Μόντι: Ζητήσαμε πολλά από την Ελλάδα

O Mάριο Μόντι, σε παρουσίαση βιβλίου στο Μιλάνο, συνομιλώντας με τον διευθυντή της εφημερίδας Corriere della Sera, Φερούτσιο Ντε Μπόρτολι, αναφέρθηκε άμεσα στην ελληνική οικονομική κατάσταση: «Aπό την Ελλάδα απαιτήσαμε υπερβολικά πολλά σε ότι αφορά τα χρονικά όρια που επιβλήθηκαν, σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Μόντι.

«Μέσα σε τρία χρόνια απαιτήθηκε μια επανάσταση ηθικού, κοινωνικού και νομικού χαρακτήρα και να καταπολεμηθεί η διαφθορά και η φοροδιαφυγή», πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον Μόντι όμως «μια τέτοια επανάσταση χρειάζεται μια ολόκληρη γενιά» και αφού «ο στόχος δεν μπόρεσε να επιτευχθεί, είναι ανάγκη, τώρα, να γίνει δεκτή μια χρονική αναβολή».

Παρ/ όλα αυτά, ο Ιταλός πρωθυπουργός θεωρεί ότι «η Αθήνα πρέπει να καταβάλει επιπλέον προσπάθειες» ενώ σε ότι αφορά το Βερολίνο δήλωσε ότι «τα όσα πέτυχε η Ελλάδα οφείλονται στο καλύτερο προϊόν που εξάγΕει η Γερμανία: στο ευρώ και στον πολιτισμό της σταθερότητας».

Ιταλοί αναλυτές , όπως ο Βιττόριο Ντα Ρολντ, της οικονομικής εφημερίδας Ιl Sole 24 Ore, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Μόντι τονίζουν ότι «ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης έχει δίκιο, γιατί μετά από τρία χρόνια η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη σε κρίση, με χρέος 340 δισεκατομμυρίων ευρώ και εξαετή οικονομική ύφεση. Κάτι που αποδεικνύει ότι δεν φτάνει μόνο η λιτότητα και ότι χρειάζεται ανάπτυξη».

Πρόωρες εκλογές, με ή χωρίς Μόντι;


Στην ιταλική πολιτική πραγματικότητα, παράλληλα, οι διεργασίες είναι πυρετώδεις: σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, είναι πολύ πιθανό να προκηρυχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές για τις 10 Μαρτίου, μαζί με τις περιφερειακές. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν ο Μόντι θα παραμείνει πρωθυπουργός, και αν θα πάρει μέρος στην προεκλογική εκστρατεία.

Γκάλοπ της δημόσιας τηλεόρασης Rai δείχνει ότι το 62% των Ιταλών δεν επιθυμεί την παραμονή του γνωστού οικονομολόγου στην πρωθυπουργία, αλλά πολλοί σχολιαστές επιμένουν ότι αν δεν αναλάβει και πάλι πρωθυπουργός, θα εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Πηγή: Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη, Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης