε τον εαυτό σου για να σε βοηθήσει η Ευρώπη».

Ο Ζακ Ντελόρ πρότεινε στη Βρετανία να εγκαταλείψει την ΕΕ

Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ, πρότεινε σήμερα στη Βρετανία, που αντιτίθεται στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να επιλέξει μια άλλη μορφή συνεργασίας με την Ευρώπη. 

«Τους Βρετανούς τους απασχολούν μόνο τα οικονομικά τους συμφέροντα και τίποτε περισσότερο. Θα μπορούσε να τους προταθεί μια άλλη μορφή συνεργασίας», εκτιμά ο Ζαν Ντελόρ σε συνέντευξή του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. «Οταν οι Βρετανοί δεν ακολουθούν στην Ευρωπαική Ολοκλήρωση, θα μπορούσαμε να μείνουμε φίλοι, αλλά υπό μια άλλη συνθήκη» πρόσθεσε ο Ζακ Ντελόρ. 

Ενα είδος συνεργασίας με τη Βρετανία, θα μπορούσε να αφορά σε μια «μορφή ευρωπαϊκού οικονομικού χώρου» ή «μια συμφωνία ελεύθερων ανταλλαγών». Σε περίπτωση εξόδου από την ΕΕ, η Βρετανία θα μπορούσε να παραμείνει «προνομιακός εταίρος, εξήγησε ο κ. Ντελόρ. Η Βρετανία είναι εξίσου σημαντική σε στρατηγικό και οικονομικό επίπεδο με άλλες χώρες όπως για παράδειγμα η Ινδία και η Κίνα, τόνισε. .

Μάλιστα σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στην εφημερίδα Guardian, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι προειδοποίησε ότι αυτές οι απόπειρες ανάκτησης εξουσιών σε βάρος της Ευρώπης μπορεί να θέσουν την ΕΕ σε κίνδυνο.  Σύμφωνα με τον κ. Ρομπάι ενδεχόμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ θα ήταν σαν «ένας φίλος που φεύγει για την έρημο».

Πηγή: Επιμέλεια: Σταμάτης Ασημένιος, Υπεύθ. Σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη