Κλείσιμο

Μακρύς ο δρόμος στις Βρυξέλλες για την επίτευξη συμφωνίας

Διχάζει τους ηγέτες της ΕΕ ο κοινοτικός προϋπολογισμός της περιόδου 2014 - 2020. Κατά την σημερινή δεύτερη ημέρα των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, θα συζητηθεί η βελτιωμένη πρόταση που κατέθεσε ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, η οποία προβλέπει μειωμένα κονδύλια για την επόμενη επταετία.

«Πιστεύω πως προχωρούμε λίγο, όμως αμφιβάλλω ότι θα φτάσουμε σε μια συμφωνία», δήλωσε η καγκελάριος φεύγοντας από τη σύνοδο κορυφής. Η κ. Μέρκελ προέβλεψε ότιθα χρειαστεί περισσότερος χρόνος προκειμένου να ξεπεραστούν οι διαφωνίες. «Είναι ακόμα μακρύς ο δρόμος που πρέπει να διανύσουμε», δήλωσε.

«Είναι πιθανό να μην υπάρξει συμφωνία σ' αυτή τη σύνοδο κορυφής», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τάχθηκε υπέρ της εξεύρεσης ενός συμβιβασμού, «προς το συμφέρον της Ευρώπης».

Στο νέο συμβιβαστικό σχέδιό του για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, ο Βαν Ρόμπαϊ διατήρησε την αρχική πρότασή του για προϋπολογισμό 973 δισ. ευρώ, δηλαδή 1,01% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Όμως προτείνει μια νέα κατανομή των κεφαλαίων στην προσπάθειά του να αποσπάσει μια συμφωνία.

Πηγή: skai.gr