Μεταστροφή του αρνητικού κλίματος

Με όλες τις ανώτατες τιμές που προβλέπεται στο πρωτόκολλο, ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και πρόεδρος του Χριστιανοκοινωνικού Kόμματος Χορστ Ζεχόφερ, θα υποδεχθεί την Κυριακή τον Αντώνη Σαμαρά, όπως ανέφερε εκπρόσωπός του. Το δείπνο εργασίας θα δοθεί στο Prinz -Carl - Palais στην άκρη του «Αγγλικού Κήπου», ένα αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα της πρώιμης κλασσικής περιόδου και σε αυτό θα παρακαθίσουν συνολικά 10 προσκεκλημένοι.

Να κατέβουν οι τόνοι

Ήδη από την ανακοίνωση διαφαίνεται ότι η βαυαρός πρωθυπουργός επιθυμεί να κατεβάσει τους υψηλούς και εν πολλοίς άκομψους τόνους που υιοθέτησε τελευταία ο ίδιος και στελέχη του κόμματός του υποστηρίζοντας την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Πρόκειται για μια ανάσα χρόνου μέχρι τις επόμενες επιθέσεις ή η επίσκεψη θα δρομολογήσει και ουσιαστική αλλαγή στάσης του βαυαρικού συντηρητικού κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών έναντι της Ελλάδας;

Η συνέντευξη που παραχώρησε χθες (Πέμπτη) ο Αντώνης Σαμαράς στην εφημερίδα Bild φαίνεται ότι συμβάλει στο να «σπάσει ο πάγος». Ο έλληνας πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η Αθήνα δεν χρειάζεται νέο κούρεμα καθώς το χρέος της είναι πλέον βιώσιμο. Επίσης τάχθηκε υπέρ των μεταρρυθμίσεων, είπε ότι η κυβέρνησή του εργάζεται προς την κατεύθυνση αυτή και ότι στο τέλος κανείς δεν θα θέτει σε αμφισβήτηση την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη ή θα ζητά νέο κούρεμα.

Οι δηλώσεις Σαμαρά είναι εύηχες στα αυτιά του βαυαρού πρωθυπουργού και στελεχών του κόμματός του, που από τότε που έχει αρχίσει η κρίση έχουν επιδοθεί σε ένα «κρεσέντο» δηλώσεων που ξεπερνούσαν πολλές φορές τα όρια της ευπρεπούς, ουσιαστικής και με επιχειρήματα πολιτικής αντιπαράθεσης. Χαρακτηριστική επ' αυτού ήταν η δήλωση του Χριστιανοκοινωνιστή υπουργού Οικονομικών Μάρκους Ζέντερ, που υποστήριξε ότι η «Ελλάδα πρέπει να τιμωρηθεί παραδειγματικά ώστε να αποδείξει η ευρωζώνη ότι μπορεί να τρίξει τα δόντια της».

Η ατζέντα

Βέβαια το τελευταίο διάστημα οι τόνοι έχουν πέσει, ο Χόρστ Ζεχόφερ έχει υιοθετήσει τη γραμμή Μέρκελ υπέρ της διάσωσης της Ελλάδας και της παραμονής της στην ευρωζώνη, έστω και αν χρειαστεί να διατεθούν περισσότερα χρήματα. Την ίδια γραμμή ακολουθεί και η κοινοβουλευτική ομάδα του Χριστιανοκοινωνικού κόμματος στη ομοσπονδιακή βουλή στηρίζοντας στις ψηφοφορίες την πολιτική της διάσωσης. Όλα αυτά δημιουργούν ευνοϊκό περιβάλλον για να τεθούν επί τάπητος στο δείπνο της Κυριακής όλα τα θέματα σε μια ατμόσφαιρα πιο φιλική.

Η ατζέντα θα είναι ανοιχτή και γεμάτη. «Θα συζητηθούν όλα τα επίκαιρα θέματα που αφορούν στην βοήθεια προς την Ελλάδα» αναφέρει ο εκπρόσωπος του βαυαρικού πρωθυπουργικού γραφείου χωρίς να προσδιορίσει πότε θα ολοκληρωθεί το δείπνο. Ως εκ τούτου η ενημέρωση των δημοσιογράφων προγραμματίζεται για πριν το δείπνο και όχι μετά, παρά το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς θα διανυκτερεύσει στο Μόναχο πριν μεταβεί την επομένη το πρωί στο Όσλο.

Και βέβαια σημαντικό σημείο στην ατζέντα είναι η οικονομική συνεργασία της Βαυαρίας με την Ελλάδα. Ήδη υπάρχουν πολλοί βαυαροί επιχειρηματίες που έχουν δείξει ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα, πχ. στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στον τουρισμό, όπως έχει φανεί και από τις πολλές συναντήσεις που γίνονται τον τελευταίο καιρό στην Αθήνα σε οικονομικά και επιχειρηματικά φόρα.

Τον κ. Σαμαρά στο Μόναχο θα συνοδεύσουν ο υπουργός Οικονομικών Στουρνάρας και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών και Δικτύων Μηταράκης.
Πηγή: skai.gr