Κλείσιμο

Μέρκελ: «Είμαι πολύ επιφυλακτική να πω ότι το χειρότερο της κρίσης έχει περάσει»

Σταθερά επιφυλακτική να κηρύξει την αρχή του τέλους της Ευρωπαϊκής κρίσης εμφανίστηκε η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια ομιλίας που εκφώνησε ενώπιον του 25ου Συνεδρίου του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU), το οποίο ουσιαστικά σηματοδοτεί την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας για την «σιδηρά καγκελάριο».

«Είναι πολύ νωρίς για να δηλώσει κανείς ότι το χειρότερο μέρος της αναταραχής έχει παρέλθει», σχολίασε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ. «Θα μπορούσα να χαλαρώσω και να πω ότι το ευρώ έχει σωθεί, όμως είμαι πολύ επιφυλακτική να πω ότι το χειρότερο της κρίσης έχει περάσει», συμπλήρωσε η γερμανίδα ηγέτιδα, προειδοποιώντας κατά του εφησυχασμού απέναντι στην κρίση που μαστίζει τη Γηραιά Ήπειρο.

Ωστόσο, παρά τα «σύννεφα» της Ευρωπαϊκής «θύελλας», το συνέδριο του CDU έχει πρωτίστως προεκλογικό άρωμα, με την καγκελάριο να απευθύνει ένα μήνυμα κομματικής ενότητας και να αποδίδει φόρο τιμής στις επιτυχίες που έχει να επιδείξει, εν μέσω κρίσης, το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα.

«Αυτοί είναι ταραχώδεις καιροί και κάποιες φορές βρισκόμαστε σε θυελλώδη νερά. Όμως είναι το γερμανικό CDU που έχει την καθαρή κατεύθυνση να οδηγήσει τη χώρα μας μέσα σε αυτές τις θάλασσες», σχολίασε η κ. Μέρκελ.

«Οδηγήσαμε τη Γερμανία να βγει από την κρίση ισχυρότερη απ' ό,τι μπήκε σ' αυτή», συνέχισε η γερμανίδα ηγέτιδα, πιστώνοντας στην κυβέρνησή της την επιτυχία αυτή: «Όλα αυτά δεν έπεσαν από τον ουρανό [...] πρέπει να είμαστε υπερήφανοι».

Ποιο το μέλλον του κόμματος Ρέσλερ;

Εν τω μεταξύ, παραμένουν τα ερωτηματικά αναφορικά με το ενδεχόμενο ανανέωσης της συνεργασίας μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών και του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) του Φίλιπ Ρέσλερ, το οποίο δημοσκοπικά δυσκολεύεται να συγκεντρώσει το 5% των ψήφων που απαιτείται για είσοδο στο κοινοβούλιο.

«Ίσως ο Θεός δημιούργησε το FDP για να μας δοκιμάσει», σημείωσε δηκτικά η κ. Μέρκελ, σε μία σπάνια επικριτική νύξη σε βάρος του κόμματος Ρέσλερ, με την καγκελάριο να συμπληρώνει πως, σε περίπτωση που δεν είναι δυνατό να σχηματισθεί συμπολίτευση με τους Ελεύθερους Δημοκράτες, δε θα διστάσει να συνεργαστεί με τους Σοσιαλδημοκράτες και του Πράσινους.
Πηγή: skai.gr