«Εσείς ακούτε για κρίση, εμείς υποφέρουμε από αυτή»

Η σημερινή Bild φιλοξενεί  συνέντευξη με τον Αντώνη Σαμαρά. Ο πρωθυπουργός τονίζει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη και ότι εφόσον υπάρξει ανάπτυξη δεν θα χρειαστεί νέο κούρεμα του χρέους.

Στην συνέντευξή του ο κ. Σαμαράς υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέο κούρεμα του χρέους της, καθώς το χρέος θεωρείται επίσημα βιώσιμο. Ωστόσο διευκρινίζει ο πρωθυπουργός η χώρα χρειάζεται διαρκή ανάπτυξη. «Προσπαθούμε να βγούμε από την ύφεση, να αναμορφώσουμε την οικονομία μας έτσι ώστε να υπάρξουν έσοδα και να καταβάλλονται τόκοι και χρεολύσια», λέει ο Αντώνης Σαμαράς.

Η φοροδιαφυγή είναι «ένα από τα μεγαλύτερα διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας»
Εμείς υποφέρουμε από την κρίση, λέει ο έλληνας πρωθυπουργός στην Bild Εμείς υποφέρουμε από την κρίση, λέει ο έλληνας πρωθυπουργός στην Bild

Ο πρωθυπουργός τονίζει στην συνέντευξή του ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη. «Φιλοδοξία μας είναι να αλλάξουμε θεαματικά την Ελλάδα και από κακό παράδειγμα να γεμάτο προβλήματα να γίνουμε εξαιρετικό παράδειγμα οικονομίας», λέει ο κ. Σαμαράς και υπενθυμίζει:«Τους δύο τελευταίους μήνες κατορθώσαμε τόσα στην Ελλάδα όσα δεν κατορθώσαμε τα τελευταία 30 χρόνια».
Παραπέμποντας στις αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που συντελέστηκαν, ο έλληνας πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση του εργάζεται στην κατεύθυνση μιας επιτυχούς εξέλιξης. «Αυτό θα καταστεί σύντομα σαφές σε όλους και τότε δεν θα αμφισβητήσει κανείς τη συμμετοχή μας στην ευρωζώνη και δεν θα τίθεται το ερώτημα ενός κουρέματος του χρέους», αποφαίνεται ο κ. Σαμαράς.

Ο έλληνας πρωθυπουργός παραδέχεται ότι η φοροδιαφυγή είναι «ένα από τα μεγαλύτερα διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας», το οποίο αντιμετωπίζεται από την κυβέρνησή του και ήδη σημειώνονται επιτυχίες. Αναφέρει ως παράδειγμα το γεγονός ότι σοβαρές υποθέσεις φοροδιαφυγής αντιμετωπίζονται ως ποινικά αδικήματα, ανεξαρτήτως του εάν καταβάλλονται καθυστερημένες οφειλές από τους διωκόμενους ή όχι.

H λιτότητα αποσταθεροποιεί τη Δημοκρατία


Με αφορμή την διένεξη με τους φαρμακοποιούς που είχε ως συνέπεια να αναγκάζονται οι ασφαλισμένοι να πληρώνουν οι ίδιοι τα φάρμακά τους, ο Αντώνης Σαμαράς επισημαίνει ότι η Ελλάδα βρέθηκε πολύ κοντά σε μια ανθρωπιστική κρίση. «Κάναμε τα πάντα προκειμένου να την αποτρέψουμε», είπε ο πρωθυπουργός.

Στην ερώτηση εάν στο μεταξύ η κατάσταση παραμένει συγκρίσιμη με εκείνη της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, ο κ. Σαμαράς απαντά: «Ναι, αλλά έχουμε διδαχθεί από την Ιστορία…Δεν θα επαναλάβουμε τα ίδια λάθη. Μια αποκλειστική πολιτική λιτότητας εν μέσω ύφεσης δεν μπορεί να φέρει μια υγιή οικονομία. Αυτή η πολιτική αποσταθεροποιεί τη δημοκρατία, καταστρέφει την κοινωνική συνοχή και μπορεί να οδηγήσει στην άνοδο του εξτρεμισμού. Προσπαθούμε να επιτύχουμε την δημοσιονομική εξυγίανση και με τις ιδιωτικοποιήσεις θα επιδειχθεί πρόοδος», λέει ο πρωθυπουργός.

Τέλος, στο ερώτημα πόσο θα απασχολεί τους Γερμανούς η ελληνική κρίση και στην παρατήρηση ότι πολλοί δεν θέλουν να ακούσουν πια ούτε λέξη για το θέμα, ο Αντώνης Σαμαράς επισημαίνει: «Κάνουμε τα πάντα για να βγούμε γρήγορα από την κρίση. Εσείς «ακούτε» για κρίση, εμείς υποφέρουμε από αυτή. Και κανένας δεν ενδιαφέρεται περισσότερο να ξεπεραστεί η κρίση από τους ίδιους τους Έλληνες».
Πηγή: skai.gr